Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Προειδοποιεί η Gazprom για βαρύ χειμώνα – Εφιαλτικό σενάριο για εκτόξευση του φυσικού αερίου

Δημοσιεύθηκε

στις

Η τιμή του φυσικού αερίου μοιάζει, πλέον, ασυγκράτητη, καταγράφοντας ένα σερί αυξήσεων από τα μέσα Ιουλίου και μετά.

Εφιάλτες στο υπουργείο Οικονομικών προκαλεί η εταιρεία παροχής φυσικού αερίου Gazprom, ύστερα από τα σενάρια που αφορούν τον χειμώνα, τα οποία ήρθαν στην δημοσιότητα.

Σύμφωνα με την Gazprom οι ευρωπαϊκές τιμές θα μπορούσαν να ξεπεράσουν τα 4.000 δολάρια ανά 1.000 κυβικά μέτρα, καθώς παραγωγή και εξαγωγές της ρωσικής κρατικής εταιρείας συνεχίζουν να μειώνονται εξαιτίας των κυρώσεων της Δύσης, μετά την έναρξη του πολέμου με την Ουκρανία.

Εκτίναξη της χονδρικής τιμής του ρεύματος σε όλη την Ευρώπη

Τα συμβόλαια για το 2023 για τη Γαλλία “σημαδεύουν” αυτές τις ημέρες στα 660 ευρώ και για τη Γερμανία στα 528 ευρώ. Τα πονταρίσματα για την Ιταλία “χτυπάνε” στα 475 ευρώ και για την Ολλανδία στα 448 ευρώ. Κι όλα αυτά, την ώρα που η Gazprom προειδοποιεί ή μάλλον απειλεί ότι η τιμή του φυσικού αερίου θα μπορούσε να αυξηθεί ως και 60% από τα σημερινά επίπεδα- ρεκόρ, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για την τιμή του ρεύματος.

Ο κίνδυνος από τη διακοπή εξαγωγών φυσικού αερίου

Εάν η Ρωσία κάνει πράξη τις απειλές της, οι τιμές του φυσικού αερίου θα εκτοξεύονταν ακόμα και σε διπλάσια επίπεδα. Σύμφωνα με την CE, θα μπορούσαν αν αγγίξουν και τα 400 ευρώ/MWh, όταν την Τετάρτη η τιμή ήταν στα 203 ευρώ/MWh.

Πριν την ενεργειακή κρίση, οι τιμές κινούνταν στα 100 ευρώ/ ΜWh. Η αγορά φυσικού αερίου έχει τεράστιο αντίκτυπο στις συνολικές τιμές της ενέργειας, επειδή είναι ο βασικός μοχλός των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας.

Το πρόβλημα βέβαια δεν είναι το ίδιο για όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Ο πληθωρισμός το φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας ήταν τον Ιούνιο στο 39% για την Ευρωζώνη, όμως οι διακυμάνσεις μεταξύ των χώρων είναι πολύ μεγάλες. Στην Ιταλία ήταν 70% και στη Γαλλία μόλις 20%.

Ο πληθωρισμός θα εμφάνιζε διακυμάνσεις, καθώς παρά τις προβλέψεις ότι εντός του 2023 θα μειωθεί στο 4%, η εκτόξευση των τιμών του φυσικού αερίου θα τον οδηγούσαν σε αύξηση 2%, με το ΑΕΠ να πέφτει 1% το 2023, μέσω της μείωσης της κατανάλωσης των νοικοκυριών.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ