Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

«Ο τόπος του κάποτε – Ήρωες στα σκουπίδια» του Μιχάλη Μανουσάκη στην Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων

Δημοσιεύθηκε

στις

Με σπάνια παιχνίδια αλλοτινών εποχών και υλικά από «όνειρα» της παιδικής ηλικίας διεισδύει στην εποχή μας ο εικαστικός Μιχάλης Μανουσάκης με την έκθεση «Ο τόπος του κάποτε – Ήρωες στα σκουπίδια» στη Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων, από τις 11 Μαρτίου έως τις 30 Ιουνίου.

Αξιοποιώντας ως πρώτη ύλη τα παιχνίδια που με επιμονή συλλέγει εδώ και 25 χρόνια απ’ όλες τις γωνιές του πλανήτη, ο ομότιμος καθηγητής της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών δημιουργεί μικρές ή μεγαλύτερες εγκαταστάσεις ενεργοποιώντας τη γεμάτη ορμή παιδικότητα άλλων εποχών για να διηγηθεί κάθε φορά και μία διαφορετική ιστορία, ελεύθερη σε ερμηνείες και συνειρμούς. Σε αυτήν τη νέα έκθεση αντικαθιστά τη ζωγραφική πράξη με περισσότερα από 150 παιχνίδια της προσωπικής συλλογής του, από το 1821 έως το 1960. Μολυβένια στρατιωτάκια και πορσελάνινες κούκλες, παλιά αναγνωστικά και προπολεμικές εκδόσεις των μυθιστορημάτων του Ιουλίου Βερν, φωτογραφίες και βινύλια, μας ταξιδεύουν σε ένα χθες μακρινό -όπως τα χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης- αλλά και σε ένα πιο πρόσφατο.

Η έκθεση ξεδιπλώνεται σε τρεις ενότητες, αντίστοιχα με τα επίπεδα της Δημοτικής Πινακοθήκης Χανίων. Η μύηση σε αυτήν την ατμοσφαιρική έκθεση γίνεται με παιχνίδια, παλιά αναγνωστικά και εξωσχολικά βιβλία, φωτογραφίες και μία αναπαράσταση ενός αγορίστικου και ενός κοριτσίστικου παιδικού δωματίου.

Ακολουθεί η δεύτερη ενότητα στον πρώτο όροφο του κτιρίου, με έμφαση στο φωτογραφικό υλικό, ενώ η τρίτη ενότητα αποτελεί φόρο τιμής στην εποχή της Ελληνικής Επανάστασης και τον 19ο αι., καθώς, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει μία έκδοση του 1821 με ποιήματα του λόρδου Βύρωνα, αλλά και τον μολυβένιο Ναπολέοντα με τους αξιωματικούς του (παραγωγής 1900-1910).

«Ο τόπος του κάποτε – Ήρωες στα σκουπίδια» είναι η τέταρτη κατά σειρά έκθεση που περιλαμβάνει παιχνίδια από την προσωπική συλλογή του Μιχάλη Μανουσάκη. Συνοδεύεται από δίγλωσσο (ελληνικά-αγγλικά) πλούσια εικονογραφημένο κατάλογο με κείμενα του παιδοψυχιάτρου Θανάση Χατζόπουλου, του δημοσιογράφου και μουσειολόγου Δημήτρη Τρίκα και του καλλιτέχνη, ο οποίος υπογράφει και την επιμέλεια της έκθεσης.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ