Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Συνάντηση δημάρχου Αθηναίων, Χάρη Δούκα με τους προέδρους της ΓΣΕΒΕΕ και της ΕΕΑ

Δημοσιεύθηκε

στις

Ο δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας, συναντήθηκε σήμερα, Πέμπτη 11 Ιουλίου 2024 στο Δημαρχιακό Μέγαρο με τον πρόεδρο της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργο Καββαθά και τον πρόεδρο του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γιάννη Χατζηθεοδοσίου, παρουσία του αντιδημάρχου Δημοτικής Αστυνομίας και Κοινόχρηστων Χώρων, Θωμά Γεωργιάδη.

Ο δήμαρχος Αθηναίων κάλεσε τους εκπροσώπους του εμπορο-βιοτεχνικού κόσμου να συνεργαστούν, για να αντιμετωπιστούν και να αποτραπούν φαινόμενα παραβατικότητας και εγκληματικών συμπεριφορών και ενεργειών, όπως αυτά που εξιχνιάστηκαν πρόσφατα, και παρουσίασε αναλυτικά τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει ο Δήμος.

Ο Χάρης Δούκας σημείωσε: «Στόχος μας και δέσμευσή μας, είναι να συνεργαστούμε για να σταθούμε δίπλα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και στα καταστήματα, να σπάσουμε το απόστημα της διαφθοράς. Γι’ αυτό και ανακοινώνουμε ότι θα προχωρήσουμε σε νέα Κανονιστική, που θα έχει πολύ αυστηρότερους όρους για τον τρόπο λειτουργίας των καταστημάτων. Ανακοινώνουμε, επίσης, ότι θα αναβαθμίσουμε το πληροφοριακό μας σύστημα για την αποτελεσματικότερη και με μεγαλύτερη διαφάνεια, διαδικασία των ελέγχων. Και επειδή, όπως όλοι ξέρουμε, το απόστημα δεν είναι μόνο στην Αθήνα, είναι πανελλαδικό. Γι’ αυτό, επανακαταθέτουμε στο Υπουργείο Εσωτερικών την πρότασή μας για την αυστηροποίηση των όρων λειτουργίας των καταστημάτων».

Ο Δήμος Αθηναίων έχει ήδη δρομολογήσει μια σειρά από ενέργειες – και πριν την αποκάλυψη των τελευταίων περιστατικών –με σκοπό την απρόσκοπτη και με διαφάνεια αδειοδότηση και λειτουργία των καταστημάτων, καθώς και τον έλεγχο που πρέπει να διενεργούν οι αρμόδιες δημοτικές υπηρεσίες. Οι σημαντικότερες από αυτές αφορούν:

  1.  Την καθολική αναβάθμιση του πληροφοριακού συστήματος του Δήμου, μέσω του οποίου θα υπάρξει πλήρης χαρτογράφηση των καταστημάτων που λειτουργούν στον Δήμο, την άδεια που διαθέτει κάθε κατάστημα, καθώς και τους όρους λειτουργίας του.
  2.  Τη δραστική αλλαγή της Κανονιστικής των καταστημάτων, που θα θεσπίζει αυστηρούς όρους ίδρυσης και λειτουργίας.
  3. Την υποχρέωση των επαγγελματιών να αναρτούν στην είσοδο των καταστημάτων τους QR Code, με την άδεια λειτουργίας, τον ακριβή χώρο που τους έχει παραχωρηθεί για τα τραπεζοκαθίσματα και το σχετικό σχέδιο που θα έχει εκπονηθεί από μηχανικό. Οι ελεγκτές του Δήμου εφοδιασμένοι με tablets θα μπορούν να πραγματοποιούν ηλεκτρονικούς ελέγχους και να εντοπίζουν επί τόπου τις παραβάσεις, οι οποίες αυτόματα θα καταγράφονται στο πληροφοριακό σύστημα του Δήμου. Τον έλεγχο αυτό θα μπορούν να κάνουν και οι πολίτες με τα κινητά τους τηλέφωνα.

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργος Καββαθάς, τόνισε: «Είμαστε εδώ, στον Δήμο της Αθήνας, μαζί με τον δήμαρχο και το Επαγγελματικό Επιμελητήριο της Αθήνας, για να διατρανώσουμε τη θέλησή μας για εύρυθμη λειτουργία της αγοράς μέσα από κανόνες. Κανόνες που θα διασφαλίζουν, τόσο τους επαγγελματίες, και ιδιαίτερα του κλάδου της εστίασης, με προτάσεις και λύσεις που θα επεξεργαστούμε, από κοινού, με τον Δήμο της Αθήνας, τόσο για τη θωράκιση της λειτουργίας των επιχειρήσεων αλλά ταυτόχρονα της δημόσιας περιουσίας και της εύρυθμης λειτουργίας των καταστημάτων».

Ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, επεσήμανε: «Μαζί με τη ΓΣΕΒΕΕ και τον δήμαρχο της Αθήνας, θα στηρίξουμε κάθε προσπάθεια για να σταματήσουν όλες αυτές οι αυθαιρεσίες που είναι σε βάρος της επιχειρηματικότητας και της ανάπτυξης, όχι μόνο του Δήμου της Αθήνας, αλλά κάθε περιοχής της χώρας. Καλούμε κάθε επαγγελματία να μη συνεχίσει να δέχεται αυτές τις καταστάσεις, να καταγγείλει στον Δήμο και στους φορείς κάθε έκνομη ενέργεια. Με όλες μας τις δυνάμεις, θα φροντίσουμε ώστε αυτά τα φαινόμενα να σταματήσουν, επιτέλους, στη χώρα μας».

Ο δήμαρχος Αθηναίων σημείωσε ότι το απόστημα που έσπασε δεν αφορά μόνο τον Δήμο Αθηναίων, αλλά αντίστοιχα κρούσματα παραβατικών συμπεριφορών και ενεργειών εντοπίζονται σε όλη την Ελλάδα. Γι’ αυτό και επανακαταθέτει στο Υπουργείο Εσωτερικών, τροπολογία για την αυστηροποίηση του πλαισίου ίδρυσης των καταστημάτων, της λειτουργίας τους, καθώς και την αύξηση των προστίμων για τους παραβάτες.

Στη συνάντηση τονίστηκε η απόφαση τόσο του δημάρχου όσο και των εκπροσώπων της ΓΣΕΒΕΕ και ΕΕΑ, να μην επιτρέψουν άνομες ενέργειες που δυσκολεύουν τις δραστηριότητες των επαγγελματιών, υπονομεύουν το έργο του Δήμου και τη σοβαρή προσπάθεια της συντριπτικής πλειοψηφίας των εργαζομένων.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ