Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Ο Χάρης Δούκας αλλάζει το ρυθμιστικό πλαίσιο για το Airbnb στην Αθήνα

Δημοσιεύθηκε

στις

Η έκρηξη του Airbnb μπορεί να μην είναι η μόνη, αλλά αποτελεί βασική αιτία για την πολύ μεγάλη άνοδο των τιμών των ενοικίων στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Η είδηση ότι ο δήμος της Βαρκελώνης βάζει τέλος στο Airbnb προκάλεσε διεθνή αίσθηση και άνοιξε συζητήσεις και στην Ελλάδα, όπου το στεγαστικό πρόβλημα γίνεται όλο και πιο έντονο, ιδιαίτερα στο κέντρο της Αθήνας. Η έκρηξη του Airbnb μπορεί να μην είναι η μόνη, αλλά αποτελεί βασική αιτία για την πολύ μεγάλη άνοδο των τιμών των ενοικίων στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Τα ενοίκια έχουν φτάσει πια σε τέτοια ύψη που καθιστούν απλησίαστες τις αξιοπρεπείς κατοικίες για τους μέσους εργαζόμενους.

Ο δήμος της Βαρκελώνης θα σταματήσει να εκδίδει νέες άδειες για Airbnb και δεν θα ανανεώνει τις παλιές ώστε το 2029 κανένα σπίτι ιδιώτη να μη χρησιμοποιείται για τουριστικό κατάλυμα. Οι τιμές των ενοικίων ανά τετραγωνικό μέτρο στη Βαρκελώνη αυξήθηκαν κατά 14% από τον Μάρτιο του 2023 έως τον Απρίλιο του 2024. Το 2023 η πόλη δέχθηκε 16 εκατομμύρια τουρίστες.

Στην Ελλάδα

Η Ελλάδα δεν είναι πια η χώρα της απόλυτης ιδιοκατοίκησης. Μετά το Μνημόνια όπου σημειώθηκε η μεγάλη πτώση στην ιδιοκατοίκηση, το ποσοστό όσων κατέχουν το σπίτι όπου διαμένουν, υπολογίζεται στο 72%. Μαζί με την πτώση της ιδιοκατοίκησης έρχεται και η άνοδος των ενοικίων. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Πανελλαδικού Δικτύου Μεσιτών E-Real Estates, η συσσωρευτική αύξηση των ενοικίων από το 2018 έως και σήμερα κυμαίνεται από 43,2% έως 52,1%. Μάλιστα αυτές είναι οι αυξήσεις που αφορούν τις κατοικίες που προορίζονται για οικογένειες. Οι αυξήσεις στις φοιτητικές κατοικίες είναι ακόμα πιο μεγάλες.

Να σημειωθεί ότι οι κλειστές κατοικίες υπολογίζονται στις 700.000.

Το Airbnb στην Αθήνα

Σύμφωνα με μελέτη της AirDNA για λογαριασμό της Καθημερινής ο αριθμός των Airbnb στην Αθήνα έφτασε τα 12.576, καταγράφοντας αύξηση 21,3%. Οι μεγαλύτερες αυξήσεις καταγράφονται στα Εξάρχεια kαι κάτω από την πλατεία Ομονοίας. Πάντως τα περισσότερα Airbnb λειτουργούν στο εμπορικό τρίγωνο Μοναστηράκι- Ψυρρή-Ακρόπολη-Πλάκα (2.440) καθώς και στο Κουκάκι (1.164).

Πέρα από την πίεση στα ενοίκια (καταλαβαίνουμε όλοι τις σημαίνει 1.164 Airbnb σε μια γειτονιά σαν το Κουκάκι), η έκρηξη του Airbnb διαταράσσει την καθημερινότητα των κατοίκων, μετατρέποντας ολόκληρες συνοικίες σε «τουριστοπόλεις».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ