Connect with us

Ειδήσεις

Τσικνοπέμπτη 2025: Πότε «πέφτει» φέτος

Published

on

Η αγαπημένη μέρα των απανταχού κρεατοφάγων έρχεται στις 20 Φεβρουαρίου, οι άγνωστοι συμβολισμοί.

Ο χρόνος μετρά αντίστροφα για τον εορτασμό της Τσικνοπέμπτης 2025 που σηματοδοτεί την κορύφωση της κρεατοφαγίας πριν από την έναρξη της Μεγάλης Σαρακοστής που επιβάλλει αυστηρή νηστεία και αποχή από το κρέας.

Η ονομασία της προέρχεται από τη λέξη «τσίκνα», που αναφέρεται στη χαρακτηριστική μυρωδιά του ψημένου κρέατος, και τη λέξη «Πέμπτη», καθώς εορτάζεται πάντα την Πέμπτη της δεύτερης εβδομάδας του Τριωδίου που φέτος «πέφτει» την Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου.

Λουκάνικα, κοκορέτσι, εξοχικό, καλαμάκια χοιρινά και κοτόπουλου, παϊδάκια, μπιφτέκια και κοντοσούβλι έχουν την τιμητική τους ανήμερα Τσικνοπέμπτης. Το κρασί ρέει άφθονο στα ποτήρια, το κέφι φτάνει στα ύψη, οι σκοτούρες και οι έγνοιες της καθημερινότητας μένουν για λίγο στο προσκήνιο.

Το θρησκευτικό υπόβαθρο του εορτασμού της Τσικνοπέμπτης 2025

Εκτός από μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για φαγοπότι, υπάρχει βαθύτερο νόημα και υπόβαθρο στον εορτασμό της Τσικνοπέμπτης.

Η Τσικνοπέμπτη βρίσκεται στη δεύτερη εβδομάδα του Τριωδίου. Το Τριώδιο αποτελείται απο τρεις εβδομάδες εκ των οποίων η πρώτη ονομάζεται Προφωνή, η δεύτερη ονομάζεται Κρεατινή και η τελευταία Τυρινή. Ημερολογιακά εορτάζεται έντεκα ημέρες πριν από την Καθαρά Δευτέρα σηματοδοτώντας και επισήμως την προετοιμασία των χριστιανών ενόψει της νηστείας της Σαρακοστής πριν από το Πάσχα.

Με την Τσικνοπέμπτη αρχίζει η περίοδος της Αποκριάς. Συνώνυμη της λέξης Αποκριά είναι και η λέξη Καρναβάλι (Carnival) που προέρχεται από το λατινικό carnem levare (αποχή από το κρέας). Οι ρίζες των εκδηλώσεων αυτών βρίσκονται στην αρχαία Ελλάδα, στη Διονυσιακή λατρεία. Ο Διόνυσος, κατά το δωδεκάθεο, ήταν ο θεός της γονιμότητας και οι αρχαίοι Έλληνες τον τιμούσαν με μεγάλους εορτασμούς, τα Διονύσια. Κατά τους εορτασμούς αυτούς, στην αρχαία Αθήνα, γινόταν παρέλαση άρματος.Το άρμα ακολουθούσαν χορευτές και τραγουδιστές μεταμφιεσμένοι με προσωπίδες που τραγουδούσαν σατυρικά τραγούδια. Οι εορτασμοί αυτοί, πέρασαν από πολιτισμό σε πολιτισμό δεχόμενοι επιρροές από διάφορες κουλτούρες.

Tο έθιμο της απόλυτης κρεατοφαγίας

Η Τσικνοπέμπτη είναι ένα πατροπαράδοτο έθιμο του οποίου οι ρίζες χάνονται στο χρόνο. Σύμφωνα με τη διδασκαλία της χριστιανικής παράδοσης, οι νηστείες της Τετάρτης και της Παρασκευής είναι πάρα πολύ σημαντικές οπότε η Πέμπτη θεωρείται μια μέρα όπου ο πιστός μπορεί να καταναλώσει ό,τι θέλει. Εν προκειμένω, με την Τσικνοπέμπτη οι πιστοί έχουν την δυνατότητα να καταναλώσουν όσες ποσότητες κρέατος τους έχουν απομείνει ούτως ώστε να οδηγηθούν στην Κυριακή των Αποκρέω που είναι η τελευταία ημέρα που επιτρέπεται η κατανάλωση κρέατος. Έπειτα από αυτή την Κυριακή ακολουθεί η Τυρινή εβδομάδα, όπου επιτρέπεται μόνο η κατανάλωση γαλακτοκομικών και ψαριού.

Σύμφωνα με την παράδοση, όλοι, ακόμα και οι πιο φτωχοί μιας κοινότητας, πρέπει να ψήσουν κρέας με λίγο λίπος επάνω του ώστε η τσίκνα να γεμίσει την ατμόσφαιρα και οι άλλοι να ξέρουν ότι γιορτάζουν αυτή τη μέρα. Στο παρελθόν κάθε οικογένεια έψηνε το κρέας της και το πήγαινε σε άλλο φιλικό σπίτι για να γιορτάσουν όλοι μαζί , ή φίλοι και συγγενείς μαζεύονταν σε ένα σπίτι για να ψήσουν μαζί. Τα τελευταία χρόνια, όλο και περισσότεροι επιλέγουν να γιορτάσουν την ημέρα αυτή σε εστιατόρια και ταβέρνες.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ