Ειδήσεις
Συνεχίζονται οι σημαντικές καθυστερήσεις σε φάρμακα – Μεγάλη η ανησυχία στους ασθενείς
Εμπλοκή στις διαδικασίες ένταξης φαρμάκων στη λεγόμενη «θετική λίστα», τον Κατάλογο Αποζημιούμενων Φαρμάκων, κινδυνεύει να προκληθεί από την καθυστέρηση στην ανανέωση της θητείας της Επιτροπής Αξιολόγησης και Αποζημίωσης Φαρμάκων (ΕΑΑΦΑΧ), γνωστή και ως Επιτροπή HTA.
Αυτό στην πράξη σημαίνει πως οι ασθενείς μπορεί να μην έχουν πρόσβαση σε νέα φάρμακα, παρότι έχουν πάρει τιμή και έχουν περάσει από την Επιτροπή Αποζημίωσης (εκτός αν κάποια είναι διαθέσιμα για αγορά στο σύνολο της τιμής).
Τι έχει συμβεί
Το Δελτίο Τιμών Φαρμάκων, η λίστα της ανατιμολόγησης των φαρμάκων που διατίθενται στη χώρα, εκδόθηκε στις 30 Δεκεμβρίου 2022. Όπως ανέφερε η συνοδευτική Υπουργική Απόφαση, οι νέες ανανεωμένες τιμές θα αρχίσουν να ισχύουν στα φαρμακεία της χώρας από 30 Ιανουαρίου.
Βάσει της θεσμοθετημένης διαδικασίας, πριν την έναρξη ισχύος των νέων τιμών θα πρέπει να έχει δημοσιοποιηθεί η αναθεωρημένη θετική λίστα, με τα φάρμακα που αποζημιώνονται από την κοινωνική ασφάλιση, ώστε οι ασθενείς να προμηθεύονται τα φάρμακα που τους συνταγογραφούν, χωρίς να πληρώνουν ή καταβάλλοντας μόνο το ποσοστό συμμετοχής που αναλογεί (η συμμετοχή των ασθενών είναι είτε μηδενική, είτε 10% είτε 25%).
Υπεύθυνη για τη σύνταξη του αναθεωρημένου θετικού καταλόγου είναι η Επιτροπή Αξιολόγησης. Η θητεία της όμως έχει λήξει από τις 12 Ιανουαρίου. Παρότι η ανανέωση της θητείας της αναμένεται εντός των επομένων ημερών, ακόμη και αυτή η καθυστέρηση κρύβει «παγίδες», γιατί έως την ανανέωση δεν δύναται να ολοκληρωθούν ούτε οι σημαντικές προπαρασκευαστικές διαδικασίες για την ένταξη προϊόντων που έχουν περάσει από αξιολόγηση και διαπραγμάτευση ή την επέκταση ενδείξεων.
Ιδιαίτερη ανησυχία εκφράζεται, δε, για την περίπτωση που η θητεία της Επιτροπής HTA ανανεωθεί κοντά στην ημερομηνία έναρξης ισχύος των νέων τιμών, που σημαίνει πως οι διαδικασίες θα πρέπει να πιεστούν χρονικά και οι πιθανότητες λάθους εκ παραδρομής, που θα αφήσει εκτός λίστας φάρμακα ή επέκταση ενδείξεων, θα αυξηθούν.
Πόσο μάλλον αν έρθει η 30η Ιανουαρίου και η θητεία της Επιτροπής Αξιολόγησης δεν έχει ανανεωθεί.
Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι, ο αριθμός των συμφωνιών που ολοκληρώθηκαν μεταξύ εταιρειών και της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης εντός του Ιανουαρίου, όσο δηλαδή η Επιτροπή HTA είναι «ανενεργή», είναι σημαντικός.
Άρα, μια πιθανή μη ένταξη των συγκεκριμένων προϊόντων στη θετική λίστα θα σημάνει και καθυστέρηση στην ανεμπόδιστη πρόσβαση των ασθενών σε νέες θεραπείες, κατά τουλάχιστον 3 με 4 μήνες, έως την επόμενη ανανέωση του καταλόγου, δηλαδή.
Αν αυτή η ανανέωση δεν πραγματοποιηθεί εγκαίρως, όπως άλλωστε έχει συμβεί στο παρελθόν, τότε μιλάμε για καθυστέρηση ακόμη περισσότερων μηνών.
Οι δύο «λύσεις»
Αν και κύκλοι του Υπ. Υγείας εκτιμούν ότι αφενός η ανανέωση της θητείας θα γίνει άμεσα και αφετέρου θα γίνει ό,τι απαιτείται για την αρτιότητα της διαδικασία και την ένταξη όλων των φαρμάκων που έχουν υπογράψει συμφωνίες στο πλαίσιο της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης, ο προβληματισμός για την περίπτωση που «κάτι πάει στραβά» επιμένει.
Προκειμένου να αποφευχθούν λοιπόν δυσλειτουργίες που θα αφήσουν ακάλυπτους, εν τέλει, τους ίδιους τους ασθενείς προτείνονται δύο εναλλακτικές λύσεις
Καταρχήν, θα μπορούσε να παραταθεί η ισχύς του Δελτίου Τιμών Φαρμάκων μετά τις 15 Φεβρουαρίου, έτσι ώστε και να μπορέσει να ανανεωθεί η θητεία της Επιτροπής Αξιολόγησης αλλά και να δοθεί ικανός χρόνος να ολοκληρωθούν ασφαλώς οι διαδικασίες ένταξης στο Θετικό Κατάλογο όλων των συμφωνιών που έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τη δημοσίευσή του.
Σε περίπτωση που μια παράταση της ισχύος του Δελτίου Τιμών Φαρμάκων δεν είναι εφικτή, εναλλακτική λύση, που εκτιμάται ότι θα διευκολύνει όλες τις πλευρές, προχωρώντας ομαλά τις διαδικασίες που θα διασφαλίσουν την πρόσβαση των πολιτών στις εν λόγω θεραπείες, είναι η έκδοση συμπληρωματικής Θετικής Λίστας έως το τέλος Φεβρουαρίου. Σε αυτή τη λίστα θα περιλαμβάνονται όλα τα σκευάσματα, όλες οι συμφωνίες που έχουν ολοκληρωθεί έως τότε.