Ειδήσεις
Σύλληψη πορτοφολάδων που δρούσαν στα μέσα μεταφοράς – Πώς έκλεβαν τα θύματα τους [Βίντεο]
«Λαβράκι» έπιασε η ΕΛ.ΑΣ. καθώς εξαρθρώθηκαν δύο πολυμελείς εγκληματικές οργανώσεις που δραστηριοποιούνταν συστηματικά σε κλοπές πορτοφολιών και τιμαλφών κυρίως σε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, στην Αθήνα.
Συνελήφθησαν 36 άτομα, οι 35 από αυτούς αλλοδαποί, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία για – κατά περίπτωση – εγκληματική οργάνωση, διακεκριμένες κλοπές, νομοθεσία περί όπλων και ναρκωτικών.
Η δικογραφία που σχηματίστηκε περιλαμβάνει ακόμα 23 αλλοδαπούς. Η αστυνομία μετά από εισαγγελική διάταξη έδωσε στη δημοσιότητα τα στοιχεία συνολικά 59 κατηγορούμενων.
Στο πλαίσιο της έρευνας της Αστυνομίας, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν σε οικίες και καταστήματα από κινητά τηλέφωνα και τάμπλετ μέχρι μικροποσότητα κάνναβης, μαχαίρια και αεροβόλα πιστόλια.
Μέχρι στιγμής έχουν εξιχνιαστεί 161 περιπτώσεις κλοπών σε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, ενώ οι έρευνες συνεχίζονται.
Ο τρόπος με τον οποίο δρούσαν τα κυκλώματα
Όπως προέκυψε, οι εγκληματικές οργανώσεις λειτουργούσαν με τη μορφή υποομάδων, με την πρώτη να διαρθρώνεται σε επτά υποομάδες και τη δεύτερη σε τέσσερις, στην συντριπτική τους πλειοψηφία αποτελούμενες από άτομα της ίδιας εθνικότητας, που ενεργούσαν με οργανωμένο και «επαγγελματικό» τρόπο.
Καθημερινά διέπρατταν κλοπές σε βάρος επιβατών, από τους οποίους αφαιρούσαν πορτοφόλια με χρήματα και προσωπικά έγγραφα ή άλλα αντικείμενα (κινητά τηλέφωνα κ.λπ.), μοιράζοντας μεταξύ τους τα χρήματα ή διαθέτοντας τα κλοπιμαία σε κλεπταποδόχους.
Πρωινές ή μεσημβρινές ώρες μετέβαιναν σε σταθμούς και στάσεις λεωφορείων, όπου σε ομάδες των τριών έως επτά ατόμων, εισέρχονταν σε αποβάθρες, συρμούς και λεωφορεία. Φρόντιζαν μάλιστα να αναπτύσσονται και στις δυο πλευρές των σταθμών, να εναλλάσσουν συνεχώς «τομείς» και δρομολόγια και να επιχειρούν σε διαφορετικά σημεία, ώστε να μην εντοπίζονται εύκολα.
Ποιους στοχοποιούσαν οι «πορτοφολάδες»
Στοχοποιούσαν συνήθως ηλικιωμένους πολίτες και τουρίστες και επέλεγαν κυρίως όσους είχαν πορτοφόλι ή κινητό σε εξωτερικές τσέπες του ρουχισμού τους.
Για τη διάπραξη της κλοπής δημιουργούσαν κατάλληλες συνθήκες με τεχνητό συνωστισμό και αποσπούσαν την προσοχή του υποψήφιου θύματος τους, το οποίο περικύκλωναν, ώσπου μέλος της ομάδας να αφαιρέσει το πορτοφόλι ή το κινητό.
Ακολούθως τα υπόλοιπα μέλη εγκλώβιζαν το θύμα, διασφαλίζοντας έτσι τη διαφυγή του δράστη που αφαίρεσε τα κλοπιμαία, τα οποία σε καμία περίπτωση δεν διατηρούσε στην κατοχή του, αλλά άμεσα τα παρέδιδε σε άλλο μέλος της ομάδας, το οποίο αποβιβαζόταν στην πρώτη στάση, ενώ οι υπόλοιποι «σκόρπιζαν» σε διαφορετικές κατευθύνσεις, μέχρι να ενωθούν ξανά.
Στη συνέχεια απέρριπταν τα πορτοφόλια σε κάδους απορριμμάτων ή υπονόμους, ενώ άλλα μέλη της οργάνωσης με υποστηρικτικό ρόλο, παραλάμβαναν τα κλοπιμαία, έτσι ώστε να μην παραμένουν στην κατοχή των ομάδων «κρούσης», ελαχιστοποιώντας έτσι την αποκάλυψή τους σε τυχόν αστυνομικό έλεγχο.
Διαβατήρια, άδειες διαμονής, κινητά τηλέφωνα και λοιπά τιμαλφή τα διέθεταν σε κλεπταποδόχους και καταστήματα με κινητά τηλέφωνα, εισπράττοντας άμεσα το αντίτιμο, είτε τα προωθούσαν στο εξωτερικό, μοιράζοντας τα κέρδη μεταξύ τους.
Δείτε εδώ φωτογραφίες των δραστών που έδωσε στη δημοσιότητα η αστυνομία