Ελάτε στην παρέα μας

Διασκέδαση

Πέντε παραστάσεις αρχαίου δράματος και οι σταθμοί της περιοδείας αυτή την εβδομάδα

Δημοσιεύθηκε

στις

Οι παραστάσεις αρχαίου δράματος, οι τραγωδίες και οι κωμωδίες που παίχτηκαν αυτό το καλοκαίρι γέμισαν τα θέατρα και κέρδισαν εντυπώσεις, περισσότερο από άλλες χρονιές, λόγω των σκηνικών προτάσεων και των συντελεστών. Δείτε ποιες παίζονται στο διάστημα έως 4 Σεπτεμβρίου.

“Ορέστεια”

Ο Θεόδωρος Τερζόπουλος μάγεψε, αιχμαλώτισε, συγκίνησε, έγραψε ιστορία στην Επίδαυρο με τη σκηνοθετική του πρόταση πάνω στην τριλογία του Αισχύλου μένοντας πιστός σε ένα θέατρο ερμηνευτικής ακρίβειας, τελετουργικής ποιότητας και διανοητικού στοχασμού. Οι τρεις τραγωδίες της τριλογίας (“Αγαμέμνων”, “Χοηφόροι”, “Ευμενίδες”) δραματοποιούν τα γεγονότα στον Οίκο των Ατρειδών, από τη δολοφονία του Αγαμέμνονα μετά την επιστροφή του από την Τροία μέχρι την καταδίωξη του Ορέστη από τις Ερινύες εξαιτίας της δολοφονίας της μητέρας του και τη δίκη του στον Άρειο Πάγο. Στην παραγωγή του Εθνικού Θεάτρου πρωταγωνιστούν: Έβελυν Ασουάντ, Τάσος Δήμας, Αγλαΐα Παππά, Σάββας Στρούμπος, Σοφία Χιλλ, Έλλη Ιγγλίζ, Δαυίδ Μαλτέζε κ.ά. Η παράσταση θα παιχτεί στο Ηρώδειο (4 & 5/9) και είναι ήδη sold out, μόνο από ακύρωση θα βρείτε θέση.

“Βάκχες”

“Ο Θάνος Παπακωνσταντίνου διάβασε την τραγωδία ίσως ως μια “περφόρμανς” του Διόνυσου, ως μια επιτελεστική πράξη από τα χέρια ενός θεού, που είναι σκηνοθέτης και περφόρμερ”. Πολύ καλός ο Κωνσταντίνος Αβαρικιώτης στο ρόλο του Διονύσου ή αλλιώς Βάκχου που είναι και ο πρωταγωνιστής στην τραγωδία. Ο Ευριπίδης καταδεικνύει πώς η εμμονική άρνηση του ανθρώπου να ευθυγραμμιστεί με τον φυσικό και θεϊκό νόμο μπορεί να φέρει ολέθριες συνέπειες. Στην παράσταση του Εθνικού Θεάτρου παίζουν ακόμα οι: Μαριάννα Δημητρίου, Αλεξία Καλτσίκη, Θέμης Πάνου, Αργύρης Πανταζάρας, Γιάννης Κόραβος, Διονύσης Πιφέας, Φώτης Στρατηγός και δωδεκαμελής γυναικείος Χορός. Η παράσταση θα παιχτεί στο Παλαιό Ελαιουργείο Ελευσίνας (1/9).

“Ικέτιδες”

Η Μαριάννα Κάλμπαρη, ήταν η μοναδική γυναικεία σκηνοθετική παρουσία στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου φέτος και σε συμπαραγωγή του Θεάτρου Τέχνης “Κάρολος Κουν” με το Θέατρο του Νέου Κόσμου πρότεινε μια πολυφωνική ανάγνωση στην τραγωδία του Αισχύλου που έχει στον πυρήνα της τις έννοιες του διωγμού και του ασύλου. Το κεντρικό πρόσωπο της ιστορίας είναι το σώμα του Χορού, οι πενήντα Δαναΐδες που καταφθάνουν στο Άργος και ζητούν άσυλο, προκειμένου να αποφύγουν τους καταναγκαστικούς γάμους τους. Οι Λένα Παπαληγούρα και Λουκία Μιχαλοπούλου, μαζί με τους Γιάννη Τσορτέκη και Άκη Σακελλαρίου, συνθέτουν το εξαιρετικό πρωταγωνιστικό σύνολο αυτής της παράστασης που σηματοδοτήθηκε από την επιστροφή της κορυφαίας Ελληνίδας τραγωδού Λυδίας Κονιόρδου στην Επίδαυρο, αλλά και από τη συμμετοχή στο Χορό μελών της γυναικείας χορωδίας Chóres της Μαρίνας Σάττι που εμφανίζεται ως σολίστ, νέων ηθοποιών και σπουδαστριών της Δραματικής Σχολής του Θεάτρου Τέχνης, αλλά και χορευτριών και ακροβατισσών της ομάδας “Κι όμως κινείται”, με κορυφαία τη Χριστίνα Σουγιουλτζή. Η παράσταση ήταν sold out στην Επίδαυρο και τώρα περιοδεύει. Στην παράσταση που θα δοθεί στο Δημοτικό Θέατρο Λυκαβηττού (31/8, τα εισιτήρια εξαντλούνται) και αργότερα στο Ηρώδειο (12/9), ο Χορός είναι 50 μελής, στον οποίο περιλαμβάνονται και χορωδοί από το γυναικείο χορωδιακό σχήμα Chóres με σολίστ τη Μαρίνα Σάττι. Στην υπόλοιπη περιοδεία ο Χορός είναι 17μελής και δεν συμμετέχει η Σάττι. Αυτή την εβδομάδα δείτε την στο Κηποθέατρο Παπάγου (1 & 2/9), στο Βεάκειο (3/9) και στο Θέατρο Πέτρας (4/9).

“Ηρακλής Μαινόμενος”

Είναι ένα από τα λιγότερο παιγμένα έργα του Ευριπίδη και ο Δημήτρης Καραντζάς δεν θα το ανέβαζε αν δεν είχε τον ιδανικό θίασο. Στην παράσταση πρωταγωνιστούν Πυγμαλίων Δαδακαρίδης (Ηρακλής), Γιώργος Γάλλος (Αμφιτρύων), Στεφανία Γουλιώτη (Μεγάρα), Ηρώ Μπέζου (Ίρις), Άννα Καλαϊτζίδου (Λύσσα), Αινείας Τσαμάτης (Λύκος), Νίκος Μήλιας (Θησέας), ενώ στο Χορό συναντάμε τους Γιάννη Κλίνη, Γκαλ Ρομπίσα, Μπάμπη Γαλιατσάτο, Θανάση Ραφτόπουλο, Αντώνη Αντωνόπουλο. Συμμετέχει ο μουσικός Φώτη Σιώτας, ο οποίος με τη μουσική του μας βυθίζει στην υπαρξιακή αγωνία της τραγωδίας του Ευριπίδη. Μέσα από αυτή την παραβολή, με τις έντονες πολιτικές προεκτάσεις, ο Ευριπίδης φωτίζει το ανεπαρκές και “λίγο” της ανθρώπινης ύπαρξης μπροστά σε μια ανώτερη δύναμη – είτε αυτό λέγεται καθεστωτική Τυραννία, είτε Θεός – που καταρρίπτει την ανθρώπινη βούληση και την εξαφανίζει στην ανυπαρξία. Μια σφοδρή κριτική του Ευριπίδη για την απουσία Δημοκρατίας και την εγκατάλειψη των Θεών, γίνεται, παραστασιακά, μια κραυγή απόγνωσης του ανθρώπου μπροστά στην συνειδητοποίηση της αδυναμίας του. Παίζεται στα θέατρα: “Αλίκη Βουγιουκλάκη” Νταμάρι Βριλησσίων (29/8), Κατράκειο (30/8), Δημοτικό Θέατρο Άλσους Ηλιούπολης (31/8), Ηρώδειο (1/9), Βράχων (4 & 5/9).

“Όρνιθες”

Ο Άρης Μπινιάρης σκηνοθέτησε πρώτη φορά το έργο του Αριστοφάνη και πρότεινε μία παράσταση “όχι ακραιφνώς κωμική, ακόμη και μελαγχολική, σε σημεία εσωστρεφή, ποιητική, τρυφερή- ανάγνωση των έργων του αρχαίου κωμωδιογράφου”. Ο Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος και ο Γιώργος Χρυσοστόμου στους ρόλους του Πισθέταιρου και του Ευελπίδη κατάφεραν να έχουν μια πολύ καλή χημεία. Μαζί με μία ομάδα εξαιρετικών ηθοποιών: Μιχάλης Βαλάσογλου, Στέλιος Ιακωβίδης, Θανάσης Ισιδώρου, Τάσος Κορκός, Κώστας Κορωναίος, Σοφία Κουλέρα, Αυγουστίνος Κούμουλος, Μαρία Κυρώζη, Ερρίκος Μηλιάρης, Μάριος Παναγιώτου, Κυριάκος Σαλής, Αλεξία Σαπρανίδου, Κωνσταντίνα Τάκαλου, Ειρήνη Τσέλλου, ιδρύουν, επί σκηνής, τη δική τους ιδανική πολιτεία στους αιθέρες μακριά από τους ανθρώπους. Η αριστοφανική κωμωδία θα παιχτεί στα ανοιχτά θέατρα: Κατράκειο 29/8, Τεχνολογικό Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου 30/8, Θέατρο “Αλίκη Βουγιουκλάκη” Νταμάρι Βριλησσίων (1/9), Κηποθέατρο Παπάγου (4/9).

 

 

Πηγή: athinorama.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ