Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Τελική αντεπίθεση: 3+1 “χαρτιά” από τον Μητσοτάκη για την αυτοδυναμία

Δημοσιεύθηκε

στις

Την έναρξη της προεκλογικής περιόδου σηματοδοτεί η θυροκόλληση του Προεδρικού Διατάγματος για τη διάλυση της Βουλής και ο πρωθυπουργός ετοιμάζεται να παίξει όλα του τα δυνατά χαρτιά για την αυτοδυναμία.

Κυβερνητικά στελέχη αναγνωρίζουν τις δυσκολίες που υπάρχουν τόσο στα θέματα ακρίβειας όσο και στην οργή που προκάλεσε η τραγωδία των Τεμπών, δηλώνουν όμως αισιόδοξοι για το τελικό αποτέλεσμα.

Επισημαίνουν μάλιστα ότι θα υπάρξουν εκλογές δύο γύρων, αλλά ξεκαθαρίζουν ότι η πρώτη κάλπη της 21ης Μαΐου είναι καθοριστικής σημασίας, καθώς θα κρίνει εάν θα υπάρξει αυτοδυναμία στις δεύτερες που θα γίνουν στις 2 Ιουλίου.

Σ’ αυτή την εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία, η Ν.Δ. διατηρεί το δημοσκοπικό προβάδισμα, είναι όμως σαφές ότι απαιτείται σκληρή δουλειά , προκειμένου να επιτευχθεί η μέγιστη δυνατή συσπείρωση. Όπως γίνεται αντιληπτό πρόκειται για έναν εκλογικό μαραθώνιο τουλάχιστον 40 ημερών, όπου ένα υψηλό ποσοστό της Ν.Δ. στην πρώτη κάλπη θα ανοίξει το δρόμο για να κυβερνήσει μόνη της για άλλη μια τετραετία.

Το στοίχημα δεν είναι εύκολο, αλλά τα “γαλάζια” στελέχη υπογραμμίζουν ότι η Ν.Δ. έχει όλα τα εφόδια για να κερδίσει με άνετη διαφορά τον ΣΥΡΙΖΑ στην πρώτη εκλογική αναμέτρηση. Η στρατηγική του κυβερνώντος κόμματος έχει ως βασικό στόχο τον επαναπατρισμό ψηφοφόρων που ήταν με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στη νικηφόρα πορεία του 2019, αλλά για διάφορους λόγους έχουν αποστασιοποιηθεί.

Στο επίκεντρο βρίσκεται η μεγάλη “δεξαμενή” του Κέντρου που για διάφορους λόγους έχει “μετακομίσει” στη γκρίζα ζώνη των αναποφάσιστων και η Ν.Δ. θέλει να ανακτήσει την εμπιστοσύνη τους. Κοινό μυστικό είναι άλλωστε ότι πρόκειται για μια πολύ σημαντική κατηγορία ψηφοφόρων που η ιστορική εμπειρία έχει δείξει ότι αποτελεί το “κλειδί” για τη νίκη στις εκλογές.

Πρωταγωνιστικό ρόλο θα διαδραματίσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος θα βγάλει στο τραπέζι τα 3+1 δυνατά “χαρτιά”, τα οποία εκτιμάται ότι θα του δώσουν τη δυνατότητα να κερδίσει τον Αλέξη Τσίπρα

 

Τα 3+1 δυνατά χαρτιά του πρωθυπουργού είναι τα εξής:

1.Η σύγκριση: Ο πρωθυπουργός ζητά νέα “καθαρή” εντολή και στο πλαίσιο αυτό καλεί τους ψηφοφόρους να συγκρίνουν το έργο της δική του κυβέρνησης με τα πεπραγμένα του ΣΥΡΙΖΑ την περίοδο 2015-2019. Τα στελέχη της Ν.Δ. τονίζουν ότι η σύγκριση ευνεί το κυβερνών κόμμα σε όλους τους τομείς, όπως είναι η οικονομία, η μείωση των φορολογικών βαρών, το ψηφιακό κράτος, ο τουρισμός, η εξωτερική πολιτική, η άμυνα και το μεταναστευτικό. “Αλλη είναι η Ελλάδα που παραλάβαμε το 2019 και άλλη αυτή που έχουμε σήμερα”, έλεγε στον “Χτύπο” στέλεχος της Ν.Δ. και εξέφραζε την αισιοδοξία τυ λέγοντας ότι “οι πολίτες θα εμπιστευούν το σχέδιο Μητσοτάκη για την επόμενη τετραετία. Στο πλαίσιο αυτό, έμφαση θα δοθεί στις δεσμεύσεις για οικονομική ανάπτυξη, μέσα από ένα νέο κύμα προσέλκυσης επενδύσεων, την επενδυτική βαθμίδα μέσα στο 2023, το ΕΣΥ, και τη μάχη για να χτυπηθεί το λεγόμενο “βαθύ κράτος”.

 

2. Σταθερότητα ή περιπέτεια: Ο πρωθυπουργός έχει θέσει ουκ ολίγες φορές το δίλημμα των εκλογών για “σταθερότητα ή περιπέτεια”, καλώντας τους πολίτες εάν θέλουν “για δεύτερη φορά τη συμφορά”. Πλέον επιτίθεται ευθέως στον Αλέξη Τσίπρα για το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, για το οποίο τονίζει ότι εάν εφαρμοστεί έστω και ένα μέρος του, η χώρα θα οδηγηθεί σε 4ο μνημόνιο. Στο πλαίσιο αυτό, υπογραμμίζει την ανάγκη για σταθερή κυβέρνηση που δεν θα είναι εγκλωβισμένη σε συμμαχίες που την κρατούν πίσω. Συχνά πυκνά από εδώ και στο εξής θα κάνει αναφορά σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες έχουν περιέλθει σε αστάθεια, λόγω του ότι έχουν την απλή αναλογική ως εκλογική σύστημα. Με τον τρόπο αυτό, θα επιδιώξει να αποδομήσει το επιχείρημα του Αλέξη Τσίπρα περί κυβέρνησης προοδευτικής συνεργασίας, αναδεικύοντας τα οφέλη που έχει μια σταθερή κυβέρνηση, έναντι μιας συμμαχικής που είναι πιθανό να εξαρτάται από ένα πολύ μικρό κόμμα.

3. Ελπίδα και προοπτική: Ο κ. Μητσοτάκης δίνει έμφαση και στο θέμα της προοπτικής, θέλοντας να δείξει με τον τρόπο αυτό, ότι η χώρα θα πάει καλύτερα με τον ίδιο στο τιμόνι και σε σχέση με τον Αλέξη Τσίπρα. Κυβερνητικά στελέχη τονίζουν ότι οι πολίτες αντιλαμβάνονται ότι η χώρα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο τιμόνι έχει ελπίδα και προοπτική, προκειμένου να έρθουν καλύτερες ημέρες στη χώρα με μεγαλύτερη ανάπτυξη και υψηλότερους μισθούς.

 

ΑντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο

Η αλήθεια είναι ότι με την υπόθεση των παρακολουθήσεων, το αντι -ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο βρέθηκε στο περιθώριο, αλλά η εκτίμηση που κυριαρχεί στο κυβερνών κόμμα είναι ότι θα ενεργοποιηθεί ξανά στην προεκλογική περίοδο.

Στο πλαίσιο αυτό, θα ενεργοποιηθούν εκ νέου τα διλήμματα προκειμένου να στηθεί το αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην εκλογική αναμέτρηση του 2019 και έφερε τη Ν.Δ. στην εξουσία.

Τα αρνητικά της περιόδου 2015-2019, όπως το κλείσιμο των τραπεζών, αλλά και η υπερφορολόγηση της μεσαίας τάξης θα είναι στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης για να υποχρεωθούν σε απολογία ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας

Με τον τρόπο αυτά τα κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν ότι θα ανοίξει ο δρόμος για την αυτοδυναμία στις δεύτερες εκλογές που θα γίνουν με ενισχυμένη αναλογική που απαιτεί 37,5% για αυτοδυναμία.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ