Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Πόσα παιδιά επιτρέπονται στην τάξη την σχολική χρονιά 2024-25

Δημοσιεύθηκε

στις

Τι ισχύει αναλυτικά για τον αριθμό μαθητών ανά τμήμα στα Νηπιαγωγεία, τα Δημοτικά και τα Γυμνάσια/Λύκεια τη νέα σχολική χρονιά.

Η σχολική χρονιά 2024-25 ξεκινά σε περίπου δύο μήνες από σήμερα με τους μαθητές όλων των βαθμίδων να περνούν το κατώφλι του σχολείου τους για τον καθιερωμένο αγιασμό και την έναρξη των μαθημάτων την Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου ενώ οι εκπαιδευτικοί θα επιστρέψουν στα καθήκοντά τους λίγο νωρίτερα ήτοι την Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου.

Ο μέγιστος αριθμός μαθητών ανά τάξη και βαθμίδα

Ένα από τα ζητήματα που αποσχολούν τους γονείς είναι πόσοι μαθητές θα φιλοξενούνται ανά τάξη. Τα τελευταία χρόνια με τις συγχωνεύσεις και τις καταργήσεις σχολικών μονάδων, έχουν αναδιαμορφωθεί οι τάξεις σε πολλά σχολεία ώστε να εξυπηρετηθούν όλοι οι μαθητές. Είναι αλήθεια ότι το φαινόμενο της αναστολής ή της κατάργησης της λειτουργίας σχολικών μονάδων σε όλη την Ελλάδα έχει πάρει εκρηκτικές μορφές τα τελευταία χρόνια.Η Κεντρική Μακεδονία, η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη και η Ηπειρος είναι δυστυχώς «πρωταθλήτριες» στο κλείσιμο σχολείων. Με αποφάσεις των αρμόδιων οργάνων το καλοκαίρι του 2023 μπήκαν σε αναστολή λειτουργίας 117 σχολεία στην Κεντρική Μακεδονία, 31 σχολεία στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη και 29 σχολεία στην Ηπειρο.

Ας δούμε αναλυτικά τι ισχύει για τον μέγιστο αριθμό μαθητών ανά τάξη και βαθμίδα.

Νηπιαγωγεία

Ο μέγιστος αριθμός μαθητών/τριών ανά τμήμα στο Νηπιαγωγείο καθορίζεται στους είκοσι πέντε (25) σύμφωνα με τις προβλέψεις του άρθρου 6 της παρ. 2 του ΠΔ 79/2017 (Α’109) όπως ισχύει.  Σύμφωνα με την παρ. 4 του άρθρου 40 του ν.4589/2019 (Α ́13) τα Νηπιαγωγεία, ανάλογα με τον αριθμό των οργανικών θέσεων των νηπιαγωγών, είναι μονοθέσια, ή πολυθέσια.

Η οργανικότητα των νηπιαγωγείων προσδιορίζεται με βάση την αντιστοιχία νηπιαγωγού προς αριθμό νηπίων, η οποία δεν μπορεί να υπερβαίνει τον ένα (1) νηπιαγωγό για κάθε είκοσι πέντε (25) νήπια.

Δημοτικά

Ο μέγιστος αριθμός μαθητών/τριών ανά τμήμα στο Δημοτικό Σχολείο καθορίζεται σύμφωνα με τις προβλέψεις της παρ. 2, του άρθρου 7 του ΠΔ 79/2017 (Α ́109 ). Ειδικότερα,  «Ο μέγιστος αριθμός μαθητών ανά τμήμα είναι είκοσι πέντε (25). Από επταθέσιο σχολείο και άνω ο ελάχιστος αριθμός των μαθητών δεν μπορεί να είναι μικρότερος από δέκα πέντε (15) ανά τμήμα».

Η οργανικότητα για τα Δημοτικά προσδιορίζεται από την αναλογία δεκαπέντε (15) μαθητών προς έναν (1) δάσκαλο για τα μονοθέσια, διθέσια και τριθέσια και για τα λοιπά εικοσιπέντε (25) μαθητών προς έναν (1) δάσκαλο σύμφωνα με την Φ.3/897/97652/Γ1/25-9-2006 (Β ́ 1507) Κ.Y.A.

Γυμνάσια και Λύκεια

Οι μαθητές σε κάθε τάξη ή τμήμα τάξης Γυμνασίων και Γενικών Λυκείων δεν μπορεί να υπερβαίνουν τους είκοσι επτά (27). Τάξεις με μαθητές περισσότερους από
τους είκοσι επτά (27) διαιρούνται σε τμήματα. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις με απόφαση του οικείου Διευθυντή Δ/θμιας Εκπαίδευσης μπορεί να γίνει προσαύξηση κατά 10%.
Στα Ιδιωτικά Σχολεία Δ/θμιας Εκπαίδευσης η προσαύξηση του 10% αποφασίζεται από τον Διευθυντή και τον σύλλογο διδασκόντων

Continue Reading
Κάντε κλικ για να σχολιάσετε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ