Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Υψηλά τα κέρδη των τραπεζών – Τα καθαρά κέρδη βαδίζουν για ρεκόρ όλων των εποχών το 2024!

Δημοσιεύθηκε

στις

Ένα ακόμα δυνατό τρίμηνο κερδοφορίας έρχεται για τις ελληνικές τράπεζες, οι οποίες αρχίζουν την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων για το β΄ τρίμηνο 2024.

Σε τροχιά ισχυρής κερδοφορίας κινήθηκαν οι τράπεζες στο πρώτο τρίμηνο του 2024, με τους αναλυτές να εκτιμούν ότι θα ξεπεράσουν τους στόχους που έχουν θέσει για ολόκληρο το έτος.

Τα συνολικά κέρδη των τεσσάρων συστημικών τραπεζών ανήλθαν , στο πρώτο τρίμηνο του 2024, σε 1,09 δισ. ευρώ, έναντι 788 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο τρίμηνο του 2023, αυξημένα σε ποσοστό +38,4%.

Η Εθνική παρουσίασε καθαρά κέρδη 358 εκατ. ευρώ (+38%), η Eurobank 287 εκατ. ευρώ (+21,4%), η Πειραιώς 233 εκατ. ευρώ (+29,4%) και η Alpha Bank 211 εκατ. ευρώ (+89,91%).

Σύμφωνα με το liberal.gr, το 2024 θα είναι ρεκόρ όλων των εποχών όμως μόνο για τα καθαρά κέρδη των συστημικών τραπεζών. Η δυναμική των δύο πρώτων τριμήνων δείχνει ότι θα ξεπεράσουν τα 4,2 δισ. ευρώ έναντι 3,9 δισ. ευρώ το 2007. Βέβαια τότε οι 14 εισηγμένες τράπεζες είχαν δείξει καθαρά κέρδη 5,5 δισ. ευρώ το οποίο αποτελεί μια πιο αντιπροσωπευτική προσέγγιση αφού τα χαρτοφυλάκια έχουν συγχωνευθεί.

Αναβάθμιση

Να σημειωθεί ότι όλες οι ελληνικές τράπεζες έχουν αναβαθμιστεί σε επενδυτική βαθμίδα και μάλιστα δύο κλίμακες πάνω από το ελάχιστο όριο. Προσφάτως η Standard & Poor’s και η Moody’s έδωσαν ισχυρή ψήφο εμπιστοσύνης στις τράπεζες προχωρώντας στην αναβάθμιση των ελληνικών

Όπως σημειώνει η S&P, η ενεργός εκκαθάριση των ισολογισμών του ελληνικού τραπεζικού συστήματος πλησιάζει στο τέλος της, καθώς οι ελληνικές τράπεζες επιτυγχάνουν πλήρη ανάκαμψη μετά την κρίση και αρχίζουν να επωφελούνται από τη θετική οικονομική δυναμική στην Ελλάδα.

Οι τράπεζες στην Ελλάδα έχουν επίσης, μεμονωμένα η κάθε μία τους, σύμφωνα με τον οίκο, σημειώσει σημαντική πρόοδο προς τη βελτίωση της δημιουργίας κερδών και της ανθεκτικότητας του επιχειρηματικού μοντέλου τους. Τρεις από τις τέσσερις μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες εμφανίζουν ήδη δείκτες μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPE) 3%-4% στο τέλος του πρώτου τριμήνου 2024 και η S&P αναμένει περαιτέρω βελτίωση μέχρι το τέλος του 2026.

 

 

 

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ