Ειδήσεις
Τι θα πληρώσουμε μέσα σε 10 ημέρες
Αντίστροφα μετρά ο χρόνος έως τα τέλη του έτους, κάτι που σημαίνει ότι όλοι οι φορολογούμενοι θα πρέπει να “τρέξουν” για να τακτοποιήσουν τις υποχρεώσεις που έχουν έναντι της εφορίας.
Το τίμημα είναι κάτι παραπάνω από βαρύ, καθώς έως την Τρίτη 31 Δεκεμβρίου θα πρέπει να έχουν πληρωθούν φόροι και τέλη που αντιστοιχούν σε ένα ποσό περίπου τριών δισ. ευρώ. Στην πρώτη γραμμή βρίσκονται πληρωμές ΕΝΦΙΑ, φόρου εισοδήματος και τελών κυκλοφορίας όπως και η υποβολή δηλώσεων για όσους εισέπραξαν αναδρομικά από αμοιβές ή συντάξεις ή δήλωση γονικής παροχής για κάλυψη τεκμηρίων κλπ
Οι ελεύθεροι επαγγελματίες μπορούν έστω και την τελευταία στιγμή να εμφανίσουν αυξημένα τα πραγματικά τους εισοδήματα – κέρδη ώστε να μην φορολογηθούν με το ελάχιστο εισόδημα που εφαρμόζει από πέρυσι το υπουργείο Οικονομικών.
Ας δούμε αναλυτικά τι πρέπει να πληρώσουμε, προκειμένου να μη βρεθούμε μπροστά σε δυσάρεστες εκπλήξεις, που σημαίνει μεγάλα πρόστιμα, τα οποία θα τα βρούμε μπροστά μας εντός του 2025.
ΕΝΦΙΑ
Υπολογίζεται ότι περίπου 6,3 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων είναι υποχρεωμένοι να πληρώσουν συνολικά για ΕΝΦΙΑ ένα ποσό της τάξης 2,4 δισ. ευρώ.
Έως τώρα έχει καταβληθεί το μεγαλύτερο τμήμα του στις πρώτες 8 δόσεις που έχουν πληρωθεί και απομένουν περί τα 600 εκατ. ευρώ έως τα τέλη Φεβρουαρίου που λήγει η περίοδος αποπληρωμής.
Έως τα τέλη του μήνα θα πρέπει να καταβληθεί και η 9η δόση, καθώς σε περίπτωση που κάποιος ξεχάσει να την πληρώσει, τότε θα βρεθεί αντιμέτωπος με προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής.
Φόρος εισοδήματος
Όσοι έχουν επιλέξει να πληρώσουν τον φόρο εισοδήματος σε δόσεις, θα πρέπει έως το τέλος το χρόνου να βάλουν το “χέρι” στην τσέπη και να πληρώσουν τη δόση που οφείλουν στην εφορία.
Πρόκειται για την 6η δόση του φόρου εισοδήματος, κάτι που σημαίνει νέα και επιπλέον έξοδα για ένα νοικοκυριό, σε μια στιγμή μάλιστα που οι ανάγκες λόγω των γιορτών είναι αυξημένες.
Τέλη κυκλοφορίας
Όσοι έχουν την αυταπάτη ότι θα δοθεί παράταση -όπως γίνεται κάθε χρόνο- στην πληρωμή των τελών, καλό είναι να αναθεωρήσουν, από τη στιγμή που κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί.
Η προθεσμία λήγει στις 31 Δεκεμβρίου και το οικονομικό επιτελείο έχει εδώ και πολύ καιρό ξεκαθαρίσει ότι δεν είναι στις προθέσεις του κάποια διευκόλυνση, κάτι που σημαίνει ότι δεν θα δοθεί παράταση.
Αυτό πρακτικά σημαίνει πως όσοι δεν έχουν πληρώσει τα τέλη κυκλοφορίας, θα πρέπει να μπουν στην πλατφόρμα MyCAR, να τα κατεβάσουν με τους κωδικούς Taxisnet και στη συνέχεια να τα πληρώσουν
Με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, από το επόμενο έτος τίθεται σε εφαρμογή το νέο καθεστώς κλιμακωτού προστίμου, ανάλογα με το μήνα που ο ιδιοκτήτης του οχήματος επιλέξει να εξοφλήσει εκπρόθεσμα τα νέα τέλη.
Ειδικότερα, το πρόστιμο εκπρόθεσμης καταβολής διαμορφώνεται ως εξής:
-είκοσι πέντε τοις εκατό (25%) του ποσού των τελών κυκλοφορίας, εάν η εξόφληση πραγματοποιηθεί έως τις 31/1/2025,
-ισόποσο των τελών κυκλοφορίας, σε περίπτωση, εξόφλησης από την 1/3/2025 και μετέπειτα ή μερικής εξόφλησης ή μη εξόφλησης των Τελών Κυκλοφορίας έτους 2025.
Όπως γίνεται αντιληπτό οι υπόχρεοι ιδιοκτήτες των οχημάτων, προκειμένου να εξοφλήσουν εμπρόθεσμα τα τέλη κυκλοφορίας έως τις 31 Δεκεμβρίου θα πρέπει να σπεύσουν το συντομότερο δυνατό καθώς ο χρόνος πιέζει.
Η διαδικασία δεν είναι πολύπλοκη, καθώς χρειάζεται ένας απλός υπολογιστής, ενώ στην περίπτωση που δεν μπορεί κάποιος να το κάνει μόνος του, θα πρέπει να ζητήσει βοήθεια από τον λογιστή του.
Η διαδικασία έχει ως εξής:
-με τους κωδικούς πληρωμής μέσω της ψηφιακής πύλης myAADE (myaade.gov.gr): στην πλατφόρμα myCAR, με χρήση κωδικών TAXISnet, στη διαδρομή: myAADE > Εφαρμογές > Φορολογικές Υπηρεσίες > Οχήματα > myCAR > Είσοδος στην Εφαρμογή > Τέλη Κυκλοφορίας Οχημάτων > Ειδοποιητήρια Τελών Κυκλοφορίας Οχημάτων
-χωρίς κωδικούς TAXISnet, στη διαδρομή: myAADE > Εφαρμογές > Φορολογικές Υπηρεσίες > Οχήματα > Τέλη κυκλοφορίας χωρίς κωδικούς TAXISnet > Είσοδος στην Εφαρμογή, καταχωρώντας τον ΑΦΜ και τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματος.
Επίσης οι φορολογούμενοι μπορούν να ενημερωθούν για τους κωδικούς πληρωμής και μέσω του myAADEapp, στην επιλογή myWallet > Τέλη Κυκλοφορίας.
Οι ιδιοκτήτες οχημάτων αφού εκτυπώσουν το ειδοποιητήριο για τα τέλη κυκλοφορίας στη συνέχεια μπορούν:
–να επισκεφθούν ένα μηχάνημα αυτόματων συναλλαγών και να σκανάρουν το QR code του ειδοποιητηρίου, ακολουθώντας τις οδηγίες στην οθόνη.
–να μπουν στο e-banking και να πληρώσουν χρησιμοποιώντας τον 23ψήφιο κωδικό RF που αναγράφεται στο ειδοποιητήριο.
–να πληρώσουν σε κάποιο κατάστημα τράπεζας ή ΕΛΤΑ επιδεικνύοντας το ειδοποιητήριο.
Αυτό που πρέπει να γίνει σαφές είναι ότι τα τέλη κυκλοφορίας δεν μπορούν να μπουν στην πάγια ρύθμιση των 24 δόσεων του υπουργείου Οικονομικών αλλά θα πρέπει να πληρωθούν με έναν από τους ανωτέρω τρόπους.
Ψηφιακή κατάθεση πινακίδων
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι εάν κάποιος δεν έχει χρήματα να πληρώσει τα τέλη κυκλοφορίας, μπορεί έως τις 31 Δεκεμβρίου να προχωρήσει ψηφιακή κατάθεση πινακίδων (δήλωση ακινησίας οχήματος).
Η ψηφιακή κατάθεση πινακίδων οχημάτων γίνεται ηλεκτρονικά μέσω της πλατφόρμας myCar της ΑΑΔΕ έως τα τέλη του μήνα.
Στην περίπτωση που γίνει μετά τη συγκεκριμένη προθεσμία ουσιαστικά θα πρέπει πρώτα να έχουν πληρωθούν τα τέλη κυκλοφορίας και μετά να ακολουθηθεί η όποια διαδικασία.
Ηλεκτρονικές δαπάνες
Μισθωτοί, συνταξιούχοι, αγρότες, αυτοαπασχολούμενοι, που δεν έχουν κάνει έως τις 31 Δεκεμβρίου ηλεκτρονικές δαπάνες που αντιστοιχούν στο 30% του εισοδήματός τους, θα πρέπει να “τρέξουν”.
Κι αυτό γιατί κινδυνεύουν με έξτρα φόρο της τάξης του 22% για τις αποδείξεις που θα λείπουν, γεγονός που επιβεβαιώνει ότι τα μετρητά χάνουν την αξία τους, όταν δεν συνοδεύονται από ηλεκτρονικές δαπάνες.
Εάν ένας φορολογούμενος έχει ετήσιο εισόδημα 20.000 ευρώ θα πρέπει να έχει δαπανήσει μέχρι σήμερα για αγορές προϊόντων και παροχή υπηρεσιών με ηλεκτρονικό χρήμα ποσοστό ίσο το 30% του εισοδήματος του δηλαδή 6.000 ευρώ. Αν η αξία των αποδείξεων είναι 5.000 ευρώ τότε για τη διαφορά των 1.000 ευρώ θα χρεωθεί με επιπλέον φόρο 22% δηλαδή 220 ευρώ, ποσό που θα φανεί με την υποβολή της φορολογικής δήλωσης του 2023.
Τα παραδείγματα που ακολουθούν είναι χαρακτηριστικά
-Εάν ένας φορολογούμενος έχει ετήσιο εισόδημα 20.000 ευρώ θα πρέπει να έχει δαπανήσει μέχρι σήμερα για αγορές προϊόντων και παροχή υπηρεσιών με ηλεκτρονικό χρήμα ποσοστό ίσο το 30% του εισοδήματος του δηλαδή 6.000 ευρώ. Αν η αξία των αποδείξεων είναι 5.000 ευρώ τότε για τη διαφορά των 1.000 ευρώ θα χρεωθεί με επιπλέον φόρο 22% δηλαδή 220 ευρώ, ποσό που θα φανεί με την υποβολή της φορολογικής δήλωσης του 2023.
-Εάν ένας φορολογούμενος έχει ετήσιο εισόδημα 15.000 ευρώ, τότε θα πρέπει να έχει δαπανήσει μέχρι τέλος του έτους με ηλεκτρονικό χρήμα ποσοστό ίσο με το 30% του εισοδήματος του δηλαδή 4.500 ευρώ για αγορές προϊόντων και παροχή υπηρεσιών . Εάν η αξία των αποδείξεων του είναι 4.000 ευρώ τότε για τη διαφορά των 500 ευρώ θα πληρώσει επιπλέον 22% δηλαδή 110 ευρώ.
Αναδρομικά
Οι φορολογούμενοι που έχουν εισπράξει αναδρομικά ποσά ανεξάρτητα από το χρόνο που ανάγονται είναι υποχρεωμένοι να υποβάλλουν έως την 31η Δεκεμβρίου σχετικές τροποποιητικές δηλώσεις.
Για να γίνει αυτό, ο υπόχρεος θα πρέπει να μπει στον λογαριασμό του στην ψηφιακή πύλη myAADE και στη συνέχεια να επιλέξει τα έτη στα οποία ανάγονται τα αναδρομικά που εισέπραξε το 2023.
Στην περίπτωση κατά την οποία οι εν λόγω φορολογούμενοι δεν προβούν στην παραπάνω ενέργεια, τότε κινδυνεύουν να πληρώσουν “τσουχτερά” πρόστιμα στην εφορία.
Το ποσό του προστίμου θα διαμορφωθεί με βάση τις κλίμακες του φόρου εισοδήματος και της Ειδικής Εισφοράς Αλληλεγγύης που ίσχυαν τα έτη στα οποία ανάγονται τα αναδρομικά.
Αμέσως μετά θα γίνει αφαίρεση τυχόν φόρου που παρακρατήθηκε με συντελεστή 20% κατά την πληρωμή των αναδρομικών, ενώ η καταβολή του εν λόγω προστίμου θα πρέπει να γίνει έως τις 31 Ιανουαρίου 2025.
Δήλωση από κληρονόμους
Μέχρι τέλος του έτους οι κληρονόμοι είναι υποχρεωμένοι να υποβάλουν τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος για τους φορολογούμενους οι οποίοι απεβίωσαν κατά τη διάρκεια του 2023.
Ειδικότερα, οι κληρονόμοι καλούνται να υποβάλουν σχετική δήλωση φορολογίας εισοδήματος του κληρονομούμενου για τα εισοδήματα που απέκτησε μέχρι την ημερομηνία του θανάτου του.
Η δήλωση υποβάλλεται στο Τμήμα Συμμόρφωσης & Σχέσεων με τους Φορολογουμένους της αρμόδιας, για τη φορολογία του αποβιώσαντα, ΔΟΥ
Η δήλωση φορολογίας εισοδήματος γίνεται χειρόγραφα και υποβάλλεται με τα κατά περίπτωση απαιτούμενα δικαιολογητικά στην αρμόδια ΔΟΥ:
-στην ψηφιακή πύλη myAADE μέσω της εφαρμογής “Τα Αιτήματά μου” ή
-με αποστολή ταχυδρομικά με συστημένη επιστολή ή με υπηρεσία ταχυμεταφοράς ή
-με κατάθεση στο γραφείο πρωτοκόλλου της ΔΟΥ.
Κάλυψη τεκμηρίων – κάτοικοι εξωτερικού
Στην περίπτωση κατά την οποία φορολογούμενος έκανε αγορές εντός του έτους ή κατέχει περιουσιακά στοιχεία και δεν μπορεί από το πραγματικό του εισόδημα να καλύψει τα τεκμήρια τους, θα πρέπει να κάνει κάποιες έξυπνες κινήσεις.
Στο πλαίσιο αυτό, έχει το δικαίωμα έως το τέλος του χρόνου να εμφανίσει μέσω δηλώσεων δωρεών ή γονικών παροχών τα ποσά που απαιτούνται για να μην βρεθούν εκτεθειμένοι στην εφορία.
Οι δηλώσεις τόσο των δωρεών όσο και των γονικών παροχών γίνονται πλέον με ηλεκτρονικά μέσα από τους προσωπικούς υπολογιστές των φορολογουμένων και την πλατφόρμα myProperty.
Όσοι τέλος, έχουν μεταφέρει τη μόνιμη κατοικία τους στο εξωτερικό θα πρέπει υποχρεωτικά να το δηλώσουν στις φορολογικές αρχές έως το τέλος του έτους.