Ειδήσεις
3η Μαΐου: Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου
Η 3η Μαΐου καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα Ελευθεροτυπίας μετά από πρωτοβουλία της Παγκόσμιας Ένωσης Εφημερίδων (ΠΕΕ) το 1993, με εισήγηση της UNESCΟ, ως φόρος τιμής στην Διακήρυξη του Βίντχουκ, μιας έκκλησης Αφρικανών δημοσιογράφων για ελεύθερα, ανεξάρτητα και πλουραλιστικά ΜΜΕ.
Το αίτημα αυτό μοιάζει να είναι πιο επίκαιρο από ποτέ, αφού σύμφωνα με την Έκθεση της οργάνωσης Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (Journalists Sans Frontieres) για το 2016 όλοι οι δείκτες (όπως ο πλουραλισμός, η ανεξαρτησία των Μέσων Ενημέρωσης, το περιβάλλον και η αυτολογοκρισία, το νομικό πλαίσιο, η διαφάνεια, οι υποδομές και οι καταχρήσεις εξουσίας) παρουσιάζουν επιδείνωση, καθώς πλήθος κρατικών αρχών προσπαθεί να αναλάβει τον έλεγχο στις χώρες, από τον φόβο υπερβολικής διεύρυνσης του δημοσίου διαλόγου.
Η χώρα μας δεν παρουσιάζει καλύτερη κατάσταση: η Ελλάδα βρίσκεται στη θέση 89, λίγο καλύτερα από το 2015 (θέση 91), πίσω από το Τόγκο (88), τη Μοζαμβίκη (87) και την Ακτή του Ελεφαντοστού (86), κι ενώ όλο και συχνότερα παρατηρούνται φαινόμενα ποινικοποίησης της ελευροτυπίας και ερμηνείας της ελευθερίας της έκφρασης κατά το δοκούν. Δυστυχώς δεν φαίνεται να υπάρχουν προοπτικές βελτίωσης, όχι τουλάχιστον με βάση όσα έχει νομοθετήσει η κυβέρνηση τους τελευταίους μήνες. Αυτό το διάστημα βρίσκεται σε εξέλιξη η δημόσια διαβούλευση το σχέδιο προκήρυξης ανοιχτού διεθνούς διαγωνισμού αδειοδότησης των ψηφιακών τηλεοπτικών σταθμών εθνικής εμβέλειας γενικού περιεχομένου που ανήρτησε η κυβέρνηση. Πρόκειται για ένα σχέδιο που περιορίζει τον αριθμό των τηλεοπτικών αδειών και κατά συνέπεια τον πλουραλισμό των ΜΜΕ στην χώρα μας, ενώ προηγουμένως δεν έχει συζητηθεί με τους αρμόδιους φορείς και ενδιαφερόμενους – ο σχολιασμός από τους πολίτες χωρίς να έχει λάβει υπόψη τις πραγματικές ανάγκες της αγορά δεν συνιστά ουσιαστική διαβούλευση.
Η ΕΙΤΗΣΕΕ, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ελευθεροτυπίας, εκφράζει για μία ακόμα φορά την ανάγκη να υπάρξει ουσιαστικός διάλογος για τα θέματα που αφορούν στα ΜΜΕ κι επισημαίνει την ανάγκη να «περιφρουρηθούν» τα κατοχυρωμένα από το Σύνταγμα και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου δικαιώματα της ελευθερίας του λόγου, της πολιτικής έκφρασης και του Τύπου.
Μην ξεχνάτε την εφημερίδα “ΧΤΥΠΟΣ”. Κυκλοφορεί από το Σάββατο στα περίπτερα της Αθήνας και του Πειραιά. Με αποκλειστικές ειδήσεις ρεπορτάζ και άρθρα. Επίσης, με μεγάλες χρήσιμες προσφορές και δώρα.
-
Ιλίου3 έτη ago
Με ένα «κλικ» η βεβαίωση για τη μεταβίβαση κυριότητας ακινήτων (ΤΑΠ) στον Δήμο Ιλίου
-
Κεντρικό Θέμα5 μήνες ago
Καταιγιστικές εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ: Πρόταση μομφής κατά του Στέφανου Κασσελάκη με 100 υπογραφές
-
Κεντρικό Θέμα5 μήνες ago
ΔΕΘ: Τα 17 μέτρα που αναμένεται να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός
-
Ελλάδα3 έτη ago
Η Ελλάδα δημοφιλέστερη χώρα της Ευρώπης για τις παραλίες της – Τα νησιά που ξεχωρίζουν
-
Ειδήσεις1 μήνα ago
Ποια καταστήματα και σούπερ μάρκετ θα είναι ανοιχτά την Πέμπτη 2 Ιανουαρίου
-
Ανακοινώσεις5 μήνες ago
Κ.Δ.Α.Π. Υμηττού: Ξεκίνησαν οι εγγραφές με Voucher μέσω του προγράμματος ΕΣΠΑ για το σχολικό έτος 2024 – 2025
-
Αγίας Βαρβάρας4 μήνες ago
Συναυλία με Nivo, Goin’ Through και Γιώργο Αλκαίο – ΜΑΤΑΙΩΝΕΤΑΙ ΛΟΓΩ ΒΡΟΧΗΣ
-
Ανακοινώσεις6 μήνες ago
Το πρόγραμμα των πολιτιστικών εκδηλώσεων «Λαμπέτεια 2024» στον Δήμο Μάνδρας – Ειδυλλίας