Ειδήσεις
Προσεχώς δωρεάν μεταπτυχιακά τέλος
![](https://www.xtypos.gr/wp-content/uploads/2022/11/b0ce2d54917ac42603082d3b335f72a3_L.jpg)
Παράλληλα οι διδάσκοντες θα πληρώνονται μόνο από τα δίδακτρα των μεταπτυχιακών και άλλους πόρους του ΑΕΙ, αλλά όχι από κονδύλια κρατικής χρηματοδότησης προς το ΑΕΙ – κάτι που οδηγεί σταδιακά, όπως εκτιμά η πανεπιστημιακή κοινότητα, στην καθιέρωση μεταπτυχιακών μόνο με δίδακτρα.
Ενδεικτικά, μεταξύ άλλων προβλέπεται:
- Συγκροτείται Επιτροπή Μεταπτυχιακών Σπουδών.
- Όσα προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών έχουν ιδρυθεί έως την έναρξη ισχύος του νόμου 4957, που ψηφίστηκε στις 21/7/2022, καθώς και σε όσα έχει εκκινήσει η διαδικασία ίδρυσής τους πριν από την έναρξη νέου, συνεχίζουν να λειτουργούν νομίμως.
- Τα νέα προγράμματα υποχρεούνται να πιστοποιηθούν για πρώτη φορά από την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ) το αργότερο έως τις 31/12/2024, άλλως παύουν να δέχονται νέους φοιτητές και λειτουργούν αποκλειστικά έως την αποφοίτηση των ήδη εγγεγραμμένων φοιτητών κατά το ακαδημαϊκό έτος 2024-2025.
- Όλα τα λειτουργούντα προγράμματα κατά την έναρξη ισχύος του ν. 4957/2022, καθώς και όσα ιδρύονται μετά από την έναρξη ισχύος σύμφωνα με το προϊσχύον πλαίσιο, υποχρεούνται να υποβάλουν φάκελο προς την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης προκειμένου να πιστοποιηθούν για πρώτη φορά.
- Με τον Κανονισμό Λειτουργίας των Μεταπτυχιακών Σπουδών ρυθμίζονται, σύμφωνα με τις ιδιαιτερότητες και τις ανάγκες κάθε ΑΕΙ, θέματα σχετικά με τον κατώτατο και ανώτατο αριθμό εισακτέων ανά πρόγραμμα που οργανώνει το ΑΕΙ, τον ανώτατο αριθμό ειδικεύσεων, την πολιτική σχετικά με τον προσδιορισμό των τελών φοίτησης, το ανώτατο όριο τελών φοίτησης των προγραμμάτων των Τμημάτων κάθε Σχολής του ΑΕΙ, τη διαδικασία εκπόνησης της μελέτης σκοπιμότητας και βιωσιμότητας και τη μεθοδολογία κατάρτισης των προϋπολογισμών των προγραμμάτων.
- Όλες οι κατηγορίες διδασκόντων δύνανται να αμείβονται αποκλειστικά από τους πόρους του μεταπτυχιακού. Δεν επιτρέπεται η καταβολή αμοιβής ή άλλης παροχής από τον κρατικό προϋπολογισμό ή το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων.
-
Ιλίου3 έτη ago
Με ένα «κλικ» η βεβαίωση για τη μεταβίβαση κυριότητας ακινήτων (ΤΑΠ) στον Δήμο Ιλίου
-
Κεντρικό Θέμα5 μήνες ago
Καταιγιστικές εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ: Πρόταση μομφής κατά του Στέφανου Κασσελάκη με 100 υπογραφές
-
Κεντρικό Θέμα5 μήνες ago
ΔΕΘ: Τα 17 μέτρα που αναμένεται να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός
-
Ελλάδα3 έτη ago
Η Ελλάδα δημοφιλέστερη χώρα της Ευρώπης για τις παραλίες της – Τα νησιά που ξεχωρίζουν
-
Αγίας Βαρβάρας4 μήνες ago
Συναυλία με Nivo, Goin’ Through και Γιώργο Αλκαίο – ΜΑΤΑΙΩΝΕΤΑΙ ΛΟΓΩ ΒΡΟΧΗΣ
-
Ανακοινώσεις5 μήνες ago
Κ.Δ.Α.Π. Υμηττού: Ξεκίνησαν οι εγγραφές με Voucher μέσω του προγράμματος ΕΣΠΑ για το σχολικό έτος 2024 – 2025
-
Ειδήσεις2 μήνες ago
Ποια καταστήματα και σούπερ μάρκετ θα είναι ανοιχτά την Πέμπτη 2 Ιανουαρίου
-
Ανακοινώσεις7 μήνες ago
Το πρόγραμμα των πολιτιστικών εκδηλώσεων «Λαμπέτεια 2024» στον Δήμο Μάνδρας – Ειδυλλίας