Connect with us

Ειδήσεις

Πώς θα εγγραφούν τα δασικά ακίνητα στο Κτηματολόγιο

Published

on

Διατάξεις για τον απεγκλωβισμό δεκάδων χιλιάδων ιδιοκτητών, οι οποίοι μέχρι σήμερα παραμένουν «όμηροι» της γραφειοκρατίας και των δικαστηρίων, περιλαμβάνει νέο νομοσχέδιο για το Κτηματολόγιο, που έθεσε σε δημόσια διαβούλευση μέχρι τις 6 Σεπτεμβρίου το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Στόχος της κυβέρνησης είναι η ενσωμάτωση της Τεχνητής Νοημοσύνης στον νομικό έλεγχο συμβολαίων, η απλοποίηση των διαδικασιών μεταβίβασης ακινήτων και η ολοκλήρωση της κτηματογράφησης μέχρι το 2025, κάτι που με τα μέχρι στιγμής δεδομένα θα γίνει με αρκετές εκκρεμότητες.

Συγκεκριμένα, δίνεται λύση για πολλά ακίνητα που είχαν χαρακτηριστεί αρχικά δασικά στους δασικούς χάρτες. Συγκεκριμένα, κάθε ιδιοκτήτης που έχει υποβάλει αντίρρηση επί του δασικού χάρτη κι έχει δικαιωθεί θα μπορεί να διορθώνει υπέρ του την εγγραφή στο Κτηματολογικό Γραφείο, χωρίς να χρειάζεται να προσφύγει στα δικαστήρια.

Πρόκειται για ένα ζήτημα που ταλανίζει πάρα πολλούς ιδιοκτήτες ακινήτων, καθώς η αναμόρφωση των δασικών χαρτών καθυστερεί, τη στιγμή που η νομοθεσία επιβάλλει στα Δασαρχεία να προβάλλουν το «αμάχητο» τεκμήριο ιδιοκτησίας του Δημοσίου στα δικαστήρια, έως την οριστική εξαίρεσή τους ως μη δασικών από τους δασικούς χάρτες. Μέσω της ρύθμισης, το υπουργείο φιλοδοξεί να διασφαλίσει ότι στις περιπτώσεις αυτές ο ιδιοκτήτης, βάσει δημόσιου εγγράφου, θα διορθώνει υπέρ αυτού την κτηματολογική εγγραφή, χωρίς να υποχρεωθεί να καταφύγει σε μακροχρόνιες δικαστικές διαμάχες.

Μονομερής τροποποίηση

Παράλληλα, θεσπίζεται η δυνατότητα μονομερούς τροποποίησης της σύστασης οριζόντιας ιδιοκτησίας, όταν διαπιστώνεται μικρή διαφορά μεταξύ της μέτρησης των τετραγωνικών μέτρων με σύγχρονα μέσα και των τετραγωνικών που αναφέρονται στο παλιό συμβόλαιο.

Πρόκειται για ένα πάγιο αίτημα της κτηματαγοράς, κι η ρύθμιση αυτή αναμένεται να δώσει λύση σε χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων που είναι εγκλωβισμένοι σε αδιέξοδα και αδυνατούν να μεταβιβάσουν τα ακίνητά τους, καθώς για να προχωρήσουν στην έκδοση Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου θα πρέπει πρώτα να διορθώσουν τη διαφορά στα εκατοστά του διαμερίσματος στην οριζόντια ιδιοκτησία.

Για να συμβεί αυτό, όμως, μέχρι σήμερα θα πρέπει η πράξη τροποποίησης της σύστασης οριζόντιας ιδιοκτησίας να υπογραφεί από όλους τους συνιδιοκτήτες του κτιρίου. Αυτό ακριβώς επιχειρεί να λύσει η διάταξη του σχεδίου νόμου, επιτρέποντας στον ιδιοκτήτη του διαμερίσματος να διορθώνει μονομερώς τα εκατοστά του διαμερίσματός του και να τακτοποιεί την ιδιοκτησία του μέσω ηλεκτρονικών μέσων, βγάζοντας εύκολα και την ΗΤΚ. Οι μόνες προϋποθέσεις που θα ισχύουν θα είναι να μην επηρεάζονται οι διπλανές ιδιοκτησίες, αλλά και η πολεοδομική παράβαση να έχει γίνει πριν περιέλθει στην ιδιοκτησία του σημερινού ιδιοκτήτη.

Παραίτηση του Δημοσίου

Με άλλη διάταξη, το Ελληνικό Δημόσιο θα παραιτείται από την άσκηση ένδικων μέσων για ακίνητα που εμφανίζονται κατά τις αρχικές εγγραφές ως «αγνώστου ιδιοκτήτη», αλλά με οριστική δικαστική απόφαση έχουν αναγνωριστεί ιδιώτες ως κύριοι των ακινήτων.
Σε πολλές περιπτώσεις, ενώ οι αρμόδιες κτηματικές υπηρεσίες βεβαιώνουν ότι δεν προκύπτει δικαίωμα του Ελληνικού Δημοσίου σε ακίνητο που εμφανίζεται κατά τις αρχικές εγγραφές ως «αγνώστου ιδιοκτήτη» και έχει αναγνωριστεί ιδιώτης με οριστική δικαστική απόφαση ως κύριος του ακινήτου, το Ελληνικό Δημόσιο προβαίνει σε άσκηση ένδικων μέσων, ενώ δεν υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία που να στηρίζουν το ιδιοκτησιακό δικαίωμα του Ελληνικού Δημοσίου επί του ακινήτου, με αποτέλεσμα εξ αυτού του λόγου να ταλαιπωρούνται αναιτίως οι ιδιοκτήτες οικονομικά και επί μακρό χρόνο.

 

 

Πηγή: dimokratia.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ