Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

«Φωτιές» άναψε ο Συρίγος για την «παρωχημένη Συνθήκη της Λωζάνης»

Δημοσιεύθηκε

στις

Το έμπειρο στέλεχος της κόμματος της Πειραιώς προχώρησε σε μια τοποθέτηση για τα ελληνοτουρκικά που προκάλεσε αίσθηση και αντιδράσεις αναγκάζοντας τον να προχωρήσει σε διευκρινιστικές δηλώσεις το απόγευμα της ίδιας ημέρας.

Σωρεία αντιδράσεων και αλγεινή εντύπωση προκάλεσε η δήλωση του στελέχους της Νέας Δημοκρατίας και καθηγητή Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Άγγελου Συρίγου για «παρωχημένη Συνθήκη της Λωζάνης».

Σε δηλώσεις του στο ΣΚΑΙ ερωτηθείς για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις εκτίμησε πως «σήμερα πρέπει να περάσουμε στην επόμενη φάση και να πούμε την πραγματικότητα. Η συνθήκη της Λωζάνης είναι μια συνθήκη παρωχημένη σε σχέση με την αποστρατικοποίηση».

Μάλιστα ο καθηγητής επέμεινε στην τοποθέτησή του διευκρινίζοντας ότι  «η Συνθήκη της Λωζάνης είναι ένα τεράστιο πράγμα. Είναι μια βασική συμφωνία, έχει άλλες 14 συμφωνίες, παραρτήματα κ.λπ. Το 97% όλων αυτών στο σήμερα δεν έχει καμία αξία».

Η προσπάθεια να ανασκευάσει τις δηλώσεις

Οι δηλώσεις του κ. Συρίγου προκάλεσαν προβληματισμό, τα σχόλια στο διαδίκτυο πήραν «φωτιά» και εκείνος έσπευσε να δηλώσει στο militaire.gr σε μια προσπάθεια να ανασκευάσει τα όσα είπε πώς «εάν κάτι είναι παρωχημένο δε σημαίνει ότι αναθεωρείται».

Έκανε ειδική αναφορά σε διατάξεις περί «συμμαχικών νεκροταφείων» και περί «επιστροφής αιχμαλώτων» που «δεν έχουν καμία βάση στο σήμερα», ενώ αναφορικά με τις διατάξεις περί αποστρατιωτικοποίησης σημείωσε ότι «αναφέρονται σε μέσα που αφορούσαν το τέλος του πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου».

Σημείωσε ότι το μοναδικό που έχει σημασία είναι οι διατάξεις για τα σύνορα και τις δύο μειονότητες όσον αφορά την Τουρκία είπε ότι όταν μιλά για Συνθήκη της Λωζάνης αναφέρεται σε θέματα των συνόρων και των μειονοτήτων.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ