Ειδήσεις
Συντάξεις: Όλες οι προτάσεις Μητσοτάκη – Τσίπρα – Πώς θα αυξηθούν τα εισοδήματα
Στη μάχη για την προσέλκυση ειδικών εκλογικών ακροατηρίων, έχουν ριχτεί τα επιτελεία της Ν.Δ. ενόψει των δύο κρίσιμων εκλογικών αναμετρήσεων στις 21 Μαΐου και στις 2 Ιουλίου.
Μια από αυτές τις “δεξαμενές” είναι οι συνταξιούχοι, η ψήφος των οποίων είναι καθοριστικής σημασίας, καθώς θα καθορίσει σε πολύ μεγάλο βαθμό τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα μας.
Το 2019, οι συνταξιούχοι λόγω των αλλεπάλληλων περικοπών στο εισόδημα τους εμπιστεύτηκαν τον Κυριάκο Μητσοτάκη και η Ν.Δ. κατάφερε να επιστρέψει στο τιμόνι της χώρας κερδίζοντας την αυτοδυναμία.
Ο Αλέξης Τσίπρας επιχειρεί πλέον να αναστρέψει την κατάσταση και οι δεσμεύσεις που αναλαμβάνει για τους συνταξιούχους, δείχνουν ότι και ο ΣΥΡΙΖΑ γνωρίζει τη σημασία που έχει η ψήφος τους.
Στο διάστημα που απομένει έως τις εκλογές θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι η αντιπαράθεση θα ανέβει στα ύψη και τα επιτελεία των δύο μεγάλων κομμάτων θα δώσουν σκληρές μάχες για τους συνταξιούχους.
Τόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα παρουσιάσουν αναλυτικά τις θέσεις των κομμάτων τους και ευελπιστούν ότι θα καταφέρουν να κερδίσουν την εμπιστοσύνη των συνταξιούχων.
Στο πλαίσιο αυτό, στο επίκεντρο της προεκλογικής αντιπαράθεσης θα βρεθούν από τις αυξήσεις και τα αναδρομικά έως την 13η σύνταξη και τη μείωση των εισφορών που απασχολούν χιλιάδες οικογένειες.
Αγοραστική δύναμη
Οι εντολές που έχουν δώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Αλέξης Τσίπρας στους επιτελείς του σχεδιασμού είναι καθαρές προτάσεις που θα δίνουν προοπτική για καλύτερες ημέρες στους συνταξιούχους. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε ότι η “εκτόξευση” του πληθωρισμού των τροφίμων έχει φέρει σε δυσχερή θέση τη μεγάλη πλειονότητα των συνταξιούχων που αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.
Στόχος τους μέσα από τα προγράμματα που θα παρουσιάσουν είναι να γίνει σαφές ότι θα υπάρξει αύξηση της αγοραστικής τους δύναμης, μέσω μόνιμων αυξήσεων που θα τονώνει το εισόδημα τους.
Επί του παρόντος δεν έχουν διαμορφωθεί οι τελικές θέσεις των δύο κομμάτων για τις συντάξεις, αλλά οι δηλώσεις που έχουν γίνει από στελέχη τους, “φωτογραφίζουν” τις βασικές κατευθύνσεις ενόψει των εκλογών. Σε κάθε περίπτωση, οι δεσμεύεις της Ν.Δ και του ΣΥΡΙΖΑ θα έχουν ορίζοντα τετραετίας, καθώς άπαντες αντιλαμβάνονται ότι δεν μπορεί και δεν πρέπει να διαταραχτεί η δημοσιονομική ισορροπία.
Ας δούμε λοιπόν αναλυτικά τις προτάσεις της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης που είναι βέβαιο ότι θα δώσουν τον τόνο της προεκλογικής περιόδου και ίσως καθορίσουν και το αποτέλεσμα της κάλπης.
Οι δεσμεύσεις Μητσοτάκη
Ο πρωθυπουργός ουκ ολίγες φορές έχει δώσει το στίγμα του για τη διακυβέρνηση της χώρας, κάνοντας λόγο για καλύτερες αποδοχές σε όλους στην περίπτωση που παραμείνει στο τιμόνι της χώρας.
Ήδη έδωσε τα πρώτα δείγματα γραφής στους συνταξιούχους μέσω αυξήσεων της τάξης του 7,75%, αλλά και της χορήγησης ειδικού επιδόματος 200-300 ευρώ σε όσους δεν τις πήραν λόγω προσωπικής διαφοράς.
Στο πλαίσιο αυτό, το 2024 αποτελεί για το κυβερνών κόμμα έτος νέων θετικών παρεμβάσεων για τις κύριες συντάξεις που θα εξασφαλίσουν καλύτερες αποδοχές και κατά συνέπεια καλύτερη ζωή.
Κυβερνητικά στελέχη τονίζουν ότι είναι ανοικτό το ύψος της αύξησης που θα δοθεί στις κύριες συντάξεις, ξεκαθαρίζουν όμως ότι σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να είναι μικρότερη του 4%. Το ύψος της αύξησης στις κύριες συντάξεις από την 1η Ιανουαρίου του 2024, θα προκύψει από τον συνδυασμό του πληθωρισμού και του ΑΕΠ του 2023 και με βάση τις εκτιμήσεις προκύπτει ότι θα είναι στο 4%.
Παλαιοί και νέοι συνταξιούχοι
Το ερώτημα που θέτουν οι περισσότεροι συνταξιούχοι είναι εάν οι αυξήσεις που θα δοθούν θα είναι “καθαρές” ή εάν θα έχουν λογιστικό χαρακτήρα όπως έγινε σε πολλές περιπτώσεις τον περασμένο Ιανουάριο.
Κυβερνητικά στελέχη τονίζουν ότι πρέπει να γίνει διάκριση ανάμεσα σε παλαιούς συνταξιούχους που έχουν τη λεγόμενη προσωπική διαφορά και στους νέους, που δεν αντιμετωπίζουν τέτοιο πρόβλημα.
Με βάση αυτό ως δεδομένο, την αύξηση του 4% θα βλέπουν ακέραιη κάθε μήνα στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς:
-οι “νέοι” συνταξιούχοι, όσοι δηλαδή εγκατέλειψαν τον εργασιακό τους βίο μετά τις 13 Μαΐου του 2016,
– οι “παλαιοί” συνταξιούχοι, όσοι δηλαδή βγήκαν νωρίτερα από τις 31/5/2016, υπό την προϋπόθεση όμως ότι έχει μηδενιστεί η προσωπική τους διαφορά.
Αύξηση, αλλά όχι ακέραιη θα πάρουν και οι “παλαιοί” συνταξιούχοι οι οποίοι έχουν προσωπική διαφορά έως 4%. Όσον αφορά στους “παλαιούς” συνταξιούχους με προσωπική διαφορά άνω του 4%, η αύξηση που θα πάρουν θα είναι για άλλη μια φορά λογιστική, κάτι που σημαίνει ότι δεν θα δουν επιπλέον χρήματα τους λογαριασμούς τους. Για τη συγκεκριμένη κατηγορία των “παλαιών” συνταξιούχων, το πιθανότερο σενάριο έχει σχέση με ένα νέο έξτρα επίδομα, όπως έγινε με τα 200 έως 300 ευρώ που δόθηκε στα τέλη Μαρτίου.
Τα φάρμακα
Στο κυβερνητικό επιτελείο εξετάζεται μια κοστολογημένη κίνηση, με την οποία θα καταργείται κάθε συμμετοχή στα φάρμακα για τους συνταξιούχους που έχασαν το ΕΚΑΣ την περίοδο 2016-2019.
Πρόκειται για μια πολύ σημαντική κίνηση, καθώς η μεγάλη πλειονότητα των συνταξιούχων δαπανά σημαντικό μέρος του εισοδήματός τους για φάρμακα τα οποία έχουν ανάγκη.
Εισφορές αλληλεγγύης και υγείας
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θέλει να προχωρήσει σε πλειοδοσία υποσχέσεων και το μήνυμα που στέλνει είναι ότι οι παρεμβάσεις που θα οδηγούν σε αύξηση του εισοδήματος θα είναι στοχευμένες. Μια από αυτές δεν αποκλείεται να είναι η μείωση των εισφορών αλληλεγγύης των συνταξιούχων με τις οποίες βαρύνονται όσοι λαμβάνουν περισσότερα από 1.400 ευρώ το μήνα.
Το σενάριο που δείχνει να κερδίζει έδαφος είναι να μειωθούν στο μισό, γεγονός που θα οδηγήσει σε αύξηση των καθαρών αποδοχών των συνταξιούχων.
Παρέμβαση εξετάζεται και για τις εισφορές υγείας σε όλες τις κύριες και τις επικουρικές συντάξεις που θα τονώσει το εισόδημα τους, καθώς μεταφράζεται σε καθαρή αύξηση στην τσέπη.
Υπό διερεύνηση είναι μία μείωση των εισφορών υγείας στις κύριες συντάξεις κατά 1 μονάδα, κάτι που σημαίνει ότι οι συγκεκριμένες εισφορές θα μειωθούν στο 5% από 6% που είναι σήμερα. Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι μια μεγάλη μερίδα συνταξιούχων λαμβάνει και κύρια και επικουρική σύνταξη και καταβάλλει διπλή εισφορά της τάξης του 6% για κάθε μια από αυτές.
Το σενάριο που εξετάσει το κυβερνητικό επιτελείο είναι να καταργηθεί η εισφορά στις επικουρικές συντάξεις, κάτι που σημαίνει όφελος της τάξης του 6% και κατά συνέπεια αύξηση στις αποδοχές τους.
Οι δεσμεύσεις Τσίπρα
Ο Αλέξης Τσίπρας αντιλαμβάνεται ότι ο δρόμος για την επιστροφή του στη θέση του πρωθυπουργού περνά μέσα από τους συνταξιούχους, την εμπιστοσύνη των οποίων δεν έχει καταφέρει ακόμη να ανακτήσει.
Οι βασικές δεσμεύσεις που αναλαμβάνει ο κ. Τσίπρας έναντι των συνταξιούχων είναι η επαναφορά της 13ης σύνταξης, η επιστροφή των αναδρομικών, αλλά και μέτρα για την αποκατάσταση της αδικίας με την προσωπική διαφορά
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, κάνει επίσης λόγο και για μέτρα που θα αντιμετωπίσουν την ακρίβεια και την αισχροκέρδεια που έχουν τη “σφραγίδα” του πρωθυπουργού και ροκανίζουν το εισόδημα των συνταξιούχων.
Στόχος του πλέον είναι να τους φέρει κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ αναδεικνύοντας τόσο τις προτάσεις του κόμματος του όσο και την αναντιστοιχία λόγων και έργων από την κυβέρνηση Μητσοτάκη.
Στο πλαίσιο αυτό έχει μιλήσει ουκ ολίγες φορές για “διπλή” εξαπάτηση των συνταξιούχων, λέγοντας ότι η κυβέρνηση:
-περιέκοψε τη 13η σύνταξη ενώ είχε δεσμευτεί ότι θα τη διατηρήσει και
-δεν έδωσε τα αναδρομικά από δώρα και επικουρικές συντάξεις με βάση την απόφαση του ΣτΕ.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, αθροιστικά οι περικοπές αυτές αγγίζουν ήδη τα 6,5 δισ. και έως τον Μάιο θα φτάσουν 7,5 δισ. και ο ίδιος δεσμεύεται ότι θα μπορέσει να αποκαταστήσει τις αδικίες.
Εξειδίκευση μέτρων
Στον ΣΥΡΙΖΑ έχουν αρχίσει να εξειδικεύουν τα μέτρα για τους συνταξιούχους, για να γίνει το πρόγραμμα του ελκυστικό και να μπορέσει να διεισδύσει με μεγαλύτερη άνεση στη συγκεκριμένη κατηγορία ψηφοφόρων.
Το στοίχημα δεν είναι εύκολο, καθώς υπάρχει μεγάλη δυσπιστία, αλλά συνεργάτες του κ. Τσίπρα υπογραμμίζουν ότι το κλίμα στην κοινωνία έχει αλλάξει και όλο και περισσότεροι είναι αυτοί που κοιτούν προς τον ΣΥΡΙΖΑ.
Οι προτάσεις περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων τα εξής:
-Επαναχορήγηση της 13ης σύνταξης.
-Επιστροφή αναδρομικών με βάση τις αποφάσεις της Ολομελείας του ΣτΕ για αντισυνταγματικές περικοπές σε επικουρικές και «δώρα» για το 11μηνο
-Αύξηση του αφορολόγητου για συνταξιούχους στα 10.000 ευρώ
-Επαναφορά του επιδόματος τέκνου εφόρου ζωής στις συνταξιοδοτούμενες μητέρες
-παρεμβάσεις που μειώνουν το ενεργειακό κόστος, όπως η μείωση φόρων σε καύσιμα και τρόφιμα.
“Απολογία” για ΕΚΑΣ και προσωπική διαφορά
Τα στελέχη της Κουμουνδούρου προσπαθούν να εξηγήσουν τι έχει συμβεί με την κατάργηση του ΕΚΑΣ αλλά και την προσωπική διαφορά, που υλοποιήθηκαν όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν στο τιμόνι της χώρας.
Ως προς το ΕΚΑΣ σημειώνουν ότι η κατάργησή του είχε αποφασιστεί με νόμο του 2010, και στο περιβόητο “email Χαρδούβελη” και σημειώνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση προσπάθησε να αποκαταστήσει σταδιακά την αδικία.
Ως προς την προσωπική διαφορά, τονίζουν ότι θεσπίστηκε με νόμο του 2016 και “προστάτευσε” τις “παλιές” συντάξεις, καθώς αποτράπηκαν μειώσεις από όσους υποστήριζαν ότι οι συνταξιούχοι ζουν πάνω από τις δυνατότητες τους.
Σε κάθε περίπτωση πάντως τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αναγνωρίζουν ότι πρόκειται για μεγάλη αδικία και τονίζουν ότι ήρθε η ώρα να μπει τέλος στην προσωπική διαφορά.