Connect with us

Ειδήσεις

Το AIDS θα μπορούσε να εξαφανιστεί έως το 2030 – νέα έρευνα του ΟΗΕ

Published

on

«Οι χώρες σημειώνουν τεράστια πρόοδο για τον τερματισμό της επιδημίας του AIDS έως το 2030, ωστόσο υπάρχουν πολλές προκλήσεις που θα μπορούσαν να επιβραδύνουν τις προσπάθειές μας», δηλώνει ο Δρ Anthony Fauci, πρώην επιστημονικός σύμβουλος του προέδρου των ΗΠΑ.

Nέα έκθεση του UNAIDS υποστηρίζει πως η πανδημία του AIDS μπορεί να τερματιστεί έως το 2030, εάν γίνουν περισσότερα για τη χρηματοδότηση πρωτοβουλιών και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Το AIDS μπορεί να εξαλειφθεί εάν οι ηγέτες ενισχύσουν τους πόρους που προσφέρουν και ενισχύσουν τα ανθρώπινα δικαιώματα, τονίζει η έκθεση του ΟΗΕ. «Ο κόσμος βρίσκεται σε μια κρίσιμη στιγμή όπου οι ηγέτες μπορούν να αποφασίσουν αν θα τηρήσουν τη δέσμευσή τους να τερματίσουν το AIDS ως απειλή για τη δημόσια υγεία έως το 2030».

Η έκθεση συγκεντρώνει νέα δεδομένα και μελέτες περιπτώσεων, οι οποίες προβλέπουν ότι οι αποφάσεις που θα λάβουν οι ηγέτες του κόσμου φέτος θα καθορίσουν τη μοίρα εκατομμυρίων ανθρώπων καθώς και αν το AIDS θα ξεπεραστεί.

Από τα 39,9 εκατομμύρια άτομα που ζουν με τον ιό HIV σε όλο τον κόσμο, τα 9,3 εκατομμύρια – ή σχεδόν το ένα τέταρτο – δεν λαμβάνουν θεραπεία που σώζει ζωές. Στην πραγματικότητα, ένα άτομο πεθαίνει από αιτίες που σχετίζονται με το AIDS κάθε λεπτό, όπως δείχνουν οι στατιστικές.

Εάν οι ηγέτες λάβουν σήμερα τις σωστές αποφάσεις, ο αριθμός των ατόμων που ζουν με τον ιό HIV και χρειάζονται δια βίου θεραπεία θα περιοριστεί σε περίπου 29 εκατομμύρια μέχρι το 2050. Ωστόσο, αν ληφθούν λάθος αποφάσεις, ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί σε 46 εκατομμύρια.

Σημειώνεται πως ο αριθμός των ατόμων που βρίσκονται σε θεραπεία έχει αυξηθεί από 47% που ήταν πρόσφατα το 2010 σε σχεδόν 75% σήμερα. Η αύξηση της πρόσβασης στη θεραπεία ήταν καθοριστική για τη μείωση στο μισό των θανάτων που σχετίζονται με το AIDS από το 2010 – από 1,3 εκατομμύρια σε 630.000 το 2023.

«Οι παγκόσμιοι ηγέτες δεσμεύτηκαν να τερματίσουν την πανδημία του AIDS ως απειλή για τη δημόσια υγεία έως το 2030 και μπορούν να τηρήσουν την υπόσχεσή τους, αλλά μόνο αν διασφαλίσουν ότι η αντιμετώπιση του HIV έχει τους πόρους που χρειάζεται και ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων προστατεύονται», δήλωσε η εκτελεστική διευθύντρια του UNAIDS Winnie Byanyima.

«Οι ηγέτες μπορούν να σώσουν εκατομμύρια ζωές, να αποτρέψουν εκατομμύρια νέες μολύνσεις από τον ιό HIV και να διασφαλίσουν ότι όλοι όσοι ζουν με τον ιό HIV μπορούν να ζήσουν υγιείς και πλήρεις ζωές».

Αξίζει να σημειωθεί πως ενώ πολλές χώρες σημειώνουν πρόοδο στην πρόληψη των νέων λοιμώξεων, η έκθεση του UNAIDS περιγράφει τρεις περιοχές όπου ο αριθμός των νέων λοιμώξεων αυξάνεται: Αυτές είναι η Μέση Ανατολή και η Βόρεια Αφρική, η Ανατολική Ευρώπη και η Κεντρική Ασία και η Λατινική Αμερική.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ