Ειδήσεις
Σε κρίση τα αρτοποιεία λόγω των ανατιμήσεων
Αδυναμία να εξυπηρετήσουν τις τρέχουσες υποχρεώσεις τους δηλώνουν 15 στους 100 αρτοποιούς, με τις επιχειρήσεις τους να βρίσκονται σε κρίση λόγω των ανατιμήσεων.
Ήδη από τις αρχές της χρονιάς, 200 αρτοποιεία έχουν κατεβάσει ρολά -περί τα 30 έχουν ιδρυθεί- ενώ στο «κόκκινο» βρίσκονται 2.160 επί συνόλου 14.400 φούρνων που δραστηριοποιούνται στη χώρα.
Τα στοιχεία παρουσίασε νωρίτερα το πρωί της Τρίτης ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδος Μιχάλης Μούσιος, ο οποίος έκανε λόγο για νέες ανατιμήσεις στο ψωμί. «Οι αυξήσεις στο ψωμί το επόμενο διάστημα είναι αναπόφευκτες», είπε ο κ. Μούσιος. Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με τον ίδιο, έχουν υπάρξει δύο κύματα ανατιμήσεων, τον Νοέμβριο του 2021 και τον Μάρτιο του 2022, συνολικού ύψους 15%-16% και ο τζίρος των φούρνων έχει υποχωρήσει κατά 20%, ποσοστό που στο σύνολο του έτους μεταφράζεται σε απώλειες 500 εκατ. ευρώ.
«Για να καλυφθεί το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας, χωρίς να υπολογίζονται και οι αυξήσεις στις πρώτες ύλες, η τιμή του ψωμιού θα έπρεπε να διπλασιαστεί», ανέφερε ο κ. Μούσιος.
Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, ο οποίος δεν έδωσε ακριβή στοιχεία για την πορεία της κατανάλωσης σε όγκο, στάθηκε ιδιαιτέρως στην αύξηση του κόστους λειτουργίας των επαγγελματιών του κλάδου. Όπως είπε, τον Οκτώβριο για τις ίδιες Kwh ο λογαριασμός θα είναι κατά 2.352 ευρώ αυξημένος συγκριτικά με τον Σεπτέμβριο του 2022 και 3.934 ευρώ παραπάνω σε σχέση με τον Αύγουστο του 2021. Σχεδόν διπλάσιο είναι το κόστος του πετρελαίου. Από 1.178 ευρώ που πλήρωνε ένα αρτοποιείο για 1.000 λίτρα πετρέλαιο τον Οκτώβριο, η τιμή έχει αγγίξει τις 2.024 ευρώ, ενώ το κόστος για το φυσικό αέριο από 870 ευρώ το καλοκαίρι του 2021 έφθασε τις 2.600 ευρώ τον Σεπτέμβριο.
Για να αντιμετωπίσουν την αύξηση του κόστους λειτουργίας, οι αρτοποιοί ζητούν να υπάρξει άμεση παρέμβαση της πολιτείας με:
1) Αύξηση της κρατικής επιδότησης στην ηλεκτρική ενέργεια.
2) Μείωση ΕΦΚ στα καύσιμα
3) Μείωση ΦΠΑ στο 6%.
-
Ιλίου3 έτη ago
Με ένα «κλικ» η βεβαίωση για τη μεταβίβαση κυριότητας ακινήτων (ΤΑΠ) στον Δήμο Ιλίου
-
Κεντρικό Θέμα5 μήνες ago
Καταιγιστικές εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ: Πρόταση μομφής κατά του Στέφανου Κασσελάκη με 100 υπογραφές
-
Κεντρικό Θέμα5 μήνες ago
ΔΕΘ: Τα 17 μέτρα που αναμένεται να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός
-
Ελλάδα3 έτη ago
Η Ελλάδα δημοφιλέστερη χώρα της Ευρώπης για τις παραλίες της – Τα νησιά που ξεχωρίζουν
-
Ανακοινώσεις5 μήνες ago
Κ.Δ.Α.Π. Υμηττού: Ξεκίνησαν οι εγγραφές με Voucher μέσω του προγράμματος ΕΣΠΑ για το σχολικό έτος 2024 – 2025
-
Ειδήσεις1 μήνα ago
Ποια καταστήματα και σούπερ μάρκετ θα είναι ανοιχτά την Πέμπτη 2 Ιανουαρίου
-
Αγίας Βαρβάρας4 μήνες ago
Συναυλία με Nivo, Goin’ Through και Γιώργο Αλκαίο – ΜΑΤΑΙΩΝΕΤΑΙ ΛΟΓΩ ΒΡΟΧΗΣ
-
Ανακοινώσεις6 μήνες ago
Το πρόγραμμα των πολιτιστικών εκδηλώσεων «Λαμπέτεια 2024» στον Δήμο Μάνδρας – Ειδυλλίας