Connect with us

Ειδήσεις

Covid-19: Ο εμβολιασμός απέτρεψε πάνω από 39.000 θανάτους στην Ελλάδα

Published

on

Παίρνοντας το έναυσμα από τον κύριο Θεμιστοκλέους, που αναφέρθηκε στο εμβολιαστικό πρόγραμμα, η κυρία Κασσιανή Μέλλου, Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Μεταδοτικών Νοσημάτων του ΕΟΔΥ, μίλησε εκ μέρους του Δημήτριου Παρασκευή, Αναπληρωτή Καθηγητή Επιδημιολογίας-Προληπτικής Ιατρικής ΕΚΠΑ, Α’ Αντιπροέδρου του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, δίνοντας απαντήσεις σε χαρακτηριστικά ερωτήματα σχετικά με την αποτελεσματικότητα του εμβολιασμού και διαλευκαίνοντας τους λόγους που υπάρχει αμφισβήτηση.

«Τα νούμερα από τις έρευνες είναι σαφή σχετικά με την αποτελεσματικότητα, το πρόβλημα όμως ξεκινά από το πώς θα πειστεί το κοινό, διότι τα σταστιστικά στοιχεία είναι πολύ εύκολο να παρερμηνευτούν» επισημαίνει η κυρία Μέλλου.

Όπως ανέφερε σχετικά με τη θνητότητα ως δείκτη, στην πρώτη φάση της πανδημίας, ο αριθμός των διαγνώσεων επηρεαζόταν από τα τεστ και συνεπώς δε χρησιμοποιούταν αυτός ο δείκτης για να αναδειχθεί η σοβαρότητα του νοσήματος. Επίσης, η αναλογία θανάτων και κρουσμάτων ήταν πλασματική σε αυτή τη φάση της πανδημίας.

Ανέφερε όμως ότι όσο αυξάνονται τα ποσοστά του εμβολιασμού, είναι λογικό να διασωληνώνονται και να χάνουν τη ζωή τους και εμβολιασμένα άτομα, που όμως εμφανίζουν πχ επιβαρυμένη υγεία.

«Όσο κι αν είναι δύσκολη επικοινωνιακά μια καμπάνια εμβολιασμού, η αξία του εμβολιασμού είναι αδιαμφισβήτητη και ειδικά στις ευπαθείς ομάδες. Αυτό που έχει πάντα σημασία είναι να ερμηνεύουμε σωστά τα δεδομένα και να μην υπάρχει παραπληροφόρηση» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Παρουσιάζοντας, τέλος, και σχετικά ερευνητικά ευρήματα, σύμφωνα με μια μελέτη που παρουσιάστηκε στο συνέδριο IDWeek εκτιμήθηκε ότι το διάστημα 1/2021 – 4/2022 ο εμβολιασμός έχει αποτρέψει 12.315 διασωληνώσεις και 39.018 θανάτους.

Επομένως, ο εμβολιασμός εξακολουθεί να αποτελεί το βασικό μέσο για την αντιμετώπιση της πανδημίας και είναι ο βασικός λόγος που το νόσημα έχει καταστεί πιο ήπιο.

Οι αναμνηστικές δόσεις είναι επίσης απαραίτητες για τις ευπαθείς ομάδες διότι ενισχύουν την προστασία έναντι του κορωνοϊού.

Συμπληρώνοντας τέλος, και δύο σημαντικούς πυλώνες για το μέλλον, η πρόσβαση τους εμβολιασμού σε ευπαθείς κοινωνικά ομάδες και η καταπολέμηση του αντιεμβολιαστικού κινήματος με άλλα εργαλεία θεωρούνται σημαντικά.

 

[Πηγή: ygeiamou.gr]

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ