Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Το ροζ και το πορτοκαλί χιόνι – Ο Θοδωρής Κολυδάς εξηγεί το φαινόμενο

Δημοσιεύθηκε

στις

Όλοι έχουμε στο μυαλό μας το χιόνι ως λευκό, αλλά μπορεί να πάρει πορτοκαλί ή ροζ χρώμα. Και ένα από αυτά τα φαινόμενα εμφανίστηκε πρόσφατα, λόγω των μετεωρολογικών συνθηκών.

Μεγάλες ποσότητες αφρικανικής σκόνης μεταφέρθηκαν τις τελευταίες ημέρες όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε χώρες της δυτικής και κεντρικής Ευρώπης, όπως η Γαλλία και η Ελβετία, σημειώνει ο Θοδωρής Κολυδάς, θέλοντας να εξηγήσει το φαινόμενο με το διαφορετικού χρώματος χιόνι.

Η αφρικανική σκόνη που βρέθηκε πάνω από τις κορυφές των Άλπεων έδωσε στο χιόνι πορτοκαλί χρώμα. Το φαινόμενο εμφανίζεται με δύο τρόπους, εξηγεί ο διευθυντής της ΕΜΥ.

Ο πρώτος συμβαίνει με την εναπόθεση σκόνης, ο δεύτερος λόγω της άλγης, η οποία ευθύνεται για το ροζ χιόνι. Πρόκειται για φωτοσυνθετικό μικροοργανισμό, που χρειάζεται φως και θρεπτικά συστατικά για να αναπτυχθεί.

Η άλγη που κάνει ροζ το χιόνι

Κάθε άνοιξη γίνεται μια διαφορετική μετανάστευση στις αλπικές περιοχές. Πρόκειται για μονοκύτταρους οργανισμούς- άλγη όμοια με τα φύκια- που ζουν στο χιόνι. Περνούν τον χειμώνα μέσα στο χιόνι, ενώ την άνοιξη- όταν αυτό λιώνει- «κολυμπούν» προς την επιφάνεια.

Σε αυτή τη διαδρομή, συνεχίζει ο Θοδωρής Κολυδάς, η άλγη πολλαπλασιάζεται και φωτοσυνθέτει. Φτάνοντας στην επιφάνεια, έχει γίνει κόκκινη. Έτσι, δημιουργεί το φαινόμενο που οι επιστήμονες ονομάζουν «ροζ χιόνι», «χιόνι καρπουζιού» ή «ματωμένο χιόνι». Μάλιστα, σημειώνει ο μετεωρολόγος, ο Αριστοτέλης είχε αναφερθεί σε χιόνι με κοκκινωπό χρώμα.

Το πιο συνηθισμένο είδος άλγης του χιονιού είναι το Chlamydomonas nivalis, που δίνει στο χιόνι κόκκινο ή ροζ χρώμα. Το «κόκκινο χιόνι» εμφανίζεται καθώς ο ήλιος λιώνει μέρη του. «Όταν αυτοί οι φίκοι- που συνήθως είναι πράσινοι οργανισμοί- παίρνουν πολύ ήλιο, παράγουν ένα φυσικό τύπο αντηλιακού (έντονα κόκκινα καροτενοειδή) που ζωγραφίζει τις πλαγιές ροζ και κόκκινες. Η προσθήκη χρώματος στην επιφάνεια σκουραίνει το χρώμα, επιτρέποντάς του να ζεσταθεί γρηγορότερα και να λιώσει πιο γρήγορα», γράφει ο μετεωρολόγος.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ