Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Στρατιωτικές σχολές: Το υπουργείο Άμυνας εξετάζει την παροχή μισθού 600 ευρώ μηνιαίως και την πρόσβαση υποψηφίων από όλα τα πεδία

Δημοσιεύθηκε

στις

Η ηγεσία του υπουργείου Άμυνας, σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας, εξετάζει μέτρα για να επαναφέρει το ενδιαφέρον των νέων στις στρατιωτικές σχολές, με στόχο να καταστήσουν την καριέρα στις Ένοπλες Δυνάμεις πιο ελκυστική.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Καθημερινή», επιδιώκεται η παροχή κινήτρων ώστε οι νέοι να επιλέξουν τις στρατιωτικές σχολές στα μηχανογραφικά τους για τις Πανελλαδικές εξετάσεις. Ένα χαρακτηριστικό στοιχείο του προβλήματος είναι ότι φέτος παρέμειναν κενές περίπου 450 θέσεις σε ανώτατα στρατιωτικά εκπαιδευτικά ιδρύματα, όπως οι Σχολές Ευελπίδων, Ναυτικών Δοκίμων και Ικάρων, καθώς και στις ανώτερες στρατιωτικές σχολές υπαξιωματικών.

Η απογοητευτική αυτή κατάσταση προκύπτει από τη μακροχρόνια επιδείνωση των δεικτών που σχετίζονται με τη στρατιωτική εκπαίδευση. Επιπλέον, παρατηρείται πρόβλημα και στον αριθμό των αποφοίτων αξιωματικών, ιδιαίτερα στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων. Σε συνδυασμό με τις παραιτήσεις εν ενεργεία στελεχών, δημιουργούνται σοβαρές δυσκολίες στη στελέχωση των μάχιμων μονάδων.

Το πρώτο «καμπανάκι» χτύπησε το 2022, εξαιτίας της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, που οδήγησε στην εμφάνιση κενών θέσεων στις στρατιωτικές σχολές. Μέχρι τότε, αυτές οι σχολές ήταν ιδιαίτερα δημοφιλείς, λόγω των επαγγελματικών ευκαιριών που προσέφεραν, προσελκύοντας υποψηφίους με εξαιρετικές επιδόσεις.

Μισθός για τους σπουδαστές και πρόσβαση από όλα τα πεδία

Το πρώτο μέτρο που αναμένεται να ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες από τους υπουργούς Εθνικής Άμυνας, Νίκο Δένδια, και Παιδείας, Κυριάκο Πιερρακάκη, αφορά το δικαίωμα των υποψηφίων να δηλώσουν στρατιωτικές σχολές ανεξαρτήτως επιστημονικού πεδίου.

Επιπλέον, το υπουργείο Εθνικής Άμυνας θα ανακοινώσει την αναπροσαρμογή των μισθών των σπουδαστών στις στρατιωτικές σχολές, ακολουθώντας το μοντέλο των αστυνομικών σχολών. Συγκεκριμένα, οι μισθοί των σπουδαστών θα αυξηθούν στα 2/3 του πρώτου μισθού ενός νέου αξιωματικού, από το 1/4 που είναι σήμερα. Αυτή τη στιγμή, ένας εύελπις λαμβάνει μια συμβολική αποζημίωση 150 ευρώ το μήνα, η οποία θα αυξηθεί στα 600 ευρώ, δηλαδή περίπου στα 2/3 του μισθού ενός ανθυπολοχαγού που αποφοίτησε από τη Σχολή Ευελπίδων (περίπου 880-900 ευρώ).

Τρίτον, θα υπάρξει φροντίδα για την αναβάθμιση των υποδομών στις στρατιωτικές σχολές. Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας προγραμματίζει ανακαινίσεις, καθώς οι υφιστάμενες κακές υποδομές αποτελούν σημαντικό αποτρεπτικό παράγοντα για τους υποψηφίους.

Τέταρτον, στο πλαίσιο της ενίσχυσης της εγχώριας επιστημονικής έρευνας στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας, θα επιδιωχθεί η βελτίωση των προγραμμάτων σπουδών και η δυνατότητα χορήγησης διδακτορικών τίτλων από τα Ανώτατα Στρατιωτικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (ΑΣΕΙ). Αυτό σημαίνει ότι τα ΑΣΕΙ θα συμβάλλουν στην παραγωγή βιομηχανικής έρευνας, η οποία θα αξιοποιηθεί προς όφελος των Ενόπλων Δυνάμεων.

Παράλληλα, το υπουργείο Άμυνας επιθυμεί να επανακαθορίσει το επάγγελμα του στρατιωτικού καριέρας, ώστε να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες της νέας γενιάς. Αναμένει την ολοκλήρωση έρευνας σχετικά με τις τάσεις της νεολαίας, προκειμένου να καταστεί το στρατιωτικό επάγγελμα πιο ελκυστικό.

Αναφορικά με το ζήτημα των χαμηλών μισθών, το υπουργείο Εθνικής Άμυνας καλείται να εξασφαλίσει πόρους για την αύξηση των αποδοχών των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς οι τρέχουσες μισθολογικές κλίμακες δεν είναι ανταγωνιστικές. Συγκεκριμένα, ένας νέος ανθυπολοχαγός αμείβεται με περίπου 900 ευρώ, ένας λοχαγός με 1.400 ευρώ και ένας ταξίαρχος με 2.000 ευρώ, χωρίς να υπολογίζονται τα επιδόματα, τα χρονοεπιδόματα και οι αποζημιώσεις για επικίνδυνες αποστολές.

Το υπουργείο στοχεύει στην κατασκευή κατοικιών προκειμένου να ενισχύσει το διαθέσιμο εισόδημα των στελεχών που εργάζονται στα νησιά ή σε περιοχές κοντά στα σύνορα. Ο Νίκος Δένδιας έχει ανακοινώσει ένα πρόγραμμα για την ανέγερση 1.400 κατοικιών. Η πρώτη φάση του προγράμματος, που περιλαμβάνει 500 κατοικίες σε 13 ακριβά νησιά, προγραμματίζεται να ολοκληρωθεί το 2026. Από αυτές, το 15% θα παραχωρηθεί σε επαγγελματίες όπως γιατροί και εκπαιδευτικοί, οι οποίοι αντιμετωπίζουν δυσκολίες με τα ενοίκια στις συγκεκριμένες περιοχές. Κάθε φάση του προγράμματος αναμένεται να κοστίσει περίπου 100 εκατομμύρια ευρώ, ενώ έχει ήδη εξασφαλιστεί ένα σημαντικό ποσοστό των απαιτούμενων πόρων για την πρώτη φάση.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ