Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Στο 12,1% σκαρφάλωσε η ανεργία το πρώτο τρίμηνο 2024

Δημοσιεύθηκε

στις

Οι άνεργοι αυξήθηκαν σε 574.130 άτομα, καταγράφοντας αύξηση κατά 17,5% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο

Στο 12,1% σκαρφάλωσε η ανεργία στο πρώτο τρίμηνο 202, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ).

Ο αριθμός των απασχολούμενων ανήλθε σε 4.173.424 άτομα, σημειώνοντας μείωση κατά 0,2% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, αλλά αύξηση κατά 1,8% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους.

Οι άνεργοι αυξήθηκαν σε 574.130 άτομα, καταγράφοντας αύξηση κατά 17,5% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και κατά 4,3% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους. Το ποσοστό ανεργίας ανήλθε σε 12,1%, σε σύγκριση με 10,5% το προηγούμενο τρίμηνο και 11,8% το αντίστοιχο τρίμηνο του 2023.

Τα άτομα εκτός εργατικού δυναμικού ανήλθαν σε 4.278.162, εκ των οποίων 3.049.185 είναι κάτω των 75 ετών. Το ποσοστό τους μειώθηκε κατά 2,5% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και κατά 3,8% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους.

Αξιοσημείωτες είναι οι διαφορές ανά φύλο, ηλικία και περιφέρεια:

– Τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας καταγράφηκαν στις γυναίκες, τα άτομα έως 24 ετών, την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων και όσους έχουν ολοκληρώσει λίγες τάξεις Δημοτικού.

– Το μεγαλύτερο ποσοστό εργατικού δυναμικού καταγράφηκε στους άνδρες, άτομα ηλικίας 30-44 ετών, την Περιφέρεια Αττικής, όσους έχουν ολοκληρώσει μεταδευτεροβάθμια εκπαίδευση και άτομα ξένης ιθαγένειας.

Σχετικά με τη φύση της απασχόλησης:

– Το 68,3% των απασχολούμενων εργάζονται ως μισθωτοί, ενώ το 20,6% είναι αυτοαπασχολούμενοι χωρίς προσωπικό.

– Το ποσοστό μερικής απασχόλησης αυξήθηκε κατά 3,9% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, αλλά μειώθηκε κατά 4,9% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους.

– Το ποσοστό προσωρινής εργασίας ανήλθε σε 8,2%, σημειώνοντας μείωση κατά 23,5% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και κατά 12,0% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους.

Στα επαγγέλματα, το μεγαλύτερο ποσοστό απασχολούμενων συγκεντρώνεται στην παροχή υπηρεσιών και πωλητές (22,2%) και στους επαγγελματίες (22,1%). Οι μεγαλύτερες αυξήσεις καταγράφηκαν στους χειριστές βιομηχανικών εγκαταστάσεων, μηχανημάτων και εξοπλισμού, ενώ οι μεγαλύτερες μειώσεις στους ανειδίκευτους εργάτες και μικροεπαγγελματίες.

Από το 2014 παρατηρείται αύξηση στα μη χειρωνακτικά επαγγέλματα χαμηλής εξειδίκευσης, ενώ το ποσοστό στα χειρωνακτικά επαγγέλματα με εξειδίκευση αυξάνεται ελαφρά από το 2021. Αντίθετα, το ποσοστό των απασχολούμενων στη γεωργία, δασοκομία, κτηνοτροφία και αλιεία έχει πτωτική πορεία από το 2014, με τάση σταθεροποίησης τα τελευταία χρόνια.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της Έρευνας Εργατικού Δυναμικού της ΕΛΣΤΑΤ, παρατηρούνται τα εξής σχετικά με τις ώρες εργασίας των απασχολουμένων:

– Το 50,0% των απασχολουμένων δήλωσε ότι εργάστηκε 40 – 47 ώρες την εβδομάδα αναφοράς.

– Ένα σημαντικό ποσοστό, 17,5%, ανέφερε ότι εργάστηκε 48 ή περισσότερες ώρες.

– Η πλειονότητα των απασχολουμένων, 77,8%, δήλωσε ότι εργάστηκε τις συνήθεις ώρες κατά την εβδομάδα αναφοράς.

Επιπλέον, η έρευνα κατέγραψε ότι:

– Το 6,4% των απασχολουμένων θα επιθυμούσε να εργάζεται περισσότερες ώρες.

– Το 3,0% είναι υποαπασχολούμενοι μερικής απασχόλησης, οι οποίοι θα ήθελαν και θα μπορούσαν να αρχίσουν να εργάζονται περισσότερο μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες.

– Το 1,3% των απασχολουμένων έχει παραπάνω από μία εργασία.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της Έρευνας Εργατικού Δυναμικού της ΕΛΣΤΑΤ οι βασικοί λόγοι που οι άνεργοι σταμάτησαν να εργάζονται είναι είτε γιατί η εργασία τους ήταν περιορισμένης διάρκειας και τελείωσε (35,9%), είτε γιατί απολύθηκαν (14,5%). Επιπλέον, το ποσοστό των ανέργων που δεν έχουν εργαστεί στο παρελθόν (νέοι άνεργοι) ανέρχεται σε 22,9%.

Το ποσοστό των μακροχρόνια ανέργων, δηλαδή αυτών που αναζητούν εργασία για ένα έτος ή περισσότερο, ανέρχεται σε 52,0%. Η πλειονότητα των ανέργων (60,2%) έχει ολοκληρώσει μέχρι δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Επίσης, το 21,4% των ανέργων δηλώνει ότι δεν είναι εγγεγραμμένοι στη ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ), ενώ το 15,6% λαμβάνει επίδομα ή βοήθημα από τη ΔΥΠΑ.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ