Ειδήσεις
Το παρασκήνιο της παραίτησης της πιο αντιδημοφιλούς πρωθυπουργού της Βρετανίας: 45 ημέρες για την Λιζ Τρας ήταν αρκετές
Η Λιζ Τρας ανακοίνωσε σήμερα την παραίτησή της από την πρωθυπουργία της Μεγάλης Βρετανίας δηλώνοντας αδυναμία να εκπληρώσει την εντολή με την οποία εξελέγη από το Συντηρητικό Κόμμα να διαδεχθεί τον Μπόρις Τζόνσον.
Είχε προηγηθεί μια ταραχώδης 45ήμερη θητεία, κατά τη διάρκεια της οποίας ο μίνι – προϋπολογισμός της οδήγησε τις αγορές σε κατάρρευση, με την ίδια να χάνει δύο βασικούς υπουργούς, αλλά και την εμπιστοσύνη σχεδόν όλων των βουλευτών της.
Η σημερινή παραίτηση της Τρας έρχεται έπειτα από συνάντηση με τον Graham Brady, τον πρόεδρο της Επιτροπής 1922 των βουλευτών των Τόρις, που της έκανε σαφή την αναγκαιότητα της… εξόδου.
Το όραμα που οδήγησε… στο απόλυτο φιάσκο
Η Τρας δήλωσε ότι εισήλθε στο αξίωμα με «ένα όραμα για μια οικονομία χαμηλής φορολόγησης και υψηλής ανάπτυξης που θα εκμεταλλευτεί τις ελευθερίες του Brexit».
Στις 23 Σεπτεμβρίου, ο ΥΠΟΙΚ της, Κουάσι Κουαρτέγκ, παρουσιάζει τον περιβόητο μίνι – προϋπολογισμό, που περιλαμβάνει φοροαπαλλαγές ύψους 46 δις προκαλώντας ένα άνευ προηγουμένου κύμα αβεβαιότητας στην αγορά.
Στις 26 Σεπτεμβρίου, η λίρα σημειώνει ιστορικό χαμηλό έναντι του δολαρίου, εκτοξεύοντας το ύψος του δημόσιου χρέους.
Στις 14 Οκτωβρίου και ενώ έχει ήδη ανακοινώσει στροφή 180 μοιρών στο ζήτημα των φοροαπαλλαγών, η Τρας βάζει τον Κουαρτέγκ να αναλάβει την ευθύνη για τον μίνι προϋπολογισμό του Σεπτεμβρίου, παρά το γεγονός ότι είναι γνωστό πως επρόκειτο για κοινό σχέδιο – και τον εξαναγκάζει σε παραίτηση.
Ο νέος ΥΠΟΙΚ, Τζέρεμι Χαντ, θα ανακοινώσει στη συνέχεια την κατάργηση σχεδόν όλων των φοροελαφρύνσεων και θα περιορίσει σε μεγάλο βαθμό το εύρος του σχεδίου για κρατική προστασία από τις αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας, σε μια προσπάθεια να αποκατασταθεί η σταθερότητα.
Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για πολλούς βουλευτές των Τόρις, ωστόσο, φαίνεται πως ήταν οι χαοτικές σκηνές της Τετάρτης στη διάρκεια ψηφοφορία επί πρότασης των Εργατικών για το fracking, με φωνές και σπρωξίματα.
H Guardian διερωτάται πού θα τελειώσουν όλα αυτά…
Άλλη μια κυβέρνηση των Τόρις θα οδηγηθεί σε κατάρρευση, άλλος ένας μη εκλεγμένος πρωθυπουργός θα δει την έξοδο, μια αυτοαναφλεγής οικονομική κρίση, ένας διαφαινόμενος χειμώνας δυσαρέσκειας:
Brexit, Covid, πολιτικά σκάνδαλα, ύφεση: Δύσκολοι καιροί για τη Μεγάλη Βρετανία.
Ακυβερνησία και εσωτερικές έριδες στους κόλπους των Τόρις
Το κόμμα των Τόρις παρουσιάζεται διχασμένο ανάμεσα σε αντιμαχόμενες κεντρώες και δεξιές υποομάδες, ενώ – όπως σημειώνει η Washington Post – δεν φαίνεται να υπάρχει κάποιος συναινετικός υποψήφιος για να αναλάβει.
Από την διακυβέρνηση Τζόνσον και εξής, η χώρα παραμένει σε αδιέξοδο σχετικά με την πορεία της προς τα εμπρός (μετά το Brexit), χωρίς ξεκάθαρη θέση σε ό,τι αφορά τη σχέση της Βρετανίας με την ΕΕ, αλλά και σε όλα τα σημαντικά πεδία πολιτικής όπως η οικονομία, η μετανάστευση, το καθεστώς της Βόρειας Ιρλανδίας, η κλιματική αλλαγή και ο πόλεμος στην Ουκρανία.
Υπό την ηγεσία της Τρας, μάλιστα, τα δημοσκοπικά ποσοστά του Συντηρητικού Κόμματος έχουν καταρρεύσει.
Αν γίνονταν σήμερα εκλογές, οι Συντηρητικοί θα είχαν καταποντιστεί, ενώ η εταιρεία δημοσκοπήσεων YouGov δήλωσε ότι αποτελεί την πιο αντιδημοφιλή πρωθυπουργό που έχει παρακολουθήσει ποτέ ο οργανισμός.
Ποιοι είναι οι νέοι υποψήφιοι πρωθυπουργοί της Βρετανίας
To BBC σε νεότερη ανάρτησή του παρουσιάζει τους βασικούς υποψηφίους, που σύμφωνα με την φημολογία θα παλέψουν για την ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος.
Ένα όνομα που ακούγεται από βρετανικά ΜΜΕ – προκαλώντας μάλλον χαμόγελα – είναι αυτό του Μπόρις Τζόνσον. «Δεν είμαστε ακόμη σε θέση να το επιβεβαιώσουμε. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε διακοπές στην Καραϊβική», σημειώνει το BBC.
Έτοιμος να θέσει υποψηφιότητα εμφανίζεται ο Ρίσι Σουνάκ, πρώην ΥΠΟΙΚ επί Τζόνσον και βασικός ανταγωνιστής της Τρας στην τελευταία εσωτερική αναμέτρηση.
Αντίθετα, ο νυν ΥΠΟΙΚ Τζέρεμι Χαντ έσπευσε να αποκλείσει τον εαυτό του, ενώ η Πένι Μόρντοντ – τρίτη στις πρόσφατες «εκλογές» – δεν έχει κάνει κάποια επίσημη δήλωση, αλλά «ακούγεται» αρκετά.
Άλλα ονόματα που «κυκλοφορούν» είναι εκείνα των Μπεν Γουάλα, Κέμι Μπέιντενοχ, Τζέιμς Κλέβερλι και Σουέλα Μπράβερμαν.