Connect with us

Ειδήσεις

Ο κόσμος αποτίει φόρο τιμής στη Βασίλισσα Ελισάβετ: «Φίλη, θλίψη, πρότυπο, αναμνήσεις»

Published

on

Ο κόσμος συμμετέχει στο πένθος των Βρετανών μετά το θάνατο, χθες, Πέμπτη, της Ελισάβετ Β’, «μιας βασίλισσας της καρδιάς», της οποίας «η αξιοπρέπεια» και «η απαρασάλευτη αίσθηση του καθήκοντος» προκάλεσαν βροχή ομόφωνων εγκωμίων.

Απευθύνοντας «τις σκέψεις τους» στη βασιλική οικογένεια και στο λαό της, αρχηγοί κρατών ή κυβερνήσεων εξέφρασαν την προσωπική τους θλίψη για το θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ που, στα 70 χρόνια της βασιλείας της, συνάντησε σχεδόν όλους τους μεγάλους αξιωματούχους του πλανήτη.

Ένα λεπτό σιγής στον ΟΗΕ, σβηστά τα φώτα στον πύργο του Άιφελ, μεσίστιες οι σημαίες στο Λεύκο Οίκο, αλλά και στο σουλτανάτο του Ομάν, ημέρες πένθους στη Βραζιλία, την Ιορδανία ή την Κούβα… οι εκφράσεις σεβασμού πολλαπλασιάσθηκαν στις τέσσερις γωνιές του πλανήτη.

«Χάρη», «αξιοπρέπεια», «αίσθηση του καθήκοντος»

Ο Τζο Μπάιντεν χαιρέτισε «μια κρατική ηγέτιδα με ασύγκριτη αξιοπρέπεια και σταθερότητα». Η Ελισάβετ Β’ ήταν «κάτι περισσότερο από μονάρχης. Ενσάρκωνε μια εποχή», πρόσθεσε ο αμερικανός πρόεδρος, ο οποίος υπέγραψε ο ίδιος το βιβλίο συλλυπητηρίων που άνοιξε προς τιμήν της από την πρεσβεία του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ουάσινγκτον.

Η βασιλεία της χαρακτηρίσθηκε από τη «χάρη, την κομψότητα και μια απαρασάλευτη αίσθηση του καθήκοντος», επικρότησε ο πρώην ένοικος του Λευκού Οίκου Μπαράκ Ομπάμα.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες επισήμανε επίσης «τη χάρη, την αξιοπρέπεια και την αφοσίωση» της Ελισάβετ Β’.

«Δεν υπάρχουν οι λέξεις για να αποτίσει κάποιος φόρο τιμής, ακόμη και εν μέρει, στην πρωταρχική σημασία αυτής της βασίλισσας, στην αίσθηση του καθήκοντος που είχε, στην ηθική ακεραιότητά της, στην αφοσίωσή της και στην αξιοπρέπειά της», σύμφωνα με την πρώην καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ.

 

 

Συναίνεση

«Στη διάρκεια πολλών δεκαετιών, η Ελισάβετ Β’ είχε δικαίως την αγάπη και το σεβασμό των υπηκόων της, καθώς και κύρος στην παγκόσμια σκηνή», σχολίασε ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν.

Εκφράζοντας «τη βαθιά θλίψη» του, ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι έκανε λόγο για μια «ανεπανόρθωτη απώλεια».

Στις ΗΠΑ, ο ρεπουμπλικανός πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έπλεξε το εγκώμιο μιας βασίλισσας που αφήνει, σύμφωνα με τον ίδιο, «μια εξαιρετική κληρονομιά ειρήνης και ευημερίας».

«Φίλη»

«Κρατώ την ανάμνηση μιας φίλης της Γαλλίας, μιας καλόκαρδης βασίλισσας που άφησε ανεξίτηλο το στίγμα της στη χώρα της και στον αιώνα της», αντέδρασε ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.

Ήταν επίσης «μια αξιοσημείωτη φίλη της Ιρλανδίας», σύμφωνα με τον πρόεδρο της χώρας Μάικλ Ντ. Χίγκινς, αλλά επίσης «μια σταθερή παρουσία» στη ζωή των Καναδών, οι οποίοι «θα την αγαπούν για πάντα», σύμφωνα με τον πρωθυπουργό Τζάστιν Τριντό.

«Θλίψη»

«Με βαθιά θλίψη» ο πάπας Φραγκίσκος είπε ότι προσεύχεται για την Ελισάβετ Β’ και τον Κάρολο Γ’.

Στην Ινδία, ο πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι εξέφρασε επίσης «τη θλίψη (του) για το χαμό της». Η κυβέρνηση της Αργεντινής, οι πρόεδροι της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και της Κουβας Μιγκέλ Ντίας-Κανέλ εξέφρασαν επίσης τη «θλίψη» τους.

«Θα μας λείψει τρομερά», προέβλεψε η βασίλισσα της Δανίας Μαργκρέτε Β’.

«Ο θάνατός της είναι μια τεράστια απώλεια για το βρετανικό λαό», τόνισε ο κινέζος πρόδρος Σι Τζινπίνγκ.

Σημάδεψε την Ιστορία

Ο βασιλιάς των Βέλγων Φίλιππος και η σύζυγός του απέτισαν χθες, Πέμπτη, φόρο τιμής σε «μια εξαιρετική μονάρχη που σημάδεψε βαθιά την Ιστορία».

Ο βασιλιάς Φίλιππος ΣΤ’ της Ισπανίας είπε μάλιστα πως αυτές τις επτά τελευταίες δεκαετίες η Ελισάβετ «έγραψε τα πιο σημαντικά κεφάλαια της Ιστορίας».

Η βασίλισσα Ελισάβετ Β’ συμβόλισε «τη συμφιλίωση» με τη Γερμανία, συμβάλλοντας «στην επούλωση των πληγών» του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου, υπογράμμισε ο αρχηγός του γερμανικού κράτους Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ.

Η θάνατος αυτής της βασίλισσας, η οποία «διαδραμάτισε έναν εξαιρετικά σημαντικό ρόλο για την παγκόσμια ειρήνη και σταθερότητα», είναι μια «μεγάλη απώλεια» για τη διεθνή κοινότητα, υπογράμμισε ο ιάπωνας πρωθυπουργός Φούμιο Κισίντα.

Ο θάνατός της αφήνει ένα τεράστιο κενό και η μνήμη της «θα μείνει χαραγμένη με χρυσά γράμματα στα χρονικά της παγκόσμιας ιστορίας», σύμφωνα με τον πρόεδρο του Πακιστάν Αρίφ Άλβι.

«Η ζωή της και η κληρονομιά της θα παραμείνουν χαραγμένες στη μνήμη σε όλο τον κόσμο», τόνισε ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Σίριλ Ραμαφόζα.

«Πρότυπο»

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν χαιρέτισε την Ελισάβετ Β’ ως «ένα πρότυπο συνέχειας» και τόνισε πως «η ηρεμία και η αφοσίωσή της έδωσαν δύναμη σε πολλούς».

«Σε όλη τη διάρκεια της πλούσιας σταδιοδρομίας της, υπήρξε πηγή έμπνευσης και ευγένειας», τόνισε ο εμίρης του Κατάρ σεΐχης Ταμίμ μπεν Χαμάντ αλ-Θάνι. Για τον βασιλιά Σαλμάν της Σαουδικής Αραβίας, η Ελισάβετ Β’ «ήταν ένα πρότυπο ηγεσίας που θα παραμείνει αθάνατο στην ιστορία».

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Γιαΐρ Λαπίντ δήλωσε πως αυτή «η εξαιρετική φυσιογνωμία» «συμβόλιζε την αφοσίωση και την αγάπη για την πατρίδα της».

Για τον πρόεδρο των Φιλιππίνων Φερντινάντ Μάρκος, «έδειξε στον κόσμο το παράδειγμα της μεγάλης αξιοπρέπειας μιας αληθινής μονάρχη, της αίσθησης καθήκοντος που είχε και της αφοσίωσής της σε όλους τους υπηκόους της».

Αναμνήσεις

Από τον Τζο Μπάιντεν, ο οποίος την είχε συναντήσει για πρώτη φορά το 1982, ως την Άγγελα Μέρκελ, η οποία μίλησε για «την τιμή» που της έκανε να την δεχθεί μια τελευταία φορά πέρυσι, στο τέλος της θητείας της, προσωπικότητες μοιράστηκαν τις αναμνήσεις τους από τη βασίλισσα, ακόμη και σε απροσδόκητες συνθήκες.

Ο ποδοσφαιριστής Πελέ αποκάλυψε έτσι ότι ήταν ένας «μεγάλος θαυμαστής» της βασίλισσας από το 1968 που εκείνη είχε επισκεφθεί τη Βραζιλία, όπου είχε παρακολουθήσει ένα ποδοσφαιρικό αγώνα στο κατάμεστο γήπεδο Μαρακανά.

«Θα τη θυμόμαστε πάντα με αγάπη, κυρίως που είχε ζήσει εδώ όταν ήταν μια μικρή πριγκίπισσα», έγραψε στο Twitter ο πρωθυπουργός της Μάλτας Ρόμπερτ Αμπέλα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ