Ελάτε στην παρέα μας

Δηλώσεις Πολιτικών & Δημάρχων

Προτάσεις ανάπλασης του Πεντελικού από τον πρόεδρο του ΣΠΑΠ και δήμαρχο Κηφισιάς, Β. Ξυπολυτά

Δημοσιεύθηκε

στις

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Δήμων για την Ανάπλαση του Πεντελικού Όρους και δήμαρχος Κηφισιάς, κ. Βασίλης Ξυπολυτάς, στο πλαίσιο της σύσκεψης στο Παλαιό Δημαρχείο Πεντέλης με τη συμμετοχή του Πρωθυπουργού, υπουργών, της Περιφέρειας Αττικής και δημάρχων των πληγεισών περιοχών από την πυρκαγιά, για τα ευρήματα των αυτοψιών και τις δράσεις αποκατάστασης που έχει δρομολογήσει η Πολιτεία, έθεσε προτάσεις και λύσεις για τα 13 Μέλη-Δήμους, που αριθμούν περισσότερους από 600.000 κατοίκους της Αττικής.

«Σήμερα δεν βρίσκομαι εδώ με την ιδιότητα του δημάρχου Κηφισιάς, αλλά με αυτή του προέδρου του ΣΠΑΠ, ενός Συνδέσμου που δεν έχει τη διάσταση που θα έπρεπε να έχει», ξεκίνησε την ομιλία του ο κ. Ξυπολυτάς, και συνέχισε: «Το ερώτημα που θέτω σήμερα προς όλους, είναι αν θέλουμε να έχουμε έναν Σύνδεσμο, έναν φορέα ο οποίος θα έχει ουσιαστική παρέμβαση στο Πεντελικό.

Ένα Όρος που κάθε χρόνο δέχεται τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Με αποτέλεσμα οι Δήμοι και εγώ ως διοίκηση αυτή την περίοδο του ΣΠΑΠ, να είμαστε πολύ συχνά ακάλυπτοι, απέναντι σε κάποια προβλήματα που ειπώθηκαν και τα βλέπουμε να συμβαίνουν κάθε χρόνο.

Παρότι φέτος είδαμε ουσιαστικές αλλαγές στον τρόπο που λειτούργησε το Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας και τα Drones αλλά και τα έμφορτα ελικόπτερα, που έσωσαν εκατοντάδες πυρκαγιές, βλέπουμε και πάλι ότι είχαμε μία τεράστια καταστροφή. Αν και γνωρίζω ότι η σημερινή σύσκεψη κυρίως είναι για τον απολογισμό των προβλημάτων και τον μετριασμό των συνεπειών της πυρκαγιάς, θα πρέπει να μιλήσουμε και για την επόμενη μέρα, γιατί θα έχουμε και πάλι πυρκαγιές, θα έχουμε σίγουρα πλημμύρες, θα έχουμε σίγουρα χιονοπτώσεις και όλες τις δράσεις Πολιτικής Προστασίας που μας “κολλάνε στον τοίχο” και δείχνουμε πολλές φορές αδύναμοι και εμείς οι Δήμοι, αλλά και το κεντρικό Κράτος να δώσει λύσεις. Όπως όλοι γνωρίζετε ο ΣΠΑΠ δεν έχει πυροσβεστική αρμοδιότητα, αλλά αν στηριχθεί, έχει δυνατότητα παροχής της αναγκαίας υποδομής υποβοήθησης του Π.Σ. πχ. Υδατοδεξαμενές κ.ά.».

Στη συνέχεια, ο κ. Ξυπολυτάς κατέθεσε στον Πρωθυπουργό μια χρηματοδοτική πρόταση ενίσχυσης του ΣΠΑΠ, που δεν ξεπερνά τα 30.000.000 Ευρώ και αφορά μια ολιστική παρέμβαση για την Ανάπλαση του Πεντελικού Όρους.

 Οι ενέργειες αυτές:

1. Εκσυγχρονισμός και προμήθεια μεγάλων δεξαμενών νερού
2. Διοικητική αναδιοργάνωση του ΣΠΑΠ, με την πρόσληψη τακτικού προσωπικού
3. Τοποθέτηση συστημάτων υδροβολείων και αυτόματων συστημάτων πυρόσβεσης
4. Δημιουργία αντιπυρικών ζωνών και διάνοιξη οδών
5. Ουσιαστική ενίσχυση των 16 Εθελοντικών οργανώσεων των Δήμων του ΣΠΑΠ (εθελοντικά πυροσβεστικά κλιμάκια και εθελοντικές οργανώσεις)
6. Ενίσχυση των 13 Δήμων του ΣΠΑΠ
7. Έκτακτη χρηματοδότηση για τον καθαρισμό και διαχείριση δασικών εκτάσεων και περιαστικών δασών και αλσών
8. Υλοποίηση οργανωμένου προγράμματος αναδάσωσης
9. Δημιουργία ολοκληρωμένου πληροφοριακού-επικοινωνιακού – επιχειρησιακού συστήματος
10. Μελέτη για τη δημιουργία δικτύου πεζοπορικών διαδρομών και διαδρομών ποδηλάτου
11. Δημιουργία Περιβαλλοντικού Κέντρου Ενημέρωσης (ΠΚΕ) πολιτών
12. Ολοκλήρωση μελετών και παρεμβάσεων έτους 2023

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ