Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Πόθεν Έσχες: Αυτόματα θα συμπληρώνονται οι δηλώσεις – Στις 17 Ιουλίου ανοίγουν οι ετήσιες καταστάσεις 2024

Δημοσιεύθηκε

στις

Και οι δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης, το γνωστό πόθεν έσχες, θα συμπληρώνονται εφεξής αυτόματα, σύμφωνα με νομοσχέδιο που δόθηκε σε διαβούλευση.

Το νομοσχέδιο προβλέπει την αυτόματη συμπλήρωση των δηλώσεων πόθεν έσχες με στοιχεία που θα αντλούνται ηλεκτρονικά από την Εφορία, τράπεζες και άλλους φορείς, ενώ την ίδια στιγμή, ορίζεται η υποχρέωση αυτοτελούς υποβολής δήλωσης από συζύγους.

Πιο συγκεκριμένα, η υποχρεωτική ηλεκτρονική συμπλήρωση θα γίνεται με αυτόματο τρόπο μέσω της εφαρμογής διαλειτουργικότητας μεταξύ των επιμέρους ηλεκτρονικών συστημάτων των φορέων του Δημοσίου, τους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς, τα πιστωτικά ιδρύματα και το Γενικό Εμπορικό Μητρώο (Γ.Ε.ΜΗ.) με το ηλεκτρονικό σύστημα της εφαρμογής www.pothen.gr.

Σκοπός της νέας ρύθμισης είναι η διευκόλυνση των υπόχρεων της εν λόγω δήλωσης, καθώς πλέον καθώς τα περιουσιακά στοιχεία θα μεταφέρονται με αυτόματο τρόπο μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής στο έντυπο της δήλωσης ενώ θα επισυνάπτονται με τον ίδιο τρόπο και τα σχετικά παραστατικά και δικαιολογητικά.

Έτσι, οι υπόχρεοι απαλλάσσονται από την υποχρέωση της χρονοβόρας συλλογής των στοιχείων με βεβαιώσεις από κάθε τράπεζα για το υπόλοιπο των λογαριασμών, πιστωτικών καρτών, συμμετοχές σε εταιρείες, θυρίδες, πολύτιμα μέταλλα, δανειακές υποχρεώσεις κ.ά., τα οποία θα αποτυπώνονται αυτόματα στη δήλωση, μέσω των οικείων ηλεκτρονικών συστημάτων.

Αντ’ αυτού, οι υπόχρεοι οφείλουν πλέον να συμπληρώνουν τις δηλώσεις τους αυτόματα αντλώντας τα στοιχεία μέσω της διαλειτουργικότητας, στον βαθμό που παρέχεται η δυνατότητα αυτή, και τα στοιχεία θα εμφανίζονται προσυμπληρωμένα στα οικεία πεδία.

Ωστόσο, για όσα στοιχεία δεν παρέχεται η δυνατότητα συμπλήρωσής τους αυτόματα μέσω της διαλειτουργικότητας, ο υπόχρεος φέρει την ευθύνη ορθής και πλήρους συμπλήρωσης των οικείων πεδίων και επισύναψης των σχετικών δικαιολογητικών, εφόσον τούτο απαιτείται από τις ειδικότερες προβλέψεις του νόμου, όπως ακριβώς ίσχυε μέχρι τώρα.

Αυτοτελείς δηλώσεις και οι σύζυγοι

Άλλη μία ρύθμιση που φέρνει το νομοσχέδιο για να ενισχύσει και να κάνει πιο αποτελεσματικούς τους ελέγχους της περιουσιακής κατάστασης των υπόχρεων, είναι η αυτοτελής υποχρέωση των συζύγων η οποία θεμελιώνεται αποκλειστικώς και μόνο στη σχέση που τους συνδέει προς τον υπόχρεο. Επομένως, οι σύζυγοι, οι εν διαστάσει σύζυγοι ή τα πρόσωπα με τα οποία οι υπόχρεοι έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης είναι σε κάθε περίπτωση υποχρεωμένα βάσει του νέου νόμου να υποβάλλουν αυτοτελή δήλωση.

Και μάλιστα, ανεξάρτητα αν τα πρόσωπα αυτά είναι Έλληνες πολίτες, αν διαμένουν μόνιμα ή όχι στην Ελλάδα, αν είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδος ή μη, αν ο γάμος τελέστηκε ή αν το σύμφωνο συμβίωσης συνήφθη στην Ελλάδα ή στην αλλοδαπή.

Ακόμα και αν τα άτομα δεν διαθέτουν ΑΦΜ, προβλέπεται να τους χορηγείται ΑΦΜ ειδικού σκοπού προκειμένου να κάνουν την δήλωση.

Το χρονοδιάγραμμα των δηλώσεων

Εντωμεταξύ, στην τελική ευθεία έχει το σύστημα με τις τροποποιήσεις στο Πόθεν Έσχες και στις ετήσιες καταστάσεις.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση στο pothen.gr το σύστημα των ετήσιων καταστάσεων υπόχρεων προσώπων έτους 2024 θα ανοίξει τις Τετάρτες 17.07.2024 και 24.07.2024 για τροποποίηση και οριστικοποίηση.

Σημειώνεται πως η δήλωση πόθεν έσχες υποβάλλεται από τους υπόχρεους ετησίως, όσο διαρκεί η θητεία της δραστηριότητας ή διατηρείται η ιδιότητα των υπόχρεων, καθώς και για 2 έτη μετά την απώλεια της ιδιότητας, με την τελική δήλωση να αφορά στο έτος χρήσης που έπεται της απώλειας της ιδιότητας. Επιπλέον, πρέπει να υποβάλλεται από τον ίδιο τον υπόχρεο εντός αποκλειστικής προθεσμίας 3 μηνών μετά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ