Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Δύο πλατείες με προσφυγικές ρίζες

Δημοσιεύθηκε

στις

Εγκρίθηκε το αίτημα μετονομασίας

δύο κοινόχρηστων χώρων στη Νέα Ιωνία

Σε πλατεία Καππαδοκίας και πλατεία Σαφράμπολης θα ονομάζονται οι δύο κοινόχρηστοι χώροι που χωρίζονται από την οδό Άγγελου Σικελιανού στη Νέα Ιωνία μετά την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης το οποίο ενέκρινε την πρόταση της Δημοτικής Αρχής για τη μετονομασία της πλατείας Νεαπόλεως, όπως ήταν η μέχρι σήμερα ονομασία τους. 

Ο ένας χώρος περικλείεται από τις οδούς Καλλικρατείας, Αναγεννήσεως, Μεγάλου Αλεξάνδρου και Αγγ. Σικελιανού (Ο.Τ. 322 Α) και ο δεύτερος από τις οδούς Καλλικρατείας, μεγάλου Αλεξάνδρου, Μαιάνδρου και Άγγελου Σικελιανού (Ο.Τ. 321Α), εκεί όπου παλαιότερα λειτουργούσε το φυτώριο του Δήμου. Για αυτές τις δύο πλατειούλες λοιπόν η Πολιτιστική Ένωση Μικρασιατών “Η Καππαδοκία” πρότεινε στο Δήμο την ονομασία της μιας (Ο.Τ. 322Α) σε πλατεία Καππαδοκίας και της δεύτερης σε πλατεία Σαφράμπολης εις ένδειξη τιμής σε δύο σημεία της Μικράς Ασίας στα οποία ζούσαν επί αιώνες πολλοί Έλληνες οι οποίοι ξεριζώθηκαν το 1922 με αρκετούς εξ αυτών να εγκαθίστανται στη Νέα Ιωνία.

Όπως μάλιστα σημειώνει ο Σύλλογος γύρω από τις δύο πλατείες κατοικούν πολλοί Καππαδόκες και Σαφραμπολίτες. Η Καππαδοκία είναι από τις μεγαλύτερες περιοχές της ανατολικής Μικράς Ασίας, ενώ η Σαφράμπολη είναι πόλη της Τουρκίας (σ.σ. λεγόταν Θεοδωρούπολη στη Βυζαντινή εποχή). Αναγνωρίζοντας λοιπόν αυτό το ιστορικό γεγονός η διοίκηση του Δήμου Νέας Ιωνίας έκανε δεκτό το αίτημα του συλλόγου και το έφερε προς ψήφιση στο Δημοτικό Συμβούλιο. Επίσης ο Δήμαρχος, κ. Ηρακλής Γκότσης κατέθεσε την πρόταση και στη Λαϊκή Συνέλευση της Σαφράμπολης όπου φάνηκε να γίνεται δεκτό από τους παριστάμενους κατοίκους. Στη ψηφοφορία επί της πρότασης της διοίκησης η πλειοψηφία του Σώματος ψήφισε θετικά. Καταψήφισαν οι Σύμβουλοι της “Λαϊκής Συσπείρωσης”, ενώ λευκό ψήφισαν οι Σύμβουλοι της αξιωματικής αντιπολίτευσης με την εξαίρεση της κας Δέσποινας Θωμαίδου που ψήφισε υπέρ της πρότασης.

Continue Reading
Κάντε κλικ για να σχολιάσετε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ