Ειδήσεις
Τα καλύτερα ελληνικά νησιά για το 2024 σύμφωνα με το National Geographic
Στην Ελλάδα υπάρχουν περίπου 6.000 νησιά, νησίδες και βραχονησίδες. Από αυτά, τα 227 κατοικούνται. Μόλις 79 έχουν πληθυσμό πάνω από 100 κατοίκους και 53 πάνω από 1.000. Το περιοδικό National Geographic προτείνει τα 31 καλύτερα ελληνικά νησιά για να επισκεφθεί κανείς το 2024, και οι επιλογές του δεν είναι αυτές που έχουμε συνηθίσει από παρόμοια αφιερώματα.
Ακολουθούν τα νησιά κατά σειρά παρουσίασης, ομαδοποιημένα γεωγραφικά.
1. Νίσυρος
Σύμφωνα με τη μυθολογία, στη διάρκεια της Γιγαντομαχίας ο Ποσειδώνας άρπαξε ένα κομμάτι της Κω και καταπλάκωσε με αυτό τον γίγαντα Πολυβώτη, δημιουργώντας το ηφαιστειακό νησί της Νισύρου, με την τεράστια, θειούχα καλντέρα του. Το ηφαίστειο είναι ενεργό, αλλά οι ταξιδιώτες μπορούν ακόμα να περπατήσουν πάνω στο ζεστό φλοιό του – η τελευταία έκρηξη έγινε το 1888 και παρακολουθείται προσεκτικά. Μπορείτε να το επισκεφθείτε σε μια ημερήσια εκδρομή από την κοντινή Κω, αλλά αξίζει να μείνετε για να εξερευνήσετε τη μικρή πρωτεύουσα του νησιού, το Μανδράκι, με τα πολύχρωμα σπίτια και τις βυζαντινές εκκλησίες, την κοντινή ιαματική πηγή στα Λουτρά και το χωριό Εμπορειός, με το ερειπωμένο βυζαντινό κάστρο, τη φυσική σπηλαιώδη σάουνα και τη μαγευτική θέα στην καλντέρα.
2. Κάλυμνος
Για μεγάλο χρονικό διάστημα, το νησί της Καλύμνου ήταν διάσημο για ένα πράγμα: τους σφουγγαράδες του. Μέχρι που το 1996, ο Ιταλός αναρριχητής Andrea di Bari, που παραθέριζε εκεί με την οικογένειά του, παρατήρησε τους πανύψηλους ασβεστολιθικούς βράχους του νησιού. Σύντομα το νησί αυτό αναδείχθηκε σε πρωτεύουσα της αναρρίχησης και διαθέτει πλέον πάνω από 4.000 διαδρομές για όλα τα επίπεδα ικανοτήτων, ενώ εταιρείες όπως η Climb in Kalymnos προσφέρουν ειδικά μαθήματα για αρχάριους. Πέρα από τα σπορ, το νησί είναι ιδιαίτερα γοητευτικό με έναν παλαιομοδίτικο τρόπο. Περιπλανηθείτε στα ερείπια της βυζαντινής καστροπολιτείας στη Χώρα, ψηλά στην πλαγιά του βουνού, ή κατευθυνθείτε ανατολικά προς τον Βαθύ με την κοιλάδα που θυμίζει φιορδ και είναι γεμάτη από ευωδιαστά εσπεριδοειδή.
3. Κως
Η Κως είναι το «νησί του ποδηλάτου» της Ελλάδας, καθώς διαθέτει πάνω από 6.500 ποδήλατα προς ενοικίαση και είναι γεμάτη από ποδηλατικές διαδρομές. Όταν οι Ιταλοί άποικοι έφυγαν το 1943, άφησαν πίσω τα ποδήλατά τους, και οι ντόπιοι υιοθέτησαν τη συνήθεια. Ένα από τα καλύτερα αξιοθέατα που μπορείτε να εξερευνήσετε με ποδήλατο λίγο έξω από την πόλη της Κω, είναι τα ερείπια του Ασκληπιείου, του ιερού που δημιούργησε το 430 π.Χ. ο «πατέρας της ιατρικής», Ιπποκράτης, που γεννήθηκε στην Κω. Αλλά δεν χρειάζεται να είστε ενθουσιώδης ποδηλάτης για να απολαύσετε την Κω – το νησί είναι επίσης γενναιόδωρα προικισμένο με αμμώδεις παραλίες και η πόλη της Κω είναι γνωστή για τη σταυροφορική, οθωμανική και ιταλική αρχιτεκτονική της, στα γεμάτα από βουκαμβίλιες σοκάκια.
4. Τήλος
Για αιώνες, οι κάτοικοι της Τήλου έχτιζαν τα σπίτια τους στην ενδοχώρα, ασφαλείς από τους επιδρομείς. Αλλά τη δεκαετία του 1950, όταν οι κάτοικοι του Μικρού Χωριού διαπίστωσαν ότι τα πηγάδια τους στέρεψαν, αποφάσισαν να μετακομίσουν στην περιοχή του λιμανιού του νησιού – παίρνοντας μαζί τους τις στέγες, τις πόρτες και τα παράθυρά τους. Μέχρι πρόσφατα, τα μόνα σημάδια ότι το Μικρό Χωριό υπήρξε ποτέ ήταν η ασβεστωμένη εκκλησία και οι πέτρινοι τοίχοι στους οποίους σκαρφαλώνουν κατσίκες. Τώρα, όμως, ένα ερειπωμένο σπίτι έχει ανακαινιστεί και μετατραπεί σε ένα ατμοσφαιρικό καλοκαιρινό μπαρ. Από τις 11 το βράδυ που ανοίγει, ένα λεωφορείο πηγαινοέρχεται από τα γειτονικά Λιβάδια – και ο ήχος της μουσικής, της κουβέντας και των ποτηριών που τσουγκρίζουν γεμίζει και πάλι αυτό το χωριό-φάντασμα.
5. Ρόδος
Το νησί της Ρόδου είναι περισσότερο γνωστό για δύο ιστορικές τοποθεσίες: την περιτειχισμένη Παλιά Πόλη της Ρόδου, που χτίστηκε από τους Ιππότες του Τάγματος του Αγίου Ιωάννη, και τη Λίνδο, μία όμορφη πόλη καπεταναίων του 15ου αιώνα που βρίσκεται κάτω από μια αρχαία, πανύψηλη Ακρόπολη. Αλλά η Ρόδος είναι επίσης δημοφιλής για τις πλατιές, αμμώδεις παραλίες της και για το γεγονός ότι έχει πάνω από 300 ημέρες ηλιοφάνειας κάθε χρόνο. Αν μπορέσετε να ξεκολλήσετε από τη θάλασσα, επισκεφθείτε τις Επτά Πηγές, μια δροσερή δασική όαση στα βορειοανατολικά του νησιού, στην οποία φτάνετε περνώντας μέσα από μια σκοτεινή αρδευτική σήραγγα μήκους 180 μέτρων. Η προσπάθεια αξίζει τον κόπο: δροσιστικές βουτιές, ένας ψηλός καταρράκτης και μονοπάτια πεζοπορίας στη σκιά των πεύκων σας περιμένουν, ενώ υπάρχει και μια ταβέρνα όπου συχνάζουν περιπλανώμενα παγώνια.
Από τη Σύμη μέχρι την Αλόννησο
Η υπόλοιπη λίστα έχει ως εξής: 6. Σύμη, 7. Κάρπαθος, 8. Λευκάδα, 9. Παξοί, 10. Κέρκυρα, 11. Ζάκυνθος, 12. Κεφαλονιά, 13. Σαμοθράκη, 14. Λήμνος, 15. Ικαρία, 16. Λέσβος, 17. Σαντορίνη, 18. Σύρος, 19. Σίφνος, 20. Τήνος, 31. Μήλος, 22. Νάξος, 23. Αγκίστρι, 24. Πόρος, 25. Σπέτσες, 26. Αίγινα, 27. Ύδρα, 28. Σκόπελος, 29. Σκύρος, 30. Σκιάθος, 31. Αλόννησος.