Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Στο Κάιρο αντιπροσωπεία της Χαμάς: Τι προβλέπει το σχέδιο για την επόμενη μέρα στη Γάζα

Δημοσιεύθηκε

στις

Αντιπροσωπεία της Χαμάς καταφθάνει την Παρασκευή στον Κάιρο προκειμένου να εξετάσει ένα αιγυπτιακό σχέδιο κατάπαυσης του πυρός που θα μπορούσε να οδηγήσει έως και σε εκεχειρία στη Γάζα.

Το σχέδιο παρουσιάστηκε την περασμένη εβδομάδα σε αξιωματούχους της Χαμάς και της Ισλαμικής Τζιχάντ, η οποία μάχεται επίσης κατά των ισραηλινών δυνάμεων στην περιοχή.

Πηγές προσκείμενες στην ένοπλη παλαιστινιακή οργάνωση σημειώνουν ότι το σχέδιο του Καΐρου διαρθρώνεται σε τρία στάδια και προβλέπει κατάπαυση του πυρός – η οποία θα ανανεώνεται – καθώς και μια κλιμακωτή απελευθέρωση ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς σε αντάλλαγμα με Παλαιστίνιους κρατούμενους.

Τελικό στάδιο θα είναι η εκεχειρία, προκειμένουν να τερματιστούν οι βομβαρδισμού που μαίνονται έπειτα από την επιδρομή της Χαμάς την 7η Οκτωβρίου στο Ισραήλ, αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Το ίδιο σχέδιο προβλέπει ακόμη μια παλαιστινιακή κυβέρνηση τεχνοκρατών μετά από συνομιλίες στις οποίες θα συμμετέχουν «όλες οι παλαιστινιακές παρατάξεις», η οποία θα είναι υπεύθυνη για τη διακυβέρνηση και την ανοικοδόμηση της μεταπολεμικής Γάζας.

Μιλώντας χθες υπό τον όρο της ανωνυμίας στο AFP, αξιωματούχος της Χαμάς σχολίασε για την προγραμματισμένη επίσκεψη:

Αντιπροσωπεία υψηλού επιπέδου από το πολιτικό γραφείο της Χαμάς θα επισκεφθεί αύριο το Κάιρο για να συναντηθεί με Αιγύπτιους αξιωματούχους και να δώσει την απάντηση των παλαιστινιακών παρατάξεων – συμπεριλαμβανομένων και πολλών παρατηρήσεων – στο σχέδιό τους.

Όπως διευκρίνισε, οι παρατηρήσεις αυτές θα επικεντρώνονται «στις λεπτομέρειες των προγραμματισμένων ανταλλαγών και στον αριθμό των Παλαιστίνιων κρατουμένων που θα απελευθερωθούν, καθώς και στην παροχή συγκεκριμένων εγγυήσεων για την πλήρη στρατιωτική αποχώρηση του Ισραήλ από τη Γάζα».

Υπενθυμίζεται πως το Κατάρ – με την υποστήριξη της Αιγύπτου και των Ηνωμένων Πολιτειών – βοήθησε τον περασμένο μήνα στη συμφωνία μιας πρώτης κατάπαυσης του πυρός, στη διάρκεια της οποίας απελευθερώθηκαν 80 Ισραηλινοί όμηροι με αντάλλαγμα 240 Παλαιστίνιους κρατούμενους.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ