Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Παγκόσμιος συναγερμός: Επίθεση του Ιράν εναντίον βάσεων των ΗΠΑ στο Ιράκ [Βίντεο, εικόνες]

Δημοσιεύθηκε

στις

Πάνω από δώδεκα πύραυλοι εκτοξεύθηκαν από το Ιράν εναντίον δύο βάσεων στο Ιράκ που χρησιμοποιούν οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ. Για 80 νεκρούς κάνει λόγο η Τεχεράνη και απειλεί να πλήξει άλλες 100 αμερικανικές εγκαταστάσεις σε περίπτωση που απαντήσει ο Τραμπ.

Η κατάσταση στην Μέση Ανατολή δείχνει να έχει ξεφύγει τελείως μετά και την δολοφονία Σουλεϊμανι -κατόπιν εντολής Τραμπ- και η εκτόξευση πυραύλων κατά δύο βάσεων στο Ιράκ, τις οποίες χρησιμοποιούν οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ, φαίνεται να είναι μόνο η αρχή μίας σειράς αιματηρών “απαντήσεων” της μία πλευράς στην άλλη.

Η κρατική τηλεόραση του Ιράν ανακοίνωσε πως την επίθεση εξαπέλυσαν οι «Φρουροί της Επανάστασης», το επίλεκτο σώμα των ενόπλων δυνάμεων της χώρας. Πρόκειται για την «απάντηση» του Ιράν στη δολοφονία του υποστράτηγου Κασέμ Σουλεϊμανί, ο οποίος σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια αμερικανικής επίθεσης στη Βαγδάτη μετά από σχετική εντολή του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Το σώμα των Φρουρών της Επανάστασης εξαπέλυσε επιθέσεις με βαλλιστικούς πυραύλους εδάφους-εδάφους εναντίον δύο αμερικανικών βάσεων στην επικράτεια του Ιράκ, μία στην Αρμπίλ (ιρακινό Κουρδιστάν, βόρεια) και μία στην επαρχία Άνμπαρ, την Άιν αλ Άσαντ. Σύμφωνα με το Tasnim, έχουν εκτοξευθεί τουλάχιστον 35 πύραυλοι μέχρι στιγμής.

Το Πεντάγωνο επιβεβαίωσε ότι στο στόχαστρο του Ιράν μπήκαν δύο στρατιωτικές εγκαταστάσεις – η αεροπορική βάση Αλ Άσατ στην επαρχία Αμπάρ στα δυτικά του Ιράκ και μια ακόμη βάση στην Ερμπίλ στο βόρειο Ιράκ. Πάντως, δεν επιβεβαιώνει μέχρι στιγμής τα θύματα που αναφέρει η κρατική τηλεόραση του Ιράν.

O Ντόναλτ Τραμπ θα μιλήσει εντός της ημέρας για την επίθεση 

ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανήγγειλε μέσω Twitter ότι πρόκειται να κάνει δηλώσεις σχετικά με το Ιράν αργότερα σήμερα Τετάρτη. Πρόσθεσε ότι οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις βρίσκονται ακόμα στη διαδικασία αποτίμησης.

Η δήλωση αυτή του Τραμπ χαρακτηρίστηκε από την ιρανική κρατική τηλεόραση ως προσπάθεια του Αμερικανού προέδρου να υποβαθμίσει τις ζημιές που προκλήθηκαν από τις ιρανικές πυραυλικές επιθέσεις εναντίον αμερικανικών στόχων στο Ιράκ.

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1214739853025394693

 

Στρατός του Ιράν: Να αποχωρήσουν από τη Μέση Ανατολή τα αμερικανικά στρατεύματα

Ο στρατός του Ιράν επανέλαβε το αίτημά του να αποχωρήσουν από τη Μέση Ανατολή τα αμερικανικά στρατεύματα, μετέδωσε σήμερα η ιρανική κρατική τηλεόραση, αφού οι Φρουροί της Επανάστασης εξαπέλυσαν επιθέσεις με πυραύλους εναντίον αμερικανικών στόχων στο Ιράκ. “Τώρα που κατανόησαν τη δύναμή μας, έχει έρθει η ώρα οι ΗΠΑ να αποσύρουν τα στρατεύματά τους από τη Μέση Ανατολή”, τόνισε ο αρχηγός του γενικού επιτελείου στρατού του Ιράν στρατηγός Μοχαμάντ Μπακερί σε ανακοίνωσή του.

Αλί Χαμενεΐ: “Ένα χαστούκι στο πρόσωπο των ΗΠΑ”

Οι ΗΠΑ πρέπει να αποσυρθούν από την περιοχή, δήλωσε σήμερα ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, σημειώνοντας ότι οι πυραυλικές επιθέσεις της Τεχεράνης σε αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις στο Ιράκ ήταν “ένα χαστούκι στο πρόσωπο” των ΗΠΑ, όπως δήλωσε σε τηλεοπτικό του διάγγελμα, στο οποίο απέκλεισε οποιαδήποτε επανάληψη των συνομιλιών με την Ουάσινγκτον για την πυρηνική συμφωνία του 2015.

“Η στρατιωτική δράση όπως αυτή δεν επαρκεί. Το σημαντικό είναι να τερματιστεί η φθοροποιός παρουσία της Αμερικής στην περιοχή”, πρόσθεσε και ζήτησε εκδίκηση για τον θάνατο του ιρανού υποστράτηγου Κασέμ Σουλεϊμανί.

Η δολοφονία του από τις ΗΠΑ δείχνει ότι η ιρανική επανάσταση είναι ζωντανή, υπογράμμισε επίσης, τονίζοντας σε αναφορά του στη Δύση ότι οι εχθροί του Ιράν είναι οι ΗΠΑ, το Ισραήλ και αυτό το “αλαζονικό σύστημα”.

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν τόνισε επίσης ότι οι ΗΠΑ προσπαθούν να απομακρύνουν την συμμαχική του Ιράν οργάνωση Χεζμπολάχ του Λιβάνου στην προσπάθειά τους να βοηθήσουν το Ισραήλ και υπογράμμισε ότι η Χεζμπολάχ δρα ως τα χέρια και τα μάτια του Λιβάνου.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ