Ειδήσεις
Ποιες τραπεζικές χρεώσεις καταργούνται τώρα και ποιες τέλος Ιανουαρίου

Ειδικότερα, από αύριο, οι τράπεζες θα πρέπει να μειώσουν τις χρεώσεις για όλα τα εμβάσματα έως 5.000 ευρώ, ορίζοντας το κόστος στα 0,5 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι, αν κάποιος θέλει να στείλει 3.000 ευρώ μέσω τραπεζικού εμβάσματος, η προμήθεια θα είναι μόλις 0,5 ευρώ, ανεξάρτητα από το αν η αποστολή γίνει άμεσα, μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα, ή αν χρειαστούν μία ή περισσότερες ημέρες για την ολοκλήρωση της συναλλαγής.
Για ποσά άνω των 5.000 ευρώ, οι τράπεζες θα πρέπει να αναπροσαρμόσουν τις χρεώσεις τους, αλλά χωρίς να κάνουν διάκριση στο κόστος μεταξύ άμεσων και μη άμεσων συναλλαγών. Για παράδειγμα, είτε κάποιος στείλει 10.000 ευρώ και τα χρήματα φτάσουν άμεσα στον παραλήπτη είτε χρειαστούν δύο ημέρες, το κόστος θα παραμείνει το ίδιο.
Μέχρι το τέλος Ιανουαρίου, οι τράπεζες είναι υποχρεωμένες να μηδενίσουν τις προμήθειες για ορισμένες πληρωμές που γίνονται μέσω web ή mobile banking.
Αυτές περιλαμβάνουν οφειλές προς το Δημόσιο, όπως φόρους ή ασφαλιστικές εισφορές, καθώς και πληρωμές λογαριασμών σε εταιρείες ενέργειας, τηλεπικοινωνιών ή ύδρευσης. Για παράδειγμα, αν κάποιος εξοφλήσει τον λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος μέσω της εφαρμογής mobile banking της τράπεζάς του, δεν θα πληρώσει καμία επιπλέον χρέωση.
Επιπλέον, σε περιοχές όπου υπάρχει μόνο ένα ΑΤΜ συγκεκριμένης τράπεζας, η χρέωση για αναλήψεις μετρητών θα καταργηθεί. Σήμερα, σε τέτοιες περιπτώσεις, οι χρήστες μπορεί να πληρώνουν προμήθεια για κάθε ανάληψη. Από την Πέμπτη, όμως, αυτή η χρέωση θα μηδενιστεί. Παράλληλα, οι πελάτες που θέλουν να δουν το υπόλοιπο του λογαριασμού τους σε ΑΤΜ άλλης τράπεζας δεν θα πληρώνουν πλέον τη χρέωση των 0,2 ευρώ που ισχύει σήμερα.
Μια άλλη σημαντική αλλαγή αφορά τις προπληρωμένες κάρτες. Αν κάποιος φορτίσει μια τέτοια κάρτα με ποσό έως 100 ευρώ, η προμήθεια, που σήμερα είναι περίπου 1 ευρώ, θα καταργηθεί πλήρως. Για μεγαλύτερα ποσά φόρτισης, οι χρεώσεις ενδέχεται να συνεχίσουν να ισχύουν.
Τέλος, η χρήση χρεωστικών, πιστωτικών και προπληρωμένων καρτών σε αγορές μικρής αξίας θα γίνει πιο οικονομική, καθώς η προμήθεια για συναλλαγές μέσω POS μειώνεται κατά 50%. Αυτό σημαίνει ότι οι συναλλαγές έως 20 ευρώ θα επιβαρύνονται με το μισό κόστος σε σχέση με σήμερα.
-
Ιλίου3 έτη ago
Με ένα «κλικ» η βεβαίωση για τη μεταβίβαση κυριότητας ακινήτων (ΤΑΠ) στον Δήμο Ιλίου
-
Κεντρικό Θέμα7 μήνες ago
Καταιγιστικές εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ: Πρόταση μομφής κατά του Στέφανου Κασσελάκη με 100 υπογραφές
-
Κεντρικό Θέμα7 μήνες ago
ΔΕΘ: Τα 17 μέτρα που αναμένεται να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός
-
Αθλητισμός4 μήνες ago
ΑΜΑΡΥΣΙΑ PRO: Το μεγάλο πυγμαχικό event έρχεται στο κλειστό του Αγίου Θωμά στις 22/12
-
Αθηναίων4 μήνες ago
ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΜΙΣΘΩΣΗΣ ΑΠΟΘΗΚΕΥΤΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΦΥΛΑΞΗ ΑΡΧΕΙΩΝ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ
-
Ελλάδα3 έτη ago
Η Ελλάδα δημοφιλέστερη χώρα της Ευρώπης για τις παραλίες της – Τα νησιά που ξεχωρίζουν
-
Αγίας Βαρβάρας6 μήνες ago
Συναυλία με Nivo, Goin’ Through και Γιώργο Αλκαίο – ΜΑΤΑΙΩΝΕΤΑΙ ΛΟΓΩ ΒΡΟΧΗΣ
-
Ανακοινώσεις4 μήνες ago
Δείτε το πρωτοσέλιδο και τα θέματα της εφημερίδας ΧΤΥΠΟΣ που κυκλοφορεί, Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2024