Connect with us

Ειδήσεις

Φεβρουάριος στην Εθνική Πινακοθήκη με νέες εκθέσεις και ξεναγήσεις

Published

on

Αναλυτικά ό,τι νέο θα δούμε στην Εθνική Πινακοθήκη τον Φεβρουάριο.

O Φεβρουάριος έρχεται στην Εθνική Πινακοθήκη με ένα πλούσιο πρόγραμμα που περιλαμβάνει νέες εκθέσεις, performances, ξεναγήσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα.

Δημοκρατία

Η Εθνική Πινακοθήκη – Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου παρουσιάζει μία σειρά εκδηλώσεων για τους επισκέπτες της με αφορμή την ολοκλήρωση της μεγάλης έκθεσης ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ που εγκαινιάστηκε τις 11 Ιουλίου 2024 στο Κεντρικό Κτήριο γνωρίζοντας μεγάλη επιτυχία και επισκεψιμότητα μέσα σε διάρκεια 7 μηνών. Στην έκθεση συμμετείχαν πάνω από 55 καλλιτέχνες και ομάδες καλλιτεχνών, με 140 εικαστικά έργα, από την Ελλάδα, την Ισπανία και την Πορτογαλία, αλλά και αφίσες, βιντεοπροβολές, performances.

Στις 31 Ιανουαρίου, στις 1 & 2 Φεβρουαρίου, στο πλαίσιο του παράλληλου προγράμματος της έκθεσης, θα έχουμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε την περφόρμανς Η Οβάλ Κυρία, σε σύλληψη, διασκευή και σκηνοθεσία Παυλίνας Μάρβιν. Η περφόρμανς που θα πραγματοποιηθεί στον χώρο της έκθεσης βασίζεται στο ομώνυμο διήγημα της βρετανο-μεξικανής σουρεαλίστριας ζωγράφου και συγγραφέως Leonora Carrington. Η δραματουργία του έργου βασίζεται στην απόπειρα συνομιλίας του με τα σπουδαία έργα αντίστασης και διαμαρτυρίας από Ελλάδα, Ισπανία και Πορτογαλία – κατά τη μετάβασή τους από ένα απολυταρχικό καθεστώς στο δημοκρατικό πολίτευμα – όπως αυτά φιλοξενούνται στην έκθεση ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ.

Την Παρασκευή 31 Ιανουαρίου, από τις 10:00 έως τις 14:00, η Εθνική Πινακοθήκη φιλοξενεί στο φουαγιέ το 2ο Πρόγραμμα για μια ξεχωριστή, ζωντανή ραδιοφωνική εμπειρία. Από τις 10:00 ως τις 12:00 οι παραγωγοί του ραδιοφωνικού σταθμού θα εκπέμπουν ζωντανά και θα υποδέχονται τους επισκέπτες με μουσική, μεταφέροντας παράλληλα το κλίμα στους ακροατές. Κατά τη διάρκεια της εκπομπής, η Συραγώ Τσιάρα, Διευθύντρια της ΕΠΜΑΣ και επιμελήτρια της έκθεσης, θα μας μιλήσει για το περιεχόμενο και την ιστορική σημασία αυτής της μεγάλης έκθεσης, που προσέλκυσε χιλιάδες επισκέπτες. Παράλληλα, θα απολαύσουμε εμβληματικά έργα του Μίκη Θεοδωράκη και άλλες μουσικές της εποχής που συνδέονται άμεσα με την κοινωνική και πολιτική αφύπνιση.

Τέλος, το Σάββατο, 1 Φεβρουαρίου, στις 12.00 θα πραγματοποιηθεί η τελευταία ξενάγηση από την Διευθύντρια της ΕΠΜΑΣ και επιμελήτρια της έκθεσης.

Με αυτές τις εκδηλώσεις ολοκληρώνεται στις 2 Φεβρουαρίου η έκθεση ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, προσκαλώντας όσους επισκέπτες την έχουν ήδη δει αλλά και όσους δεν πρόλαβαν να σπεύσουν να απολαύσουν τα έργα και τις παράλληλες εκδηλώσεις.

Francisco Goya, Los Caprichos – Μόνιμη Συλλογή

Ογδόντα χαρακτικά, οξυγραφίες σε χαρτί και ακουατίντα, με τίτλο Los Caprichos (χρονολογούνται από το 1797-98), παρουσιάζονται σε μια πολύ σημαντική έκθεση και συνοδεύονται από φωτογραφίες των προπαρασκευαστικών σχεδίων.

Η σειρά των χαρακτικών που ο Francisco Goya δημοσιεύει στις αρχές του 1799, αποτελεί ένα έργο-ορόσημο στην καλλιτεχνική του εξέλιξη, καθώς για πρώτη φορά ο επίσημος ζωγράφος της Ισπανικής Αυλής αφήνεται να εκφράσει τον επαναστατικό χαρακτήρα μιας τέχνης ώριμης και απελευθερωμένης από τις δεσμεύσεις των δημόσιων παραγγελιών.

Εμφορούμενος από τα πνευματικά και φιλοσοφικά ερείσματα του Διαφωτισμού που πρέσβευε τα ιδανικά της λογικής, της προόδου και της ελευθερίας, ο Goya αντλεί τα θέματά του από την ίδια τη ζωή της εποχής του, εστιάζοντας στις πιο προκλητικές όψεις της κοινωνικής και πολιτικής πραγματικότητας που τον περιβάλλει, προκειμένου να ασκήσει μια ανελέητη κριτική στις σκοτεινές πλευρές της ισπανικής κοινωνίας του τέλους του 18ου αιώνα.

Ξεναγήσεις από την επιμελήτρια της έκθεσης: Τετάρτες, 5 & 19 Φεβρουαρίου,
Ώρα: 18:00
Επιμέλεια : Κατερίνα Ταβαντζή
Χώρος: Κεντρικό Κτήριο ΕΠΜΑΣ
Διάρκεια: Ιανουάριος – Σεπτέμβριος 2025

Η Σαγήνη του Αλλόκοτου – Ενδιάμεσος Χώρος
Ένα θεματικό αφιέρωμα στην ελληνική Τέχνη

Η Εθνική Πινακοθήκη παρουσιάζει παράλληλα με την έκθεση των 80 χαρακτικών της σειράς Los Caprichos, ένα θεματικό αφιέρωμα στην ελληνική τέχνη με τίτλο Η Σαγήνη του Αλλόκοτου. Στην ομαδική έκθεση περιλαμβάνονται έργα δέκα καλλιτεχνών που από διαφορετικές αφετηρίες εναγκαλίζονται και εικονίζουν το αλλόκοτο, το υβριδικό, και το γκροτέσκο.

Καλλιτέχνες: Άγγελος Αντωνόπουλος, Γιάννης Γαΐτης, Σίλεια Δασκοπούλου, Μαριάννα Ιγνατάκη, Διονύσης Καβαλλιεράτος, Χριστόφορος Κατσαδιώτης, Τάσος Μαντζαβίνος, Μαλβίνα Παναγιωτίδη, Άγγελος Παπαδημητρίου, Φίλιππος Τσιτσόπουλος

Ξενάγηση από τη διευθύντρια της ΕΠΜΑΣ: Τετάρτη, 26 Φεβρουαρίου, Ώρα: 18:00
Επιμέλεια: Συραγώ Τσιάρα
Χώρος: Κεντρικό Κτήριο ΕΠΜΑΣ – Ενδιάμεσος Χώρος
Διάρκεια: Ιανουάριος – Σεπτέμβριος 2025

Θεατρική Περφορμανς

Η Οβάλ Κυρία

Παράλληλο Πρόγραμμα της έκθεσης ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Σύλληψη – Διασκευή – Σκηνοθεσία: Παυλίνα Μάρβιν

Μια ειδικά σχεδιασμένη περιπατητική παράσταση βασισμένη στο διήγημα Η Οβάλ Κυρία της σημαντικής σουρεαλίστριας ζωγράφου και πεζογράφου Leonora Carrington. Το έργο αυτό που αφορά αφενός την ιστορία μιας έφηβης κοπέλας που επιθυμεί να είναι άλογο και αφετέρου την καταστολή της επιθυμίας αυτής από τον πατέρα της, συνδέεται άμεσα με τον τρίτο θεματικό άξονα της έκθεσης Εξέγερση και Διέγερση. Συνομιλεί επίσης με τις έμφυλες διαστάσεις του αγώνα για κοινωνική χειραφέτηση μέσα από τη διαμαρτυρία και την αντίσταση.

oval-kyria_7f170.jpg

Τελικά, μήπως είμαστε όλοι άλογα; Πώς και πόσο γιορτάζουμε με το σώμα και τη φωνή μας την άνοιξη της χειραφέτησης και της βαθιάς επιθυμίας; Η παράσταση αφηγείται την ιστορία μιας νεαρής γυναίκας, της Λουκρητίας, η οποία επιθυμεί να υπάρχει ως άλογο και ακριβώς αυτή η θαυμαστή αλογίσια φύση της καταστέλλεται βίαια από την πατρική εξουσία. Η δραματουργία του έργου βασίζεται στην απόπειρα συνομιλίας του με τα σπουδαία έργα αντίστασης και διαμαρτυρίας από Ελλάδα, Ισπανία και Πορτογαλία – κατά τη μετάβασή τους από ένα απολυταρχικό καθεστώς στο δημοκρατικό πολίτευμα – όπως αυτά φιλοξενούνται στην έκθεση ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ. Η παράσταση επιχειρεί να διερευνήσει, με τη βοήθεια εργαλείων από το πεδίο του σωματικού θεάτρου και της συνάντησης της μουσικής με το θέατρο της επινόησης, σε ποιο βαθμό η διεκδικητική θηλυκότητα μπορεί να συμβάλει στην ανάκτηση της χαμένης φωνής και στη διαμόρφωση χειραφετητικών πρακτικών που επιδιώκουν την ορατότητα και τον εκδημοκρατισμό. Με δύο ηθοποιούς και τέσσερις μουσικούς επί σκηνής, στη δική μας εκδοχή της ιστορίας, μια θαρραλέα, άγνωστη επισκέπτρια περνά το κατώφλι της απρόσιτης οικίας και με μοναδικό όχημα την ανοικτότητά της στον παράδοξο και καταπληγωμένο κόσμο της Λουκρητίας, κερδίζει την εμπιστοσύνη της και γίνεται μάρτυρας των πρωτοφανών γεγονότων που μας μεταφέρονται μέσα από τη δική της έκθαμβη ματιά. Το σπίτι της ηρωίδας δεν είναι άλλο από τη ματαιωμένη δημοκρατία του σήμερα, έναν κόσμο που υπόσχεται πράγματα διαφορετικά από εκείνα που εκπληρώνει. Θα κατορθώσει η Οβάλ Κυρία να μετατρέψει τη ματαίωση της διέγερσης σε εξέγερση;

Η κεντρική σκηνοθετική ιδέα αντλεί μεθοδολογικά από το πεδίο του μεταδραματικού θεάτρου και του θεάτρου της επινόησης. Η ομάδα που θα αφηγηθεί επί σκηνής την ιστορία αποτελείται αποκλειστικά από γυναίκες, δύο ηθοποιούς, την Ολυμπία Μπουλογεώργου και τη Μαριάννα Δεβετζή, και τέσσερις χορωδούς, από το γυναικείο πολυφωνικό σχήμα Πλειάδες. Οι τελευταίες θα ερμηνεύσουν τραγούδια σε τρεις γλώσσες που σχετίζονται άμεσα με τα εκθέματα (καταλανικά, πορτογαλικά, ελληνικά). Με την υποστήριξη του διακεκριμένου σχεδιαστή φωτισμού Τάσου Παλαιορούτα, η κάθε σκηνή του έργου θα λαμβάνει χώρα ανάμεσα σε συγκεκριμένα έργα της έκθεσης που μελετήθηκαν ειδικά, ώστε να φωτιστούν κατάλληλα, διαμορφώνοντας σκηνικό χώρο. Η παράσταση στοχεύει να αφηγηθεί τη γεμάτη εμπόδια πορεία προς τον εκδημοκρατισμό, μέσα από τη φαντασία, το τραγούδι και το παιχνίδι, θέτοντας ερωτήματα για τη διεθνή συγκυρία που υπονομεύει την επούλωση των συλλογικών τραυμάτων της κοινής απολυταρχικής εμπειρίας στο καλλιτεχνικό στερέωμα των τριών χωρών που διερευνά η έκθεση.

Χώρος: Έκθεση Δημοκρατία
Ημερομηνία: 31 Ιανουαρίου, 1 & 2 Φεβρουαρίου, Ώρα: 20:00
Προπώληση εδώ

Εκπαιδευτικά Προγράμματα για οικογένειες – Κεντρικό Κτήριο

Ο Νυχτερινός Ουρανός της Εθνικής Πινακοθήκης

Πόσα φεγγάρια χωρούν στο Νυχτερινό Λιμάνι του Νίκου Χατζηκυριάκου Γκίκα; Πού σκορπίζει το απόκοσμο φως του το μισοφέγγαρο του Δανιήλ Γουναρίδη; Εμπνευσμένο από το παιδικό βιβλίο Ο Φεγγαροσκεπαστής του Éric Puybaret, το νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Εθνικής Πινακοθήκης μας προσκαλεί να βρούμε τις χειμωνιάτικες νύχτες μέσα στο μουσείο. Συμμετέχοντας σε ένα παιχνίδι αναζήτησης των φάσεων του φεγγαριού, μετράμε τις νύχτες που περνούν πάνω απ’ την πόλη, στους πίνακες που φιλοξενούνται στη μόνιμη έκθεση της συλλογής του μουσείου.

Ημερομηνία: Σάββατο, 22 Φεβρουαρίου, Ώρα: 12:00
Χώρος: Κεντρικό Κτήριο ΕΠΜΑΣ – Μόνιμη Συλλογή
Σχεδίαση & Διεξαγωγή: Χριστίνα Μπότσου, μουσειοπαιδαγωγός ΕΠΜΑΣ
Κρατήσεις: [email protected]
Ηλικίες: 6- 12 ετών, απαραίτητη η συνοδεία παιδιών

Ξεναγήσεις για το κοινό – Κεντρικό Κτήριο

Τον Φεβρουάριο ξεκινούν τρεις νέες ξεναγήσεις τις οποίες μπορούν να παρακολουθήσουν οι επισκέπτες συγκεκριμένες ημέρες εφόσον έχουν εισιτήριο εισόδου.

parthenis_d5a2c.jpg

Η ιστορία της ελληνικής ζωγραφικής μέσα από την απεικόνιση αγαπημένων προσώπων των καλλιτεχνών

Σε συνέχεια του κύκλου των θεματικών ξεναγήσεων θα δούμε πορτραίτα που απεικονίζουν τα πρόσωπα των μελών της οικογένειας των καλλιτεχνών και άλλων αγαπημένων τους προσώπων. Θα δούμε πώς οι καλλιτέχνες ζωγραφίζουν τους οικείους τους απελευθερωμένοι από τις υποχρεώσεις της παραγγελιοδοσίας. Η σύζυγος, τα παιδιά και οι φίλοι των καλλιτεχνών μεταμορφώνονται ζωγραφικά και μας διηγούνται διαφορετικές ιστορίες από τον 19ο αιώνα έως το σήμερα.

Ημερομηνίες: Σάββατα, 8 & 15 Φεβρουαρίου, Ώρα: 12:00
Χώρος: Κεντρικό Κτήριο – Μόνιμη Συλλογή
Σχεδίαση & Διεξαγωγή: Μαρίνα Τομαζάνη, Ιστορικός Τέχνης και Επιμελήτρια ΕΠΜΑΣ
Κρατήσεις: [email protected] Α

Αποσπάσματα ερωτικού λόγου στην Εθνική Πινακοθήκη

Πώς εικονοποιείται ο θεός Έρωτας στο έργο του Νικόλαου Γύζη, Νύμφη και Έρως; Ποιά τροπή μπορεί να πάρει το υπέρμετρο πάθος του Σαμψών για τη Δαλιδά στο ομώνυμο έργο του Ιωάννη Δούκα; Περιπλανιόμαστε ανάμεσα στα έργα της μόνιμης έκθεσης της συλλογής της Εθνικής Πινακοθήκης και αναζητούμε τα χαρακτηριστικά του ερωτικού λόγου στα έργα κορυφαίων ζωγράφων των περασμένων αιώνων, ανακαλύπτοντας τους μικρούς και μεγάλους μύθους της ερωτικής επιθυμίας στην τέχνη και τη ζωή.

Ημερομηνία: Παρασκευή, 14 Φεβρουαρίου, Ώρα: 16:00
Χώρος: Κεντρικό Κτήριο – Μόνιμη Συλλογή
Σχεδίαση & Διεξαγωγή: Χριστίνα Μπότσου, μουσειοπαιδαγωγός ΕΠΜΑΣ
Κρατήσεις: [email protected]

ΟΡΦΕΑΣ και ΕΥΡΥΔΙΚΗ
«Παρουσίασις του Έρωτος» – Σ’ένα βιβλίο παλιό, 1992 / Κ.Καβάφης

Στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα θα παρουσιαστεί ο κλασικός μύθος της Αρχαίας Ελληνικής Μυθολογίας «Ορφέας και Ευρυδίκη». Με αφορμή το μύθο θα τεθούν ζητήματα όπως η δύναμη του Έρωτα, η απώλεια του ερωτικού συντρόφου αλλά και η απήχηση του μύθου στην Τέχνη.

Ημερομηνία: Κυριακή, 16 Φεβρουαρίου, Ώρα: 12.00
Σχεδίαση & Διεξαγωγή: Φρύνη Καρζή, μουσειοπαιδαγωγός ΕΠΜΑΣ
Κρατήσεις: [email protected]

Εθνική Γλυπτοθήκη

Ξενάγηση στα έργα του Γιαννούλη Χαλεπά

Μια ξενάγηση που θα αφορά αποκλειστικά στα έργα του Γιαννούλη Χαλεπά. Έργα εμπνευσμένα από την ελληνική αρχαιότητα και τη μυθολογία, αινιγματικές συνθέσεις με δύο μορφές σε διαφορετική απόδοση και κλίμακα, που συνδυάζουν το μυθολογικό με το θρησκευτικό στοιχείο, γυναικείες μορφές με διάφορες ιδιότητες, θέματα από την καθημερινή ζωή επανέρχονται και χρησιμοποιούνται ως αφορμή για να αναφερθεί στα βιώματα και τις ψυχικές καταστάσεις που καθόρισαν την πορεία της ζωής του μέσα από τον εγκλεισμό του στο ψυχιατρείο.

Ημερομηνία: Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου, Ώρα: 18:00
Σχεδίαση & διεξαγωγή: Τώνια Γιαννουδάκη, επιμελήτρια της συλλογής Νεοελληνικής και Ευρωπαϊκής Γλυπτικής

glyptothiki_32d90.jpg

Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα για Οικογένειες

Έρως και Ψυχή στην Εθνική Γλυπτοθήκη

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα περιλαμβάνει την αφήγηση Έρως και Ψυχή του Λούκιου Απουλήιου – Μια μυθολογική ιστορία και ολοκληρώνεται με εργαστήρι δημιουργικής έκφρασης.

Ημερομηνία: Κυριακή, 9 Φεβρουαρίου, Ώρα: 11:30
Χώρος: Εθνική Γλυπτοθήκη
Σχεδίαση & Διεξαγωγή: Φρύνη Καρζή, μουσειοπαιδαγωγός ΕΠΜΑΣ
Κρατήσεις: [email protected] Ηλικίες: 6- 12 ετών, απαραίτητη η συνοδεία παιδιών

Παράρτημα ΕΠΜΑΣ – Ναύπλιο

Εκπαιδευτικά προγράμματα

Το Παράρτημα Ναυπλίου υποδέχεται τους επισκέπτες και τον Φεβρουάριο με ένα πλούσιο πρόγραμμα εκπαιδευτικών προγραμμάτων για παιδιά σχολικής ηλικίας, με αφορμή τις περιοδικές εκθέσεις «Οι Αγωνιστές του ‘21» του Γιάννη Ψυχοπαίδη, «Ο Αγώνας των Ελλήνων για την Ανεξαρτησία-1821» και «Μύθοι και Σύμβολα στη Νεοελληνική Τέχνη».

Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα εδώ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ