Connect with us

Ειδήσεις

Ποια θα είναι η απάντηση του Ιράν για την επίθεση σε προξενείο του

Published

on

Το χτύπημα της Δευτέρας στο συγκρότημα της πρεσβείας του Ιράν στη Δαμασκό, το οποίο προκάλεσε τον θάνατο δύο Ιρανών στρατηγών και πέντε στρατιωτικών συμβούλων, δείχνει κλιμάκωση της μακρόχρονης ισραηλινής εκστρατείας κατά της Τεχεράνης και των ένοπλων οργανώσεων που υποστηρίζει.

Ο Ιρανός ανώτατος ηγέτης, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, ανακοίνωσε ότι η επίθεση δεν θα μείνει αναπάντητη.

Η Τεχεράνη έχει επιλογές. Θα μπορούσε να «απαντήσει» με επιθέσεις πληρεξουσίων στοχεύοντας αμερικανικές δυνάμεις στην περιοχή, να τις χρησιμοποιήσει για να χτυπήσει απευθείας το Ισραήλ ή θα μπορούσε ακόμα να αναπτύξει το πυρηνικό της πρόγραμμα- κάτι που οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους προσπαθούν να αποτρέψουν.

Επίθεση πληρεξουσίων κατά στρατευμάτων των ΗΠΑ

Μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας στο Reuters, Αμερικανοί αξιωματούχοι ανέφεραν ότι οι υποστηριζόμενοι από το Ιράν πληρεξούσιοι θα μπορούσαν να επιτεθούν στα αμερικανικά στρατεύματα που εδρεύουν στο Ιράκ και στη Συρία.

Τέτοιες επιθέσεις σταμάτησαν τον Φεβρουάριο, αφότου η Ουάσιγκτον «απάντησε» για τη δολοφονία τριών Αμερικανών στρατιωτών στην Ιορδανία με δεκάδες αεροπορικές επιδρομές σε στόχους που συνδέονται με το Σώμα των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν και πολιτοφυλακές που υποστηρίζει στη Συρία και το Ιράκ.

Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι ανέφεραν ότι δεν έχουν ακόμη λάβει πληροφορίες που να υποδηλώνουν ότι ομάδες που υποστηρίζονται από το Ιράν επιδιώκουν να επιτεθούν σε αμερικανικά στρατεύματα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες προειδοποίησαν σήμερα, Τρίτη, ευθέως την Τεχεράνη να μην επιτεθεί στις δυνάμεις τους.

«Δεν θα διστάσουμε να υπερασπισθούμε το προσωπικό μας και θα επαναλάβουμε τις προηγούμενες προειδοποιήσεις μας προς το Ιράν και τους πληρεξουσίους του να μην εκμεταλλευτούν την κατάσταση … για επιθέσεις εναντίον των ΗΠΑ και του προσωπικού τους», δήλωσε ο αναπληρωτής πρέσβης των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Ρόμπερτ Γουντ.

Επίθεση κατά του Ισραήλ

Το Ιράν θέλει να απαντήσει για να αποτρέψει περαιτέρω ισραηλινά πλήγματα, αποφεύγοντας ταυτόχρονα ολοκληρωτικό πόλεμο, ανέφερε στο Reuters πηγή που παρακολουθεί το θέμα.

«Προετοιμάζουν την απάντησή τους με τρόπο που να δείχνει ότι ανταποκρίνονται, αλλά δεν κλιμακώνουν», όπως ανέφερε.

«Αν δεν απαντήσουν σε αυτή την περίπτωση, θα στείλουν το μήνυμα ότι η αποτροπή τους είναι μία χάρτινη τίγρη», πρόσθεσε λέγοντας ότι το Ιράν θα μπορούσε να επιτεθεί στο ίδιο το Ισραήλ, σε ισραηλινές πρεσβείες ή σε εβραϊκές εγκαταστάσεις στο εξωτερικό.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος τόνισε ότι, δεδομένης της σημασίας του ισραηλινού χτυπήματος, το Ιράν μπορεί να αναγκαστεί να απαντήσει επιτιθέμενο σε ισραηλινά συμφέροντα και όχι σε αμερικανικά στρατεύματα.

Σύμφωνα με τον Έλιοτ Άμπραμς, ειδικό σε θέματα Μέσης Ανατολής στο αμερικανικό think tank Council on Foreign Relations, το Ιράν δεν θέλει ολοκληρωτικό πόλεμο με το Ισραήλ, αλλά θα μπορούσε να στοχεύσει ισραηλινά συμφέροντα.

«Νομίζω ότι το Ιράν δεν θέλει μεγάλο πόλεμο Ισραήλ – Χεζμπολάχ αυτή τη στιγμή, οπότε οποιαδήποτε απάντηση δεν θα έρθει με τη μορφή μεγάλης δράσης της Χεζμπολάχ», δήλωσε ο Άμπραμς, αναφερόμενος στην οργάνωση του Λιβάνου, που θεωρείται ο ισχυρότερος στρατιωτικός πληρεξούσιος της Τεχεράνης.

«Έχουν πολλούς άλλους τρόπους να απαντήσουν … για παράδειγμα, στοχεύοντας ισραηλινή πρεσβεία», πρόσθεσε ο ίδιος.

Επιτάχυνση πυρηνικού προγράμματος

Το Ιράν θα μπορούσε επίσης να απαντήσει αναπτύσσοντας το πυρηνικό του πρόγραμμα, το οποίο η Τεχεράνη έχει επιταχύνει αφότου ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ εγκατέλειψε το 2018 την πυρηνική συμφωνία του 2015 που προέβλεπε περιορισμό του με αντάλλαγμα οικονομικά οφέλη.

Τα δύο πιο δραματικά βήματα –αύξηση της καθαρότητας του εμπλουτισμένου ουρανίου του στο 90% ή η αναβίωση εργασιών για τον σχεδιασμό όπλου– θα μπορούσαν να γυρίσουν μπούμερανγκ και να προκαλέσουν ισραηλινά ή αμερικανικά πλήγματα.

«Οποιοδήποτε από αυτά τα βήματα θα αξιολογούνταν από το Ισραήλ και τις ΗΠΑ ως κίνηση προς την απόκτηση βόμβας. Ετσι … θα έπαιρναν ένα πραγματικά μεγάλο ρίσκο. Είναι έτοιμοι να το κάνουν; Δεν θα περίμενα κάτι τέτοιο», ανέφερε η πηγή που επικαλείται το Reuters.

Ο Τζον Αλτερμαν, επικεφαλής του προγράμματος για τη Μέση Ανατολή στη δεξαμενή σκέψης CSIS στην Ουάσιγκτον, δήλωσε ότι δεν περιμένει μεγάλη αντίδραση του Ιράν στην επίθεση στην πρεσβεία του.

«Το Ιράν δεν ενδιαφέρεται τόσο να δώσει μαθήματα στο Ισραήλ όσο να δείξει στους εταίρους του στη Μέση Ανατολή ότι δεν είναι αδύναμο», σημείωσε ο ίδιος.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ