Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Σε εξέλιξη η ανακαίνιση παιδικών χαρών

Δημοσιεύθηκε

στις


Με την αποπεράτωση της Παιδικής Χαράς Ιγνάτιου Καλλέργη, ο αριθμός των ανακαινισμένων παιδικών χαρών του Δήμου Φιλοθέης-Ψυχικού έφτασε στις επτά. Όπως ενημερώνει ο Δήμος, εδώ και δύο χρόνια έχει ξεκινήσει το έργο της ριζικής ανακαίνισης των Δημοτικών Παιδικών Χαρών που συνδυάζεται και με την προσαρμογή τους στις ιδιαίτερα απαιτητικές προϋποθέσεις της Ευρωπαικής πιστοποίησης.
Το έργο δημοπρατήθηκε το Δεκέμβριο του 2014, με βάση μελέτης της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου και σύμφωνα με τις τελευταίες οδηγίες του Υπουργείου Εσωτερικών.  Ο προϋπολογισμός του συνολικού έργου είναι 500.000 ευρώ ενώ μετά την έκπτωση η τελική δαπάνη διαμορφώθηκε στο ποσό των 215.000 ευρώ. Ο σχεδιασμός της Τεχνικής Υπηρεσίας προέβλεψε τρείς φάσεις αποπεράτωσης του έργου.
Ήδη έχει ολοκληρωθεί η ανακατασκευή και πιστοποίηση των  παιδικών  χαρών της πλατείας Ελευθερίας και της οδού 25ης Μαρτίου στο Νέο Ψυχικό, καθώς και της πλατείας Δροσοπούλου στη Φιλοθέη. Ταυτόχρονα υπήρξε και αντίστοιχη εξασφάλιση του σήματος καταλληλότητας λειτουργίας των τριών παιδικών χαρών κατά τα πρότυπα της Ε.Ε.
Αυτή την περίοδο υλοποιείται η Β’ φάση που περιλαμβάνει τις υπόλοιπες παιδικές χαρές, πλην αυτών του Οικολογικού Πάρκου και της πλατείας Αγίου Γεωργίου στο Νέο Ψυχικό οι οποίες έχουν ήδη αποπερατωθεί. Οι εργασίες της Β’ φάσης ξεκίνησαν από την Παιδική Χαρά Ιγνατίου Καλλέργη της οδού Βαλαωρίτου στο Ψυχικό, της οποίας η ανακαίνιση ολοκληρώθηκε αυτές τις ημέρες (εκκρεμεί η τοποθέτηση της πέργκολας, που όμως δεν επηρεάζει την λειτουργικότητά της παιδικής χαράς) και παραδόθηκε με όλους τους κανόνες ασφαλούς λειτουργίας της. Η Β’ φάση συνεχίζεται με την αποκατάσταση της Παιδικής Χαράς Μάνθου Μεταλληνού στο Ψυχικό, που αρχίζει άμεσα.  
Σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό του Δήμου Φιλοθέης – Ψυχικού θα ακολουθήσει η Γ’ φάση ριζικής ανακατασκευής με την Παιδική Χαρά της οδού Μακεδονίας στη Φιλοθέη,  μέσω προγράμματος συγχρηματοδότησης.
Μέχρι τότε, ο Δήμος συντηρεί και αποκαθιστά  καθημερινά τις βλάβες, που προέρχονται λόγω παλαιότητας, εντατικής χρήσης ή βανδαλισμών, ώστε να εξασφαλίζει την, κατά το δυνατόν, απρόσκοπτη λειτουργία όλων των παιδικών χαρών. Μέχρι σήμερα, τρεις παιδικές χαρές διαθέτουν πιστοποιητικό κατά τα πρότυπα της Ε.Ε. και άλλες τέσσερις είναι έτοιμες προς πιστοποίηση.

Παιδική Χαρά Πικιώνη
Ιδιαίτερη μνεία γίνεται για τον Παιδικό Κήπο Πικιώνη η συντήρηση του οποίου διατρέχει και τις τρείς φάσεις του έργου. Ωστόσο για την ανακαίνισή του τα πράγματα είναι πολύ πιό σύνθετα.
Είναι διατηρητέο μνημείο και για την γενικότερη  ανακατασκευή του απαιτούνται ιδιαίτερες διαδικασίες (ειδικές μελέτες, εγκρίσεις Υπ. Πολιτισμού, Εφορίας Νεωτέρων Μνημείων, κ.λ.π.) οι οποίες ενώ έχουν ξεκινήσει είναι ιδιαιτέρως χρονοβόρες.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ