Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Τα τρία χαράτσια για όλους τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ

Δημοσιεύθηκε

στις

Με το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας, μπαίνουν τρία διαφορετικά χαράτσια από τον υπουργό Άδωνι Γεωργιάδη, επιβαρύνοντας έτσι όλους τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ.

Από την τσέπη τους θα κληθούν να πληρώσουν οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ το παραπεμπτικό τόσο για διαγνωστικές εξετάσεις όσο και για απεικονιστικές εξετάσεις.

Το χαράτσι στα παραπεμπτικά

Συγκεκριμένα η διάταξη αναφέρει πως «Από 1.4.2024 ορίζεται η εκ μέρους των ασθενών καταβολή υπέρ του ΕΟΠΥΥ του ποσού του ενός (1) ευρώ ανά συνταγή που εκτελείται από τον εκάστοτε φαρμακοποιό. Οι δικαιούχοι περίθαλψης του ΕΟΠΥΥ καταβάλλουν από την 1η.4.2024 στα συμβεβλημένα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα και στους κλινικοεργαστηριακούς ιατρούς ένα 1 ευρώ ανά παραπεμπτικό για την εκτέλεση διαγνωστικών εξετάσεων βιολογικών υλικών και τρία 3 ευρώ ανά παραπεμπτικό για την εκτέλεση απεικονιστικών ελέγχων.».

Συγκεκριμένα για εξετάσεις αίματος και ούρων οι ασφαλισμένοι θα πληρώνουν 1 ευρώ για κάθε παραπεμπτικό ενώ για μαγνητική, εξονική εξέταση θα επιβάλλεται χαράτσι 3 ευρώ ανά παραπεμπτικό.

Επιπλέον προσθέτει πως «Τα έσοδα που εισπράττονται από τα συμβεβλημένα διαγνωστικά κέντρα και τους κλινικοεργαστηριακούς ιατρούς απομειώνουν ισόποσα τη δαπάνη εκάστοτε παρόχου που υποβάλλεται προς αποζημίωση από τον ΕΟΠΥΥ».

Το χαράτσι στα εμβόλια

Την ίδια στιγμή, δίνεται η δυνατότητα, υπό προϋποθέσεις, σε φαρμακοποιούς να διενεργούν εμβόλια για τον κορονοϊό. Ωστόσο, οι πολίτες θα πρέπει, σε αυτήν την περίπτωση, να πληρώσουν 5 ευρώ από την τσέπη τους για να κάνουν το εμβόλιο.

«Για κάθε διενεργούμενο στο φαρμακείο εμβολιασμό κατά του κορονοϊού SARS – CoV – 2, ανεξαρτήτως τύπου εμβολίου, καθορίζεται αποζημίωση του αδειούχου φαρμακοποιού ποσού πέντε (5) ευρώ, πλέον του αναλογούντος ΦΠΑ. Η αποζημίωση καταβάλλεται από το φυσικό πρόσωπο που εμβολιάζεται», αναφέρει το άρθρο 48.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ