Ειδήσεις
Τα βραβεία της Ημέρας Ελληνικού Κινηματογράφου για Παιδιά, στο Φεστιβάλ Ολυμπίας
Ημέρα Ελληνικού Κινηματογράφου για Παιδιά στο Φεστιβάλ Ολυμπίας η χτεσινή 4/12, και οι δύο αίθουσες στον Πύργο Ηλείας, ο κινηματογράφος «Ορφέας» και το Δημοτικό Θέατρο «Απόλλων», πλημμύρισαν με ελληνικές δημιουργίες. Επρόκειτο είτε για προτάσεις που βρίσκονται στο στάδιο της επεξεργασίας -παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο του 7ου Olympia «Creative Ideas» Pitching Lab- είτε για ταινίες μικρού μήκους που προβλήθηκαν στο Δημοτικό Θέατρο Πύργου «Απόλλων» στο νέο αφιέρωμα του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους με τίτλο «Ίχνη: Προς έναν σύγχρονο ελληνικό κινηματογράφο για παιδιά». Και στα δύο προγράμματα απονεμήθηκαν βραβεία: Ένα βραβείο και μίας εύφημος μνεία για τα «Ίχνη» και δύο βραβεία από την ΕΡΤ και το ΕΚΚΟΜΕΔ για δύο σχέδια του Pitching Lab.
Συγκεκριμένα, το βραβείο καλύτερης ελληνικής ταινίας για παιδιά στα «Ίχνη» απέσπασε το «Numb» της Δέσποινας Κούρτη, με ηρωίδα μία έφηβη που έρχεται αντιμέτωπη με την απώλεια. Ένα ταξίδι ενηλικίωσης, δοσμένο με λεπτότητα που, όπως είπε η δημιουργός της ταινίας, προϋπέθετε από πλευράς της «μία επώδυνη καταβύθιση σε μια μαύρη δεξαμενή». Η διάκριση συνοδεύεται από χρηματικό βραβείο 2.000 ευρώ, προσφορά της ΕΡΤ. H Διεθνής Κριτική Επιτροπή Μεγάλου Μήκους Μυθοπλασίας του Φεστιβάλ απένειμε, επίσης, εύφημο μνεία στην ταινία «Γκέκας» του Δημήτρη Μουτσιάκα, μία ταινία για ένα νεαρό αγόρι στην επαρχία, τη τρυφερή σχέση του με έναν σκύλο και τη σύγκρουσή του με έναν πατέρα που ενσαρκώνει όλα τα πατριαρχικά στερεότυπα.
Η ΕΡΤ έδωσε το βραβείο Pitching στο σχέδιο «Big Fish» της Κατερίνας Τζωρτζάτου με ήρωες δύο αδέρφια με αλκοολικό πατέρα, που καταλήγουν, μόνα, για ψάρεμα στην αγαπημένη τους λίμνη. Η σκηνοθέτρια θα λάβει έπαθλο 3.000 ευρώ. Τέλος, το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, Οπτικοακουστικών Μέσων και Δημιουργίας (ΕΚΚΟΜΕΔ) έδωσε το δικό του βραβείο για το Pitching στο σχέδιο «Sisters» της Μαριάννας Μποσταντζόγλου, με θέμα το περιπετειώδες ταξίδι μιας δωδεκάχρονης και της μικρής αδερφής της στους χαοτικούς δρόμους της Αθήνας, καθώς προσπαθούν να βρεθούν στο νοσοκομείο όπου νοσηλεύεται ο πατέρας τους. Το βραβείο συνοδεύεται με έπαθλο 3.000 ευρώ. Όπως αναφέρουν οι διοργανωτές, πολλές από τις ταινίες που προβλήθηκαν χθες στα «Ίχνη» ξεκίνησαν ως ιδέες που παρουσιάστηκαν τα προηγούμενα χρόνια στο Olympia Creative Ideas Pitching Lab.
Οι νέοι δημιουργοί των ελληνικών ταινιών για παιδιά και νέους μοιράστηκαν με το κοινό τις δυσκολίες τού να καταπιάνεσαι με αυτό το είδος στην Ελλάδα. Ιστορίες βιωματικές, συχνά εμπνευσμένες από την παιδική/εφηβική ζωή των ίδιων των δημιουργών, τη σχέση με τα χωριά τους και την οικογένειά τους ή τους φίλους τους. Ταινίες με μικρό, ακόμα και μηδενικό μπάτζετ, όπως η ταινία «Κλημεντίνη» που έγινε με 1.000 ευρώ, έχοντας για έμπνευση τη μητέρα του 22χρονου δημιουργού Γιώργου Σταγάκη. Ο οποίος, γελώντας, είπε πως αν είναι τυχερός θα κάνει ταινία μεγάλου μήκους στα 45 του! Ή ο «Πρώτος μου γάμος» εμπνευσμένος από τα ξέφρενα παιδικά καλοκαίρια του σκηνοθέτη Ανδρέα Χαλικιά στην Κρήτη, ταινία για την οποία, όπως είπε, έβαλαν και προσωπικά τους λεφτά μαζί με τον παραγωγό, έναν παιδικό του φίλο. Δεν πτοήθηκαν όμως. Σχεδιάζουν ήδη την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία τους για παιδιά.
Το να κάνεις ταινίες για παιδιά, όπως είπαν οι δημιουργοί, έχει μεγάλες ιδιαιτερότητες: το να δουλεύεις με μικρούς πρωταγωνιστές δεν είναι απλή υπόθεση, πρέπει να κινηθείς γρήγορα, γιατί τα παιδιά μεγαλώνουν απότομα, με αποτέλεσμα κάπου μεταξύ παιδικής ηλικίας και εφηβείας να αλλάζει η φωνή τους, ενώ συνήθως απαιτείται απαιτητικό κάστινγκ. Στην περίπτωση βέβαια της ταινίας «Χρυσά βαστά» του Φοίβου Κοντογιάννη, ο εκπληκτικός μικρός Ρομά πρωταγωνιστής (η ταινία μιλά για την παιδική ηλικία του μουσικού Γ. Μάγγα) βρέθηκε μόλις μια μέρα πριν το γύρισμα, χάρη σε μία …καταδίωξη της Ελληνικής Αστυνομίας. Περισσότερες πληροφορίες για τις 10 ελληνικές ταινίες για παιδιά και νέους που προβλήθηκαν στα Ίχνη, θα βρείτε εδώ:
Στην Ημέρα Ελληνικού Κινηματογράφου για Παιδιά παρευρέθηκαν εκπρόσωποι όλων των διαγωνιζόμενων πρότζεκτ και ταινιών και των φορέων που υποστηρίζουν τη δράση και της ελληνικής κινηματογραφικής κοινότητας, αλλά και οι διεθνείς προσκεκλημένοι του Φεστιβάλ, οι οποίοι, μέσα από τη συμμετοχή τους στη δραστηριότητα πληροφορήθηκαν για τα τεκταινόμενα στη χώρα μας και ήρθαν σε επαφή με τους Έλληνες και τις Ελληνίδες επαγγελματίες του κινηματογράφου που επενδύουν στην παραγωγή ταινιών για παιδιά. Την εκδήλωση στήριξε η διεύθυνση Hellas Film του ΕΚΚΟΜΕΔ, ενώ την υλοποίηση του 7ου Olympia «Creative Ideas» Pitching Lab στηρίζει το Creative Europe MEDIA Desk Greece.
Το νέο αυτό αφιέρωμα με τίτλο «Ίχνη: Προς έναν σύγχρονο ελληνικό κινηματογράφο για παιδιά» παρουσίασε ταινίες, σπουδαστικές και μη, με κοινό χαρακτηριστικό τους πως αποτελούν ευαίσθητες προσλήψεις της πραγματικότητας μέσα από το παιδικό και το εφηβικό βλέμμα. Ταινίες που, από όλες τις απόψεις (θεματολογία, ύφος, κινηματογράφηση, και κυρίως οπτική γωνία), εμπίπτουν στην κατηγορία του κινηματογράφου για παιδιά και νέους.
Στο πλαίσιο του 7ου Olympia Creative Ideas Pitching Lab, εννέα δημιουργοί παρουσίασαν δημόσια, σε δυνάμει χρηματοδότες, τις ιδέες τους για μία μικρού μήκους ταινία μυθοπλασίας ή animation για παιδιά και νέους. Φέτος το Pitching Lab ανανεώνεται και εμπλουτίζεται, καθώς σταδιακά εντάσσεται στο πλαίσιο της αλυσίδας «The Οlympia Effect», που στοχεύει να αναπτύξει δράση σε όλα τα στάδια, από την σύλληψη και δημιουργία έως την παραγωγή, τη διανομή και τη φεστιβαλική πορεία μιας ταινίας.