Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Σενάρια για Χριστούγεννα με μάσκες – Τα πάντα στο τραπέζι και στο βάθος… lockdown

Δημοσιεύθηκε

στις

Εκρηκτικό είναι το κλίμα με τα κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα, με τα «μαύρα» ρεκόρ να σπάνε καθημερινά, ενώ αυτό που κάνει τους πάντες ανήσυχους είναι οι προβλέψεις των ειδικών πως τα χειρότερα είναι ακόμα μπροστά μας.

Άλλωστε δεν είναι λίγοι αυτοί που κάνουν εκτιμήσεις για 100 νεκρούς την ημέρα, αλλά και για 10.000 κρούσματα μέχρι τα Χριστούγεννα, με την κυβέρνηση να προτιμά να εξετάζει την επιδημιολογική κατάσταση της χώρας ανά εβδομάδα και να παίρνει μέτρα, μέχρι στιγμής, με στόχο τους ανεμβολίαστους.

Το «μαύρο» σενάριο

Μπορεί όμως η κυβέρνηση να μην το λέει «ανοιχτά», όμως είναι ήδη έτοιμα τα μέτρα για ακόμα και το χειρότερο σενάριο, με στόχο να μην ξεφύγει η κατάσταση.

Σύμφωνα με όσα βγαίνουν προς τα έξω, σε περίπτωση τέτοια, στο τραπέζι είναι , αποφάσεις για πλήρες μπλόκο των ανεμβολίαστων, εφόσον προκύψει  ανεξέλεγκτη κατάσταση με λυγισμένα και τα νοσοκομεία της Αττικής.

Το ιδανικότερο πάντως πλάνο, που θα ήθελε να ακολουθήσει η χώρα, ονομάζεται «Χριστούγεννα 2G», όρος που περιμένουν ότι θα περάσουν και οι Αυστριακοί, εφόσον δεν αποφασιστούν ακόμα σκληρότερες παρεμβάσεις στον δρόμο που η Ολλανδία ανοίγει πρώτη στην Ευρώπη με το lockdown, και πρόκειται για μη λήψη νέων μέτρων και επιπλέον περιορισμών για την συγκεκριμένη περίοδο.

Τι είναι τα «Χριστούγεννα 2G»

Ο συγκεκριμένος κανόνας έρχεται από την Αυστρία και προκύπτει από τις λέξεις «Geimpft» και «Genesen», δηλαδή ο εμβολιασμένος και εκείνος που έχει αναρρώσει.

Με λίγα λόγια, αν αποφασιστεί κάτι τέτοιο, οι αυτοί θα είναι μοναδικοί που θα έχουν πρόσβαση με τα πιστοποιητικά τους σε διασκέδαση, εστίαση, ξενοδοχεία, κινηματογράφους, κάθε εκδήλωση άνω των 25 συμμετεχόντων.

Όχι σημαντικές αλλαγές και περιορισμοί για τους εμβολιασμένους την στιγμή που τα κρούσματα αυξάνονται κατά 50%

Πάντως η κυβέρνηση παρακολουθεί και τις εξελίξεις στην υπόλοιπη Ευρώπη, με την σκέψη να υπάρξει αν χρειαστεί προσαρμογή ίδιων μέτρων και στην χώρα μας, κάνοντας σαφές πως δεν θέλει να βάλει στην ίδια εξίσωση εμβολιασμένους και μη, με το μέτρο για καθολική μάσκα παντού, ασχέτως συνωστισμού να είναι στο τραπέζι.

Αυτό που είναι, βέβαια, το πιο ανησυχητικό, αφορά την διασπορά του ιού στην κοινωνία καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία ο αριθμός των νέων κρουσμάτων αυξήθηκε 50% την τελευταία εβδομάδα και τα ενεργά κρούσματα στη χώρα έχουν ξεπεράσει τις 47.000 ανθρώπους.

Την ίδια ώρα ο μέσος κυλιόμενος όρος θετικότητας των εργαστηριακών τεστ είναι περίπου 2,2% και η θετικότητα που καταγράφεται στις στοχευμένες μαζικές ανοικτές δειγματοληψίες που κάνει ο ΕΟΔΥ είναι σημαντικά υψηλότερη με το μέσο εβδομαδιαίο όρο της θετικότητας το 3,75%.

Έρχονται δύσκολα Χριστούγεννα

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία οι ειδικοί τονίζουν πως η περίοδος μέχρι τα Χριστούγεννα δεν θα επανέλθει στα φυσιολογικά επίπεδα, κάτι που θα ανεβάσει την πίεση στο σύστημα Υγείας της χώρας, προβλέποντας ακόμα και 10.000 κρούσματα ημερησίως, με τους διασωληνωμένους να φτάνουν τους 800 και τους θανάτους να ανεβαίνουν στους 100 την ημέρα.

«Τα δεδομένα που έχουμε τόσο από Αθήνα όσο και από Θεσσαλονίκη μέσα από τα λύματα δείχνουν ότι θα έχουμε περαιτέρω αύξηση των κρουσμάτων την επόμενη εβδομάδα», ανέφερε στο MEGA η  καθηγήτρια Επιδημιολογίας και προληπτικής Ιατρικής στο ΕΚΠΑ, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, εκτιμώντας πως  είμαστε κοντά τόσο στα 10.000 κρούσματα ημερησίως όσο και στους 100 θανάτους.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ