Connect with us

Ειδήσεις

Σε μια «χούφτα ψήφους» θα κριθεί η τύχη της γαλλικής κυβέρνησης που βρίσκεται αντιμέτωπη με δύο προτάσεις μομφής

Published

on

Εν αναμονή της τελικής έκβασης της «μάχης» για το συνταξιοδοτικό, στο κοινοβουλευτικό επίπεδο, βρίσκεται η Γαλλία.

Καλώς εχόντων των πραγμάτων η διάσκεψη των προέδρων της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης θα αποφασίσει να θέσει σε ψηφοφορία (σήμερα Δευτέρα και στις 17.00 ώρα Ελλάδας) τις δύο προτάσεις μομφής που έχουν κατατεθεί κατά της κυβέρνησης.

Αν μία εξ’αυτών εγκριθεί τότε η Γαλλίδα πρωθυπουργός Ελίζαμπετ Μπορν παραιτείται, ενώ αυτομάτως ακυρώνεται και η απόφαση της να προχωρήσει με προεδρικό διάταγμα στην υιοθέτηση της αναμόρφωσης του συνταξιοδοτικού συστήματος της χώρας, παρακάμπτοντας έτσι την Εθνοσυνέλευση όπου τα κόμματα τα οποία στηρίζουν τον πρόεδρο Μακρόν διαθέτουν τη σχετική, αλλά όχι την απόλυτη πλειοψηφία.

Για να εγκριθεί μία πρόταση μομφής κατά της γαλλικής κυβέρνησης, θα πρέπει να υπερψηφιστεί από την απόλυτη πλειοψηφία των μελών της Εθνοσυνέλευσης, δηλαδή από 278 βουλευτές. Προς το παρόν είναι βέβαιο ότι θα υπερψηφιστεί από περίπου 250 βουλευτές, δηλαδή αυτούς που ανήκουν στην άκρα δεξιά της Μαρίν Λεπέν, την αριστερά του Ζαν Λυκ Μελανσόν και κάποιους ανεξάρτητους.

Το μείζον ερώτημα είναι πόσοι εκ των 60 βουλευτών που διαθέτει το κεντροδεξιό αντιπολιτευόμενο, κόμμα των Ρεπουμπλικάνων είναι διατεθειμένοι να υπερψηφίσουν την πρόταση μομφής, κατά της οποίας έχει ωστόσο ταχθεί η ηγεσία του κόμματος. Δημοσίως υπέρ της πρότασης μομφής έχει ταχθεί ως σήμερα ένας μονοψήφιος αριθμός βουλευτών αυτού του κόμματος.

Στο κοινωνικό επίπεδο η Γαλλία ετοιμάζεται για μία ακόμα γενική απεργία την ερχόμενη Πέμπτη, ενώ ως τότε θα υπάρχουν απεργιακές κινητοποιήσεις σε διάφορους τομείς της οικονομίας, αρχής γενομένης από τις μεταφορές και την ενέργεια.

Εκ παραλλήλου οι περισσότερες δημοσκοπήσεις εμφανίζουν την κοινή γνώμη της Γαλλίας να τάσσεται σαφώς κατά της αναμόρφωσης του συνταξιοδοτικού συστήματος και ειδικότερα κατά της αύξησης της ηλικίας συνταξιοδότησης στα 64 χρόνια.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ