Connect with us

Ειδήσεις

Ποιες επιχειρήσεις μπορούν να αναβιώσουν ρύθμιση του Εξωδικαστικού Μηχανισμού

Published

on

Η επανυποβολή θα πρέπει να πραγματοποιηθεί εντός ενός μηνός από την έναρξη ισχύος του νέου νόμου.

Μια «δεύτερη ευκαιρία» για τη ρύθμιση οφειλών προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία δίνεται σε νομικά πρόσωπα, μέσω διάταξης που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών με τίτλο «Ενίσχυση της Κεφαλαιαγοράς και άλλες διατάξεις», το οποίο έχει τεθεί προς ψήφιση στη Βουλή.

Η νέα πρόβλεψη αφορά επιχειρήσεις που είχαν ενταχθεί στη ρύθμιση οφειλών μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του Εξωδικαστικού Μηχανισμού, κάνοντας χρήση του ειδικού αλγόριθμου υπολογισμού του εύλογου ποσοστού κέρδους. Παρόλα αυτά, είχαν τεθεί εκτός της διαδικασίας λόγω μη καταβολής τουλάχιστον τριών δόσεων.

Με τη νέα ρύθμιση, δίνεται η δυνατότητα στα εν λόγω νομικά πρόσωπα να επανέλθουν στη διαδικασία και να υποβάλουν εκ νέου πρόταση ρύθμισης των οφειλών τους προς το Δημόσιο και τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης. Η επανυποβολή θα πρέπει να πραγματοποιηθεί εντός ενός μηνός από την έναρξη ισχύος του νέου νόμου.

Με αυτήν την πρόβλεψη υποστηρίζεται σημαντικός αριθμός επιχειρήσεων προκειμένου να ρυθμίσουν τις οφειλές τους με πιο ευνοϊκούς όρους, ενισχύοντας τη ρευστότητά τους και τη δυνατότητα συνέχισης της οικονομικής τους δραστηριότητας.

Ενδεικτικά, μια μικρομεσαία επιχείρηση που είχε ενταχθεί στον Εξωδικαστικό Μηχανισμό το 2022 για ρύθμιση συνολικών οφειλών ύψους 150.000 ευρώ προς την Εφορία και τα Ασφαλιστικά Ταμεία, τέθηκε εκτός της διαδικασίας έπειτα από τη μη καταβολή τριών συνεχόμενων δόσεων. Με βάση τη νέα διάταξη, η επιχείρηση αυτή θα έχει πλέον το δικαίωμα, εντός ενός μηνός από την έναρξη ισχύος του νόμου, να υποβάλει εκ νέου αίτηση για ρύθμιση των ίδιων οφειλών.

Αυτό σημαίνει ότι θα της δοθεί νέα πρόταση ρύθμισης, η οποία θα λαμβάνει εκ νέου υπόψη το προφίλ της επιχείρησης, τη βιωσιμότητά της και τις οικονομικές της δυνατότητες, δίνοντάς της τη δυνατότητα να εξοφλήσει τις οφειλές με ευνοϊκότερους όρους και σε μεγαλύτερο χρονικό ορίζοντα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ