Ειδήσεις
Πλήγματα UAVs εναντίον βάσης που χρησιμοποιεί η Βάγκνερ στη Λιβύη
![](https://www.xtypos.gr/wp-content/uploads/2023/06/uav.jpg)
Πλήγματα τηλεκατευθυνόμενων μη επανδρωμένων αεροσκαφών σημειώθηκαν τη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή σε αεροπορική βάση στην ανατολική Λιβύη όπου είναι εγκατεστημένοι μισθοφόροι της ρωσικής ιδιωτικής στρατιωτικής εταιρείας Βάγκνερ, χωρίς πάντως να αναφερθούν θύματα, δήλωσε στρατιωτική πηγή του Γαλλικού Πρακτορείου.
Η πηγή, η οποία ζήτησε να μην κατονομαστεί, εξήγησε πως UAVs «άγνωστης προέλευσης» έπληξαν «την αεροπορική βάση αλ Χαρούμπα, 150 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Βεγγάζης (ανατολικά), όπου βρίσκονται στοιχεία του ομίλου Βάγκνερ».
Τα πλήγματα «δεν προκάλεσαν θύματα», πρόσθεσε.
Η Λιβύη παραμένει βυθισμένη σε μείζονα πολιτική κρίση μετά την πτώση του καθεστώτος του συνταγματάρχη Μουάμαρ Καντάφι το 2011, τα κύρια χαρακτηριστικά της οποίας είναι ο διχασμός Ανατολής και Δύσης και οι επεμβάσεις διαφόρων ξένων δυνάμεων.
Από τον Απρίλιο του 2019 ως τον Ιούνιο του 2020, ο Χαλίφα Χάφταρ, ο ισχυρός άνδρας της ανατολικής Λιβύης, χρησιμοποίησε μαχητές από το Τσαντ, το Σουδάν, τη Νιγηρία και τη Συρία, αλλά πάνω απ’ όλα μισθοφόρους της Βάγκνερ, στην αποτυχημένη εκστρατεία του με σκοπό να κυριεύσει την πρωτεύουσα Τρίπολη.
Έκτοτε, εκατοντάδες μέλη της Βάγκνερ παραμένουν ενεργά στη χώρα, στο ανατολικό της τμήμα, όπου βρίσκονται τερματικοί σταθμοί εξαγωγής πετρελαίου, καθώς και στον νότο· μέρος της δύναμης πάντως έχει φύγει, κατευθύνθηκε εν μέρει στο Μαλί και εν μέρει στην Ουκρανία, όπου οι μισθοφόροι μάχονται στο πλευρό του ρωσικού τακτικού στρατού.
-
Ιλίου3 έτη ago
Με ένα «κλικ» η βεβαίωση για τη μεταβίβαση κυριότητας ακινήτων (ΤΑΠ) στον Δήμο Ιλίου
-
Κεντρικό Θέμα5 μήνες ago
Καταιγιστικές εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ: Πρόταση μομφής κατά του Στέφανου Κασσελάκη με 100 υπογραφές
-
Κεντρικό Θέμα5 μήνες ago
ΔΕΘ: Τα 17 μέτρα που αναμένεται να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός
-
Ελλάδα3 έτη ago
Η Ελλάδα δημοφιλέστερη χώρα της Ευρώπης για τις παραλίες της – Τα νησιά που ξεχωρίζουν
-
Αγίας Βαρβάρας5 μήνες ago
Συναυλία με Nivo, Goin’ Through και Γιώργο Αλκαίο – ΜΑΤΑΙΩΝΕΤΑΙ ΛΟΓΩ ΒΡΟΧΗΣ
-
Ανακοινώσεις5 μήνες ago
Κ.Δ.Α.Π. Υμηττού: Ξεκίνησαν οι εγγραφές με Voucher μέσω του προγράμματος ΕΣΠΑ για το σχολικό έτος 2024 – 2025
-
Ειδήσεις2 μήνες ago
Ποια καταστήματα και σούπερ μάρκετ θα είναι ανοιχτά την Πέμπτη 2 Ιανουαρίου
-
Ανακοινώσεις7 μήνες ago
Το πρόγραμμα των πολιτιστικών εκδηλώσεων «Λαμπέτεια 2024» στον Δήμο Μάνδρας – Ειδυλλίας