Ειδήσεις
Το Πεκίνο εκτιμά ότι είναι “εξαιρετικά απίθανο” η covid να προήλθε από διαρροή σε εργαστήριο

Η Κίνα δήλωσε σήμερα ότι είναι «εξαιρετικά απίθανο» ο ιός που προκάλεσε την πανδημία covid-19 να προήλθε από διαρροή από κινεζικό εργαστήριο, μετά την εκτίμηση της CIA ότι είναι «πιο πιθανό» ο νέος κορονοϊός να μην προήλθε από τη φύση.
«Το επιστημονικό συμπέρασμα (…), στο οποίο έχει καταλήξει η κοινή ομάδα εμπειρογνωμόνων της Κίνας και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) με βάση τις επισκέψεις επί του πεδίου στα σχετικά εργαστήρια στην Ουχάν, είναι πως θεωρείται εξαιρετικά απίθανο να υπήρξε διαρροή», δήλωσε η Μάο Νινγκ, εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.
«Αυτό αναγνωρίστηκε ευρέως από τη διεθνή και την επιστημονική κοινότητα», υπογράμμισε η Μάο.
Το Σάββατο εκπρόσωπος της CIA ανακοίνωσε ότι η Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών των ΗΠΑ κατέληξε στο συμπέρασμα πως είναι «πιο πιθανό» η πανδημία covid-19 να προήλθε από εργαστήριο και όχι από τη φύση.
Η CIA επεσήμανε επί χρόνια ότι δεν μπορεί να καταλήξει αν η πανδημία covid-19 ξέσπασε έπειτα από διαρροή σε εργαστήριο ή αν προήλθε από τη φύση.
Τις τελευταίες εβδομάδες της κυβέρνησης του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο πρώην διευθυντής της CIA Ουίλιαμ Μπερνς ζήτησε από αναλυτές της υπηρεσίας και επιστήμονες να καταλήξουν σε ξεκάθαρο συμπέρασμα, υπογραμμίζοντας την ιστορική σημασία της πανδημίας, σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο.
Ωστόσο η CIA πρόσθεσε πως έχει «χαμηλή εμπιστοσύνη» στο συμπέρασμά της ότι «είναι πιο πιθανή η προέλευση της covid-19 από εργαστήριο» και επεσήμανε στην ανακοίνωσή της ότι και τα δύο σενάρια – της διαρροής ή της προέλευσης από τη φύση– εξακολουθούν να είναι εύλογα.
Δεν είναι ξεκάθαρο σε ποιο βαθμό η υπηρεσία συγκέντρωσε νέες πληροφορίες για την προέλευση της covid-19, ούτε αν χρησιμοποίησε αυτά τα νέα στοιχεία προκειμένου να καταλήξει στο συμπέρασμα αυτό.
Σε συνέντευξή του στο δίκτυο Breitbart, μετά την επικύρωση του διορισμού του από τη Γερουσία την Παρασκευή, ο νέος διευθυντής της CIA Τζον Ράτκλιφ δήλωσε ότι μία από τις πρώτες του προτεραιότητες θα είναι να ζητήσει από την υπηρεσία να αποφανθεί για την προέλευση της πανδημίας.
«Είναι ένα ζήτημα για την πρώτη ημέρα, για εμένα», τόνισε. «Έχω δηλώσει δημοσίως, όπως γνωρίζετε, ότι οι υπηρεσίες Πληροφοριών μας, η επιστήμη μας και η κοινή μας λογική λένε ότι η covid προήλθε από διαρροή στο Ιολογικό Ινστιτούτο της Ουχάν».
Η κυβέρνηση της Κίνας από την πλευρά της υπογραμμίζει ότι στηρίζει και έχει συμμετάσχει σε έρευνες για τον καθορισμό της προέλευσης της covid-19, ενώ έχει κατηγορήσει την Ουάσινγκτον ότι πολιτικοποιεί την υπόθεση, κυρίως λόγω των προσπαθειών των αμερικανικών υπηρεσιών Πληροφοριών να ερευνήσουν το θέμα.
«Οι ΗΠΑ θα έπρεπε να σταματήσουν να πολιτικοποιούν και να εργαλειοποιούν το ζήτημα της έρευνας για την προέλευση (της πανδημίας), όπως και να σταματήσουν να σπιλώνουν και να επιρρίπτουν ευθύνες σε άλλες χώρες», επανέλαβε σήμερα η Μάο Νινγκ.
Οι αμερικανικές αρχές θα πρέπει «να απαντήσουν το συντομότερο δυνατό στις νόμιμες ανησυχίες της διεθνούς κοινότητας» και να «μοιραστούν με τον ΠΟΥ τα δεδομένα τους για τα πρώτα ύποπτα κρούσματα», εκτίμησε η ίδια.
-
Ιλίου3 έτη ago
Με ένα «κλικ» η βεβαίωση για τη μεταβίβαση κυριότητας ακινήτων (ΤΑΠ) στον Δήμο Ιλίου
-
Κεντρικό Θέμα7 μήνες ago
Καταιγιστικές εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ: Πρόταση μομφής κατά του Στέφανου Κασσελάκη με 100 υπογραφές
-
Κεντρικό Θέμα7 μήνες ago
ΔΕΘ: Τα 17 μέτρα που αναμένεται να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός
-
Αθηναίων4 μήνες ago
ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΜΙΣΘΩΣΗΣ ΑΠΟΘΗΚΕΥΤΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΦΥΛΑΞΗ ΑΡΧΕΙΩΝ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ
-
Αθλητισμός4 μήνες ago
ΑΜΑΡΥΣΙΑ PRO: Το μεγάλο πυγμαχικό event έρχεται στο κλειστό του Αγίου Θωμά στις 22/12
-
Ελλάδα3 έτη ago
Η Ελλάδα δημοφιλέστερη χώρα της Ευρώπης για τις παραλίες της – Τα νησιά που ξεχωρίζουν
-
Αγίας Βαρβάρας6 μήνες ago
Συναυλία με Nivo, Goin’ Through και Γιώργο Αλκαίο – ΜΑΤΑΙΩΝΕΤΑΙ ΛΟΓΩ ΒΡΟΧΗΣ
-
Ανακοινώσεις4 μήνες ago
Δείτε το πρωτοσέλιδο και τα θέματα της εφημερίδας ΧΤΥΠΟΣ που κυκλοφορεί, Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2024