Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Στα “παρασκήνια” της 69ης Ανθοκομικής Έκθεσης Κηφισιάς – Αποκλειστική συνέντευξη με τον Πρόεδρο, κ. Γιώργο Παπαδόπουλο

Δημοσιεύθηκε

στις

Οι καινοτομίες, οι ξεχωριστοί κήποι και οι εκδηλώσεις της φετινής διοργάνωσης

Στο καταπράσινο Άλσος Κηφισιάς “Δήμαρχος Δημήτρης Ζωμόπουλος” θα είναι ανοιχτή μέχρι και τις 14 Μαΐου 2023 η 69η Ανθοκομική Έκθεση Κηφισιάς, η οποία άνοιξε τις πύλες της και υποδέχεται πλέον καθημερινά τους φίλους και θαυμαστές της.

Μικροί και μεγάλοι φέτος θα έχουν την ευκαιρία να εξερευνήσουν 8 “Ελληνικούς Κήπους”, ενώ για μια ακόμη χρονιά θα απολαύσουν ένα πλούσιο πρόγραμμα γεμάτο δράσεις εκπαιδευτικού, κοινωνικού και πολιτιστικού χαρακτήρα.

Πρόεδρος της φετινής διοργάνωσης είναι ένας παλιός… γνώριμος της Ανθοκομικής ο κ. Γιώργος Παπαδόπουλος. Ο κ. Παπαδόπουλος μεγάλωσε στην Κηφισιά όπου εξακολουθεί να κατοικεί μέχρι σήμερα. Έχει σημαντική εμπειρία στη δημόσια διοίκηση καθ’ όσον έχει διατελέσει επί σειρά ετών Αντιδήμαρχος και Πρόεδρος Νομικών Προσώπων και Επιχειρήσεων του Δήμου, όπως είναι φυσικά και η Ανθοκομική Έκθεση στην οποία διετέλεσε Πρόεδρος και το 2021. Μάλιστα, έχει τιμηθεί με το αργυρό μετάλλιο του Δήμου Κηφισιάς για την προσφορά του στην πόλη και έχει βραβευθεί κατά καιρούς από Συλλόγους, Σχολεία, Προσκόπους και διάφορους φορείς για την κοινωνική του δράση.

Ο κ. Παπαδόπουλος μιλά στην εφημερίδα μας για τον θεσμό που έχει γράψει ιστορία, τις καινοτομίες που θα συναντήσουμε φέτος αλλά και για τα προσωπικά του σχέδια σε επίπεδο αυτοδιοίκησης σε μια αποκλειστική συνέντευξη.

 

Η Ανθοκομική Έκθεση κλείνει φέτος τα 69 της χρόνια. Ποιο είναι το μυστικό της επιτυχίας αυτού του ιστορικού θεσμού;

Το θέμα είναι ότι υπάρχει αυτή η μακροχρόνια παράδοση του Δήμου Κηφισιάς, είναι η ετήσια γιορτή της πόλης μας, και υπάρχει αυτή η μεγάλη ανταπόκριση του κοινού, των επισκεπτών, είναι ένας θεσμός που έχει αγκαλιάσει ο κόσμος εδώ και πάρα πολλά χρόνια, συνεχώς εκσυγχρονίζεται και βελτιώνεται. Φέτος έχουμε να παρουσιάσουμε συγκεκριμένα στο κοινό τους “Ελληνικούς Κήπους”, τους ειδικά φτιαγμένους κήπους από τους αρχιτέκτονες τοπίου που είναι συνεργάτες μας και θα δώσουν τη δυνατότητα στο κοινό όχι μόνο να αγοράσουν κάποιο φυτό σε προνομιακή τιμή, αλλά κυρίως να απολαύσουν τους κήπους με το ελληνικό χρώμα.

 

Υπάρχει κάποια καινοτομία φέτος που δεν έχει ξαναγίνει;

Φέτος θα διαμορφώσουμε έναν ειδικό χώρο που αφορά τα πολιτιστικά δρώμενα της Ανθοκομικής Έκθεσης που γίνονται κάθε χρόνο και ως γνωστόν πραγματοποιούνται συναυλίες αλλά συμμετέχουν παράλληλα και μέλη των χορευτικών τμημάτων του Δήμου Κηφισιάς. Η σκηνή φέτος θα είναι σκεπασμένη από πάνω, θα είναι “παντός καιρού” δηλαδή και θα είναι σχεδόν επαγγελματική. Θα υπάρχει ένας άψογος ήχος και φως όχι μόνο για όσους θα ανέβουν στη σκηνή, αλλά και για το κοινό ώστε να αισθανθεί πιο όμορφα και άνετα σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές. Αυτό είναι κάτι το οποίο δεν είχε ξαναγίνει τα άλλα χρόνια. Επίσης θα φιλοξενήσουμε Συλλόγους με κοινωνική προσφορά, όπως επίσης για πρώτη φορά θα συμμετάσχει και ο Όμιλος Εθελοντών Πυροσβεστών Διασωστών, μια εθελοντική οργάνωση του Δήμου Κηφισίας που είναι παρούσα σε κάθε περιστατικό που χρειάζεται πυρόσβεση. Έχουν βοηθήσει πάρα πολύ όχι μόνο το Δήμο μας, αλλά όλη την κοινωνία όλα αυτά τα χρόνια σε οποιαδήποτε πυρκαγιά ή πρόβλημα προκύπτει. Θα δοθεί η δυνατότητα δηλαδή να παρουσιαστούν τέτοιες εθελοντικές εκπαιδευτικές δράσεις στην κεντρική σκηνή. Ακόμη συμμετέχουν το Σικιαρίδειο Ίδρυμα, το Όραμα Ελπίδας, ο ΣΠΑΠ, και φυσικά υπάρχουν και τα ειδικά εκπαιδευτικά προγράμματα που θα παρέχονται στους μαθητές των σχολείων μας, με καθημερινή ξενάγηση στην Έκθεση.

 

 

 

Ποιες είναι οι δικές σας προσδοκίες; Υπάρχει κάποιο “στοίχημα” που έχετε βάλει με τον εαυτό σας ως προς την επιτυχία της φετινής Έκθεσης;

Η αλήθεια είναι ότι ανέλαβα πολύ αργά τον θεσμό, δεν μου δόθηκε η δυνατότητα να μπορέσω να υλοποιήσω και κάποια άλλα πράγματα που είχα οραματιστεί, κυρίως από την εμπειρία μου το 2021 που ήμουν και πάλι Πρόεδρος της Ανθοκομικής. Πλέον κινούμαστε πιο πολύ στα επίπεδα του 2021 και του 2022 όσον αφορά τον εκθεσιακό χαρακτήρα. Φροντίσαμε στα εγκαίνια τα πυροτεχνήματα να είναι πάλι πολλά, αλλά αθόρυβα, μετά από πρόταση των φιλοζωικών σωματείων της πόλης μας. Είναι κάποια πράγματα συγκεκριμένα που προσπαθούμε να τα βελτιώνουμε κάθε φορά αρκεί βέβαια να έχουμε τον διαθέσιμο χρόνο ώστε να προετοιμάσουμε αυτά που ζητά ο κόσμος, και ανάλογα με τις οικονομικές συνθήκες πάντα, να μπορούμε να ανταποκρινόμαστε.

 

Τέλος, μιας και είμαστε στο δρόμο προς τις αυτοδιοικητικές εκλογές, ποιοι είναι οι προσωπικοί σας στόχοι σε αυτό το επίπεδο;

Στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτωβρίου δυστυχώς για πρώτη φορά μετά από 28 χρόνια δεν θα είμαι υποψήφιος στο Δήμο Κηφισιάς. Μου έχει γίνει μια αντίστοιχη πρόταση από τον Περιφερειάρχη Αττικής κ. Γ. Πατούλη να συμμετάσχω ως Περιφερειακός Σύμβουλος στο Βόρειο Τομέα, η οποία ουσιαστικά έχει ωριμάσει και πιστεύω πως θα προχωρήσω έτσι.

 

 

Γνωρίστε τους “Ελληνικούς Κήπους”

  1. Η εξέλιξη και η προσαρμογή των ελληνικών κήπων στα νέα κλιματολογικά δεδομένα

Ελληνικοί κήποι στηριζόμενοι σε οικολογικές αρχές σχεδιασμού και διαχείρισης με χρήση κατάλληλων και δοκιμασμένων φυτών που προάγουν τη βιωσιμότητά τους.

Μελέτη: Γρύλλης Ιωάννης (Γεωπόνος ΓΠΑ, MScΑρχιτέκτων Τοπίου, Παραγωγός φυτών)

  1. Φυτογενετικοί πόροι, αυτοφυή είδη και μικροτοπία

Για τον Ελληνικό κήπο, η κεντρική ιδέα του σχεδιασμού βασίζεται στη γενετική ποικιλότητα και στο μοναδικό γενετικό αποτύπωμα (δομή DNA) των ελληνικών αυτοφυών ειδών. Διαφορετικά μικροτοπία αποδίδουν την πλούσια βιοποικιλότητα της χώρας μας και τη γενετική βελτίωση των καλλιεργούμενων φυτών με έμφαση στα ενδημικά, σπάνια και απειλούμενα είδη.

Μελέτη: Δρ Ελένη Μαλούπα (Διευθύντρια Ερευνών του ΙΓΒΦΠ, ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, Υπεύθυνη του ΒΒΚΚ) /Μαρίνα Παναγιωτίδου (Γεωπόνος Α.Π.Θ. – Αρχιτέκτων τοπίου ΜΑ)

  1. Ένας κήπος προσβάσιμος για όλους

Το ΙΕΚ ΑΤΤΙΚΗΣ- ΚΤΗΜΑ ΣΥΓΓΡΟΥ ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ συμμετέχει με μία κατασκευή από επαναχρησιμοποιούμενες παλέτες η οποία πρόκειται να χρησιμοποιηθεί ως ανυψωμένο παρτέρι  φύτευσης για εμποδιζόμενα άτομα. Οι σπουδαστές εργάστηκαν με γνώμονα την ανεμπόδιστη πρόσβαση σε έναν “ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΗΠΟ” δημόσιου ή ιδιωτικού χαρακτήρα προκειμένου οι συμπολίτες μας με κινητικές δυσκολίες να απολαμβάνουν τις ευεργετικές ιδιότητες της κηπουρικής (ΗealingGardening).

Δημιουργοί: Σπουδαστές Δ’ Εξαμήνου 2023 ΔΙΕΚ ΑΤΤΙΚΗΣ –  Κτήμα Συγγρού Αμαρουσίου

  1. ελληνΟΙΚΌΣκήπος

Ο ελληνΟΙΚΌΣ κήπος είναι ο κήπος της ελληνικής κατοικίας, ο κήπος που συναντάμε στις βόλτες μας στην ύπαιθρο, είναι ο κήπος της γιαγιάς. Οι φυσικές χαράξεις, η χρήση υλικών της υπαίθρου, ο πειραματισμός και η μίξη φυτικών ειδών είναι κυρίαρχα χαρακτηριστικά στον κήπο της Ελληνίδας ‘γιαγιάς’.

Μελέτη: FYTRON Landscapes

  1. Ο Κρητικός Κήπος: Από το παρελθόν στο τώρα

Μια μεταφορά των Μινωικών ανακτορικών ερειπίων στο σήμερα, με την μορφή ενός μεσογειακού κήπου.

Μελέτη: Παγώνη Ηρώ (Γεωπόνος Bsc, Msc, Αρχιτέκτονας Τοπίου MA) /Δημήτρης Σπύρος (Αρχιτέκτονας Εσωτερικών Χώρων – Κεραμίστας)

  1. Ο Θεσσαλικός Κήπος

Ένα ταξίδι πίσω στον χρόνο, σε εικόνες και θύμησες του θεσσαλικού κάμπου, εκεί που το μεράκι και η αγάπη για τη γη δημιουργούσαν όμορφα μα και χρηστικά τοπία, προσφέροντας ιδέες για τους κήπους του σήμερα.

Μελέτη: ΚλέαΒολοβίνη (Γεωπόνος ΓΠΑ – Αρχιτέκτων Τοπίου ΜΑ)

  1. ΚΗΠΟΣ ΜΕ ΚΑΤΑΓΩΓΗ «Επτάνησα»

Ο επτανησιακός κήπος, δομημένος στην καθημερινότητα του χθες, μοναδικός πίνακας με άνθη για πινελιές, μία προέκταση του νοικοκυριού με επικοινωνιακές γωνιές. Ο περίγυρος του σπιτιού στα νησιά του Ιονίου αποτυπώνεται σε μικρογραφία δίνοντας σημασία στην κάθε λεπτομέρεια που δημιουργεί και μνημονεύει τον χαρακτήρα του κήπου.

Μελέτη: Ερωφίλη Ροντογιάννη (Δασολόγος, Περιβαλλοντολόγος, Αρχιτέκτονας τοπίου MLA)

  1. Το αγροτικό τοπίο της Δυτικής Μακεδονίας

Το τοπίο της Δυτικής Μακεδονίας διαμορφώνουν οι οροσειρές, τα οροπέδια το έντονο και συχνά εναλλασσόμενο ανάγλυφο, η αυξημένη βιοποικιλότητα και το αποτύπωμα της ανθρώπινης δραστηριότητας με τα βοσκοτόπια, τους  σιτοβολώνες και πλήθος άλλων καλλιεργειών. Ο κήπος αποδίδει την αίσθηση της σχέσης εδάφους, βλάστησης, ήλιου και ανθρωπογενούς δραστηριότητας, μιας σχέσης αρχέγονης και κυρίαρχης στο τοπίο.

Μελέτη: UBUplanarchitecture (Ηλίας Βενέσης, Αρχιτέκτονας Μηχανικός –

Αρχιτέκτονας Τοπίου ΑΠΘ, Θάνος Οικονόμου,  Αρχιτέκτονας Μηχανικός ΑΠΘ).

Λένα Αθανασιάδου, Δρ. Αρχιτέκτων Τοπίου ΑΠΘ – Γεωπόνος, Ε.ΔΙ.Π. ΑΠΘ, Πρόεδρος ΠΣΑΤ.

 

 

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων της Ανθοκομικής για αυτή την εβδομάδα

ΣΑΒΒΑΤΟ 29/04/2023

  • 11.00 Θεατρικό παιχνίδι από τους Παιδικούς, βρεφικούς και βρεφονηπιακούς Σταθμούς του Δήμου Κηφισιάς. Στο περίπτερο των Παιδικών Σταθμών.
  • 11.00 -13.00 (Τέντα εκδηλώσεων) ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ – Η ΣΠΟΥΔΑΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ ΑΙΜΟΠΟΙΗΤΙΚΩΝ ΚΥΤΤΑΡΩΝ – Ενημέρωση και Εγγραφή εθελοντών δοτών μυελού των οστών.
  • 20.00 (Κεντρική σκηνή) Συναυλία soul, funk, pop, χορευτικής μουσικής του συγκροτήματος DABAND.

ΚΥΡΙΑΚΗ 30/04/2023

  • 11.00 – 12.00 «Οι μικροί μαέστροι» από τους Παιδικούς, βρεφικούς και βρεφονηπιακούς Σταθμούς του Δήμου Κηφισιάς. Στο περίπτερο των Παιδικών Σταθμών.
  • 12.00-13.30 (Τέντα εκδηλώσεων) Ο ΜΑΓΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΤΩΝ ΑΥΤΟΦΥΩΝ ΑΓΡΙΩΝ ΜΑΝΙΤΑΡΙΩΝ. Τι είναι τα μανιτάρια; Πού βγαίνουν; Πώς τρέφονται; Πού και πώς τα συλλέγουμε; Αυτά και άλλα πολλά θα μάθουμε για τον άγνωστο και παραμυθένιο κόσμο των άγριων μανιταριών. Γεώργιος Κατίνας. Ερευνητής της μυκητοχλωρίδας του τόπου μας.
  • 20.30 (Κεντρική Σκηνή) ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ – Παράσταση Καραγκιόζη «Ο ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΤΑΡΑΜΕΝΟ ΦΙΔΙ» από τον Μιχάλη Ταυλάτο.

ΔΕΥΤΕΡΑ 01/05/2023

  • 11.00 ΑΝΤΙΚΕΣ & ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ – ΦΙΛΠΑ. Το παραδοσιακό ράλι παλαιών αυτοκινήτων στο κέντρο της Κηφισιάς. Εκκίνηση πλ. Ελαιών Ν. Κηφισιά.
  • 11.00 Δραματοποίηση ποιήματος «Γειά σου, κύριε Μενεξέ» από τους Παιδικούς, βρεφικούς και βρεφονηπιακούς Σταθμούς του Δήμου Κηφισιάς. Στο περίπτερο των Παιδικών Σταθμών.
  • 17.30 – 18.00 Ανοιξιάτικο θεατρικό δρώμενο από τους Παιδικούς, βρεφικούς και βρεφονηπιακούς Σταθμούς του Δήμου Κηφισιάς. Στο περίπτερο των Παιδικών Σταθμών. 

ΤΡΙΤΗ 02/05/2023

  • 19.00 – 22.00 Ζωντανή Ραδιοφωνική Εκπομπή από τον PlotRadio με ζωντανή μουσική. Τραγουδούν: Τάκης Μπινιάρης και Νανά Γεωργιάδη.

ΤΕΤΑΡΤΗ 03/05/2023

  • 18.00 – 20.00 (Τέντα εκδηλώσεων) Σεμινάριο Κατασκευής BONSAI – Απόστολος Ζερκούλης, Μανώλης Παπαδάκης, Νίκος Ηλιόπουλος.
  • 20.00 – 22.00 Περίπτερο Συλλόγου Μικρασιατών – «Πάρε το μεζέ σου κι έλα».

ΠΕΜΠΤΗ 04/05/2023

  • 18.30 (Τέντα εκδηλώσεων) ΟΜΙΛΙΑ Π. ΡΑΥΤΟΠΟΥΛΟΥ – «Οι Ανθοκομικές Εκθέσεις της Κηφισιάς, η δημιουργία και η εξέλιξή τους» (Η εξέλιξη των Ανθοκομικών Εκθέσεων μέσα από την Ιστορία της Κηφισιάς).
    ΟΜΙΛΙΑ Ι. & Ε. ΣΠΑΝΤΙΔΑΚΗ «Ελληνικός Κήπος: Ένας περίπατος στον κήπο των συναισθημάτων» (Η Αρχιτέκτονας Τοπίου Ε. Σπαντιδάκη προσκαλεί τον Ι. Σπαντιδάκη, Γεωπόνος – Κηποτέχνης και Συγγραφέας του βιβλίου «Ελληνικός Κήπος Ιστορία – Σχεδιασμός – Κατασκευή» σε έναν ξεχωριστό περίπατο. Μέσα από τις εικόνες του Ελληνικού Κήπου ξεδιπλώνονται συναισθήματα και αναμνήσεις, η ουσιαστική σύνδεση του ανθρώπου με τον κήπο.
  • 20.00 Περίπτερο Συλλόγου Μικρασιατών – Χορευτικό του Συλλόγου.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 05/05/2023

  • 10.00 – 13.00 “ΑΝΑΚΛΥΚΛΩΣΕ ΣΤΟΥΣ ΜΠΛΕ ΚΑΔΟΥΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΣΟΥ” – Δράση της Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης Α.Α. και του ΣΚΑΪ με εκπλήξεις! – Στο περίπτερο της Δ/νσης Περιβάλλοντος.
  • 14.00 – 18.00 live Radio με τον Κωστή Λυμπερόπουλο.
  • 20:00 ΣΥΝΑΥΛΙΑ (Κεντρική Σκηνή). Η Yanna Komninou και ο Δημήτρης Ζαφειρέλης New Group και συνεργάτες, με Rock κυρίως καταβολές σε παρασύρουν σε ένα ιδίωμα που περνάει πολύ εύκολα από τα Blues στην Jazz και από εκεί στην Pop Rock και τα διεθνή Ethnics.

Υπενθυμίζουμε ότι η έκθεση θα είναι ανοιχτή Δευτέρα – Κυριακή: 10.00-22.00 με είσοδο €1,5. Δωρεάν θα είναι ανοιχτή Δευτέρα – Παρασκευή: 10.00-13.00 και για συγκεκριμένες κατηγορίες πολιτών καθ’ όλη τη διάρκεια της Έκθεσης.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ