Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Πότε θα κάνουν πρεμιέρα τα μη Κρατικά Πανεπιστήμια και με ποιες προϋποθέσεις

Δημοσιεύθηκε

στις

«Μη κερδοσκοπικά – μη κρατικά πανεπιστήμια», αυτή θα είναι η νέα πραγματικότητα στην ανώτατη εκπαίδευση μετά και τις σχετικές ανακοινώσεις του πρωθυπουργού και του υπουργού Παιδείας.

Το νομοσχέδιο για το «Ελεύθερο Πανεπιστήμιο», επίσημα, αναμένεται να παρουσιαστεί μέσα στον πρώτο μήνα του νέου χρόνου, με τον χρόνο ψήφισής του να προσδιορίζεται μέσα στον Φεβρουάριο και τα νέα ιδρύματα να έρχονται στη χώρα μας από το ακαδημαϊκό έτος 2025-2026.

Μετά την ανακοίνωση της κυβέρνησης και τις εξειδικεύσεις που παρείχε για τις προϋποθέσεις και το καθεστώς ίδρυσής τους, ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης, ενημέρωσε χθες την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, κάνοντας λόγο για μια ιστορική μεταρρύθμιση για την Παιδεία. Παράλληλα και ο  ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, σε σχετική ενημέρωση των πολιτικών συντακτών διευκρίνισε ότι το δημόσιο πανεπιστήμιο θα ωφεληθεί με περισσότερο από 1 δισεκατομμύριο ευρώ.

Όπως είπε ο Παύλος Μαρινάκης «το νομοσχέδιο αφορά τόσο στην απελευθέρωση του Δημόσιου Πανεπιστημίου από την γραφειοκρατία και την ενίσχυση του αυτοδιοίκητου, όσο και την διαμόρφωση του πλαισίου για την λειτουργία στη χώρα μας, παραρτημάτων ΑΕΙ τα οποία είναι εγκατεστημένα σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή σε τρίτες χώρες και τα οποία θα έχουν μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα».

Ο Παύλος Μαρινάκης τόνισε ότι «στο Δημόσιο Πανεπιστήμιο απλουστεύονται οι διαδικασίες που επιβαρύνουν την καθημερινή λειτουργία των ιδρυμάτων.

Καταργείται η μέχρι σήμερα απαραίτητη υπογραφή του Υπουργού Παιδείας ακόμη και σε μικρής κλίμακας αναθεωρήσεις των προϋπολογισμών, ενώ απλοποιούνται οι διαδικασίες όσον αφορά στους Ειδικούς Λογαριασμούς Καινοτομίας και Έρευνας».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ