Ειδήσεις
Το βαθύ αποτύπωμα του Σημίτη
![](https://www.xtypos.gr/wp-content/uploads/2025/01/ti-simainei-4imero-ethniko-penthos-768x461-1.webp)
Βαθύ είναι το αποτύπωμα που αφήνει πίσω του ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, ο οποίος απεβίωσε σε ηλικία 88 ετών.
Ο όρος “εκσυγχρονισμός” κυριάρχησε στα οκτώ χρόνια της κυβερνητικής θητείας του και ουδείς μπορεί να παραβλέψει ότι ήταν αυτός που πέτυχε τον μεγάλο εθνικό στόχο, την ένταξη της χώρας στον σκληρό πυρήνα της Ευρωζώνης.
Από την άλλη βέβαια, επί των δικών του ημερών εκτυλίχθηκε η τραυματική υπόθεση των Ιμίων που αποτελεί και την πρώτη κατάληψη ελλαδικού εδάφους από ξένη δύναμη μετά τον πόλεμο.
Τον Κώστα Σημίτη, οι περισσότεροι θα τον θυμούνται για την ανταγωνιστική σχέση του με τον Ανδρέα Παπανδρέου, καθώς αμφισβήτησε βασικές στρατηγικές επιλογές του ιστορικού ηγέτη του ΠΑΣΟΚ.
Φλέρταρε πολλές φορές με τη διαγραφή, αλλά σε αντίθεση με άλλα ιστορικά στελέχη όπως ο Σάκης Καράγιωργας προσαρμόστηκε στην κατάσταση και πάντα θύμιζε ότι ήταν ιδρυτικό στέλεχος του Κινήματος.
Αυτό που ακόμη και οι άσπονδοι φίλοι του, αναγνωρίζουν στον Κώστα Σημίτη, ήταν η μεθοδικότητά του στη διαμόρφωση των εκάστοτε συσχετισμών, προκειμένου να κάνει πράξη τους στόχους που έθετε.
Όλα ή τίποτα
Το πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν ο τρόπος με τον οποίο κατάφερε να γίνει ο απόλυτος ηγέτης του ΠΑΣΟΚ, το 1996 με τις εσωκομματικές νίκες που πέτυχε τόσο στην Κ.Ο. όσο και στο κόμμα.
Η συμμετοχή του στην ομάδα των “4” με τη Βάσω Παπανδρέου, τον Παρασκευά Αυγερινό και τον Θεόδωρο Πάγκαλο, έβαλαν τις βάσεις για να επικρατήσει στην Κ.Ο. έναντι του Τσοχατζόπουλου, του Αρσένη και του Χαραλαμπόπουλου.
Στο επεισοδιακό συνέδριο που έγινε τον Ιούνιο του ίδιου χρόνου θα κερδίσει και τη μάχη του κόμματος, παρά το γεγονός ότι ιστορικά στελέχη όπως ο Κ. Λαλιώτης, του ζητούσαν διαρχία με τον Τσοχατζόπουλο.
Οι φράσεις “καθαρές λύσεις” και “εάν δεν εκλεγώ πρόεδρος θα παραιτηθώ και από πρωθυπουργός” όχι μόνο του χάρισαν τη νίκη αλλά εδραίωσαν την ηγεμονία του στο ΠΑΣΟΚ.
Το… τραύμα
Τα Ίμια ήταν χωρίς αμφιβολία μια από τις πιο δύσκολες στιγμές του, αν και ουδείς είναι σε θέση να πει ακόμη και σήμερα εάν η ευθύνη βαραίνει αποκλειστικά τον ίδιο ή τον ναύαρχο Λυμπέρη.
Οι χειρισμοί που έγιναν από την 29η Ιανουαρίου 1996, όταν η Άγκυρα δήλωσε ότι τα Ίμια της ανήκουν στιγμάτισαν την διακυβέρνηση του και στο παρασκήνιο λεγόταν ότι ζητήθηκε και η συνδρομή του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.
Η συνδρομή είχε σχέση με τις γνωριμίες του Μητσοτάκη στις ΗΠΑ, ώστε να γίνει πράξη η απεμπλοκή και να επανέλθουν τα ήρεμα νερά στο Αιγαίο χωρίς οι δύο χώρες να οδηγηθούν στον πόλεμο.
Το “ευχαριστώ τους Αμερικανούς” του Κώστα Σημίτη λίγες ημέρες αργότερα από το βήμα της Βουλής έφερε στο προσκήνιο τις λεγόμενες γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο και προκάλεσε τραύμα στο λεγόμενο πατριωτικό ΠΑΣΟΚ.
Ακόμη και στο εσωτερικό του κόμματος, δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν ότι οι στρατηγικές επιλογές που έκανε είχαν ως αποτέλεσμα η Ελλάδα να ξεφύγει από το δόγμα της “μίας και μόνης διαφοράς της υφαλοκρηπίδας” με την Τουρκία.
Χρηματιστήριο
Μια από τις στρατηγικές επιλογές του Κώστα Σημίτη, ήταν η ανόρθωση της οικονομίας και για το λόγο αυτό συνήθιζε να λέει και αυτός και οι υπουργοί του ότι η καλή της πορεία αποτυπώνεται στο Χρηματιστήριο.
Στα πρώτα χρόνια αυτό λειτούργησε, αλλά η περίοδος άνθισης έληξε άδοξα, καθώς δεκάδες χιλιάδες ήταν αυτοί που καταστράφηκαν καθώς εδραιώθηκε η πεποίθηση του χρηματιστηριακού τζόγου που έφερνε εύκολο κέρδος.
Ο εθνικός στόχος
Οι ορκισμένοι εχθροί του υποστηρίζουν ότι είχε την εύνοια της διαπλοκής που ήλεγχε τα Μέσα Ενημέρωσης και υπενθυμίζουν τον όρο “σύστημα εξουσίας Σημίτη” που χρησιμοποιήθηκε κατά κόρον εκείνη την εποχή.
Αυτή ενδεχομένως να είναι η μια όψη του νομίσματος, γιατί η άλλη είχε σχέση με το γεγονός ότι επί των δικών του ημερών μπήκαν οι βάσεις ή έγιναν πράξη όλα τα μεγάλα έργα, οι Ολυμπιακοί Αγώνες και η ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ.
Στις 19 Ιουνίου 2000 στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Σάντα Μαρία ντα Φέιρα, αποφασίστηκε η υιοθέτηση του ευρώ από την Ελλάδα και την 1η Ιανουαρίου του 2002 χαρτονομίσματα και κέρματα μπήκαν στη ζωή μας.
Οι άσπονδοι φίλοι του και πάλι θα κάνουν λόγο για δημιουργική λογιστική και για “greeconomiks”, αλλά ουδείς θα αμφισβητήσει ή θα θελήσει να ακυρώσει την ένταξη της χώρας στο ευρώ.
Άλλωστε ήταν ένας εθνικός στόχος που συμβόλιζε το σύνθημα για “Ισχυρή Ελλάδα” και γέμισε με περηφάνια τους Έλληνες στους Ολυμπιακούς Αγώνες που έγιναν το 2004 με πρωθυπουργό όμως τον Κώστα Καραμανλή.
-
Ιλίου3 έτη ago
Με ένα «κλικ» η βεβαίωση για τη μεταβίβαση κυριότητας ακινήτων (ΤΑΠ) στον Δήμο Ιλίου
-
Κεντρικό Θέμα5 μήνες ago
Καταιγιστικές εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ: Πρόταση μομφής κατά του Στέφανου Κασσελάκη με 100 υπογραφές
-
Κεντρικό Θέμα5 μήνες ago
ΔΕΘ: Τα 17 μέτρα που αναμένεται να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός
-
Ελλάδα3 έτη ago
Η Ελλάδα δημοφιλέστερη χώρα της Ευρώπης για τις παραλίες της – Τα νησιά που ξεχωρίζουν
-
Ανακοινώσεις5 μήνες ago
Κ.Δ.Α.Π. Υμηττού: Ξεκίνησαν οι εγγραφές με Voucher μέσω του προγράμματος ΕΣΠΑ για το σχολικό έτος 2024 – 2025
-
Αγίας Βαρβάρας4 μήνες ago
Συναυλία με Nivo, Goin’ Through και Γιώργο Αλκαίο – ΜΑΤΑΙΩΝΕΤΑΙ ΛΟΓΩ ΒΡΟΧΗΣ
-
Ειδήσεις1 μήνα ago
Ποια καταστήματα και σούπερ μάρκετ θα είναι ανοιχτά την Πέμπτη 2 Ιανουαρίου
-
Ανακοινώσεις7 μήνες ago
Το πρόγραμμα των πολιτιστικών εκδηλώσεων «Λαμπέτεια 2024» στον Δήμο Μάνδρας – Ειδυλλίας