Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Ποιοι συνταξιοδοτούνται πρόωρα στα 55

Δημοσιεύθηκε

στις

Καθεστώς πρόωρης συνταξιοδότησης από τα 55 έτη με τουλάχιστον 20 χρόνια ασφάλισης εισάγει το νέο μοντέλο λειτουργίας των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης (ΤΕΑ).

Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης: Οι δύο κατηγορίες ασφαλισμένων

Η σύνταξη θα χορηγείται μόνο εφόσον έχουν καταβληθεί εισφορές στο εκάστοτε Tαμείο επί τουλάχιστον 20 έτη. Σύμφωνα με την εγκύκλιο των ΤΕΑ, οι ασφαλισμένοι χωρίζονται σε δύο κατηγορίες:

1. Στα μέλη που έχουν εγγραφεί πριν από τις 20/12/2023 (ημερομηνία έναρξης ισχύος του νέου νόμου), για τα οποία ισχύουν οι υφιστάμενες καταστατικές διατάξεις περί προϋποθέσεων λήψης συνταξιοδοτικής παροχής για το σύνολο του ατομικού τους λογαριασμού (προ και μετά τις 31/12/2023).

2. Στα μέλη που εγγράφονται πρώτη φορά στα ΤΕΑ μετά τις 20/12/2023, για τα οποία ισχύουν οι ελάχιστες προϋποθέσεις λήψης συνταξιοδοτικής παροχής, ήτοι συνταξιοδότηση από τον κύριο φορέα ασφάλισης στα 62 έτη ανεξάρτητα από τον χρόνο ασφάλισης στα ΤΕΑ, όπως προβλέπεται κάθε φορά για τη λήψη πλήρους σύνταξης από τον κύριο φορέα ασφάλισης. Εναλλακτικά, ισχύει η συνταξιοδότηση στα 55 έτη με 20 έτη ασφάλισης στα ΤΕΑ.

Τι ισχύει

Το ίδιο ισχύει, ανεξάρτητα από τον χρόνο ασφάλισης, αν η εργασιακή σχέση τερματίζεται λόγω οικειοθελούς αποχώρησης με τη σύμφωνη γνώμη του εργοδότη, ή αν υπάρξει τερματισμός της εργασιακής σχέσης χωρίς τη βούληση του εργαζομένου. Παράλληλα, προβλέπεται η δυνατότητα πρόωρης λήψης συνταξιοδοτικής παροχής.

Αναλυτικά, για προγράμματα συνταξιοδοτικών παροχών, των οποίων τα μέλη φέρουν τον επενδυτικό κίνδυνο, η προκαταβολή συνταξιοδοτικής παροχής κατά 50% προβλέπεται σε περιπτώσεις που τα μέλη των ΤΕΑ συνεχίζουν να απασχολούνται, δηλαδή εξακολουθούν να είναι ασφαλισμένα, όμως έχουν συμπληρώσει είτε το 62ο έτος της ηλικίας τους είτε το 55ο και 20 έτη ασφάλισης.

 

Πηγή: parapolitka.gr

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ