Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Σε ισχύ το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού, ποιες περιοχές θα «χτυπήσει»

Δημοσιεύθηκε

στις

Άστατος καιρός σήμερα, Πέμπτη (13.10.2022). Τοπικά θα σημειωθούν βροχές και καταιγίδες, σταδιακά, ισχυρές. Ποιές περιοχ΄ές θα χτυπήσει η κακοκαιρία, αναλυτική πρόγνωση του καιρού.

Σημαντική μεταβολή παρουσιάζει ο καιρός, με την επέλαση των έντονων φαινομένων να έχει αρχίσει και την ΕΜΥ να έχει εκδώσει έκτακτο δελτίο επιδείνωσης για τέσσερις ημέρες.

Με πτώση της θερμοκρασίας και έντονες καταιγίδες θα κυλήσει τόσο η Παρασκευή όσο και το Σαββατοκύριακο σε πολλές περιοχές της χώρας.

Στο διάστημα αυτό, θα σημειωθούν ισχυρές βροχές και καταιγίδες, οι οποίες θα συνοδεύονται από μεγάλη συχνότητα κεραυνών, χαλαζοπτώσεις και πρόσκαιρα, κατά τη διάρκεια των φαινομένων, από ισχυρούς ανέμους.

Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών δημοσίευσε χάρτες και διαγράμματα με την εξέλιξη της κακοκαιρίας, που δείχνουν ποιες περιοχές θα έχουν έντονα φαινόμενα τις επόμενες ημέρες.

Επίσης, σύσκεψη πραγματοποιήθηκε χθες Πέμπτη στην Πολιτική Προστασία, υπό τον γενικό γραμματέα Βασίλειο Παπαγεωργίου, με στόχο τον βέλτιστο συντονισμό όλων των συναρμόδιων φορέων και την καλύτερη αντιμετώπιση των συνεπειών της κακοκαιρίας που αναμένεται να πλήξει αρκετές περιοχές της χώρας.

Ποιες περιοχές θα χτυπήσει η κακοκαιρία

Σύμφωνα με το Meteo, το βαρομετρικό χαμηλό που θα κινηθεί από την περιοχή της νότιας Ιταλίας προς τη χώρα μας θα προκαλέσει μεταβολή του καιρού με φαινόμενα κατά τόπους ισχυρά, πρόσκαιρη πτώση της θερμοκρασίας και ενίσχυση των ανέμων στο Αιγαίο.

Το επεισόδιο βροχόπτωσης για σήμερα Παρασκευή θα είναι κατηγορίας 3, σύμφωνα με τον Δείκτη Επικινδυνότητας Επεισοδίου Βροχόπτωσης (Regional Precipitation Index – RPI) που έχει αναπτυχθεί και εφαρμόζεται επιχειρησιακά στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών.

Χθες το απόγευμα της Πέμπτης, εκδηλώθηκαν βροχές στη δυτική Μακεδονία και στην Ήπειρο, και καταιγίδες στο βόρειο Ιόνιο.

Μετεωρολόγοι προειδοποιούν για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα σε Επτάνησα, Ιωάννινα, Θεσπρωτία, Άρτα, Πρέβεζα, Αιτωλοακαρνανία, Αχαΐα, Ηλεία, Αρκαδία, Μεσσηνία, Λακωνία, ενώ σε αυξημένη επιφυλακή βρίσκεται η Πολιτική Προστασία.

Λόγω της επικείμενης κακοκαιρίας, πραγματοποιήθηκε ειδική σύσκεψη και στο πλαίσιο αυτό, θα ενεργοποιηθεί το 112, εφόσον κριθεί απαραίτητο για την αποστολή προειδοποιητικών μηνυμάτων προς τους κατοίκους, ανάλογα με την πορεία των φαινομένων.

Την ίδια στιγμή, έχουν εκδοθεί συστάσεις προς τους πολίτες.

sistaseis kairos

Ο καιρός ανά περιοχή σήμερα Παρασκευή 14/10/22

Σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, σήμερα Παρασκευή 14 Οκτωβρίου, ισχυρές βροχές και καταιγίδες, που θα συνοδεύονται από μεγάλη συχνότητα κεραυνών, τοπικές χαλαζοπτώσεις και πρόσκαιρα από ισχυρούς ανέμους, προβλέπονται στο Ιόνιο, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά, την Πελοπόννησο και από το απόγευμα στις δυτικές Κυκλάδες.

Καιρός σήμερα – Αναλυτική πρόγνωση

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις που από το απόγευμα θα αυξηθούν.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 και στα ανατολικά τοπικά έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 15 έως 25 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με ασθενείς τοπικές βροχές. Το βράδυ οι βροχές θα ενταθούν.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 14 έως 22 βαθμούς Κελσίου.

Καιρός σήμερα – Υπόλοιπη Ελλάδα
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Στη δυτική και κεντρική Μακεδονία προβλέπονται παροδικά αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές, που βαθμιαία από το απόγευμα θα ενταθούν. Στις υπόλοιπες περιοχές λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ και στα ανατολικά βορειοανατολικοί τοπικά έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 11 έως 23 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία η μέγιστη 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Στο Ιόνιο, την Ήπειρο και τη δυτική Στερεά προβλέπονται νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές που από το απόγευμα θα ενταθούν και θα εκδηλωθούν και καταιγίδες. Από τις βραδινές ώρες τα φαινόμενα πιθανώς να είναι κατά τόπους ισχυρά.
Στη δυτική Πελοπόννησο λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές και τη νύχτα σποραδικές καταιγίδες.
Άνεμοι: Μεταβλητοί ασθενείς, από τις προμεσημβρινές ώρες θα στραφούν σε νοτίων διευθύνσεων ενισχυόμενοι αργά το απόγευμα σε 4 με 5 και στο Ιόνιο τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 14 έως 26 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 5 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες κυρίως στη Θεσσαλία και την κεντρική Στερεά από το απόγευμα, οπότε θα σημειωθούν τοπικές βροχές.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 3 με 4 και στα ανατολικά τοπικά 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 13 έως 26 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος με λίγες τοπικές νεφώσεις.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 5 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 17 έως 25 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου λίγες νεφώσεις που από το απόγευμα θα αυξηθούν. Στα Δωδεκάνησα γενικά αίθριος.
Άνεμοι: Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 6 μποφόρ. Στα Δωδεκάνησα βορειοδυτικοί 5 με 6 και στα νότια τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 17 έως 26 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις που από το απόγευμα θα αυξηθούν.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 3 με 5 και στα νότια τοπικά έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 15 έως 24 βαθμούς Κελσίου.

sistaseis kairos2

Ο καιρός το Σάββατο

Στην ανατολική Θεσσαλία, τις Σποράδες, την ανατολική Στερεά, την Εύβοια, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, την Πελοπόννησο, τις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα προβλέπονται νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα τα οποία προβλέπονται να είναι ισχυρά στις δυτικές και νότιες Κυκλάδες και την Κρήτη, το απόγευμα στις Κυκλάδες θα εξασθενήσουν, στην Κρήτη θα συνεχιστούν, ενώ θα επηρεάσουν κατά τόπους και τα Δωδεκάνησα.

Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπονται, νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες κυρίως το πρωί και το μεσημέρι και κατά τόπους περιορισμένη ορατότητα τις πρωινές ώρες. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις, στα δυτικά 4 με 5 και τις πρωινές ώρες στο Ιόνιο τοπικά 6 και στις υπόλοιπες περιοχές 5 με 7 και στο Αιγαίο βαθμιαία τοπικά 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία δε θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή και θα φθάσει στα βόρεια τους 18 έως 21 και στις υπόλοιπες περιοχές τους 22 με 25 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός την Κυριακή

Στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα προβλέπονται αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές τις πρωινές ώρες. Στις υπόλοιπες περιοχές προβλέπεται αίθριος καιρός με τοπικές νεφώσεις στην ανατολική Στερεά, την Εύβοια και τις Κυκλάδες. Τις πρωινές ώρες, στα βόρεια ηπειρωτικά η ορατότητα θα είναι τοπικά περιορισμένη και είναι πιθανό να σχηματιστούν ομίχλες.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις, στα δυτικά 3 με 5, στα ανατολικά 5 με 6 και στο Αιγαίο 7 με 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία δε θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ