Connect with us

Ειδήσεις

Eπιστρεπτέα Προκαταβολή: Ποιοι κινδυνεύουν να επιστρέψουν όλο το ποσό της επιδότησης

Published

on

Τέλος χρόνου για την προθεσμία που έχουν επιχειρήσεις και επαγγελματίες προκειμένου να υποβάλλουν όλα τα δικαιολογητικά για το ποσό της επιστρεπτέας προκαταβολής που έχουν ήδη εισπράξει.

Η προθεσμία λήγει απόψε Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου και όποιοι χάσουν την προθεσμία και δεν υποβάλλουν τα δικαιολογητικά που απαιτούνται, τότε θα κληθούν να επιστρέψουν στο δημόσιο το 100% της ενίσχυσης που έλαβαν εφάπαξ και με τόκο.

Μετά τη λήξη της προθεσμία και εφόσον δεν υποβληθούν τα δικαιολογητικά, το ποσό της κρατικής ενίσχυσης θα εμφανιστεί ως οφειλή στην ψηφιακή πύλη myAADE.

Η υποβολή των δικαιολογητικών γίνεται μέσω της πλατφόρμας myΒusinessSupport της ΑΑΔΕ.

Παράλληλα για όσους επέλεξαν να αποπληρώσουν την οφειλή τους με δόσεις «τρέχει» ο χρόνος αποπληρωμής της υπόλοιπου ποσού που προέκυψε από τον υπολογισμό που έγινε μετά την είσπραξη της επιστρεπτέας προκαταβολής. Όσοι από τους 605.530 δικαιούχους επέλεξαν να αποπληρώσουν με δόσεις το ποσό θα πρέπει να τακτοποιήσουν την οφειλή τους.

Είναι ενδεικτικό ότι σχεδόν ένας στους τρεις από τους δικαιούχους επέλεξε να εξοφλήσει εφάπαξ την οφειλή, κερδίζοντας έτσι επιπλέον «κούρεμα» 15%. Ωστόσο, οι περισσότερες επιχειρήσεις οι οποίες επέλεξαν την εφάπαξ καταβολή της οφειλής τους τακτοποίησαν ποσά μικρής αξίας, τα οποία ήταν από 100 έως και 500 ευρώ.

Για όσους έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία υποβολής των δικαιολογητικών τους και έχει τηρηθεί η ρήτρα διατήρησης εργαζομένων που προβλεπόταν σε κάθε κύκλο επιστρεπτέας προκαταβολής θα πρέπει να καταβληθούν:

α) Για επιχειρήσεις που έχουν κάνει έναρξη εργασιών πριν από την 1η Ιανουαρίου 2019, δεν άνοιξαν υποκατάστημα από την 1η Απριλίου 2019 έως την 31η Δεκεμβρίου 2020 και έχουν θετικά ακαθάριστα έσοδα το 2019, σε:

  • 25% της ενίσχυσης, εφόσον η μείωση των ακαθάριστων εσόδων του 2020 της επιχείρησης ξεπερνά το 70% σε σχέση με το 2019 και η επιχείρηση παρουσιάζει ζημίες προ φόρων ή
  • 33,3% της ενίσχυσης, εφόσον η μείωση των ακαθάριστων εσόδων του 2020 της επιχείρησης ανέρχεται τουλάχιστον σε 30% και ως 70% σε σχέση με το 2019 και παρουσιάζει ζημίες προ φόρων ή
  • 50% της ενίσχυσης, για όλες τις λοιπές επιχειρήσεις.

β) Για νέες επιχειρήσεις που έχουν κάνει έναρξη εργασιών μετά την 1η Ιανουαρίου 2019 ή για επιχειρήσεις που άνοιξαν υποκατάστημα από την 1η Απριλίου 2019 έως την 31η Δεκεμβρίου 2020 ή έχουν μηδενικά ακαθάριστα έσοδα το 2019, σε:

  • 25% της ενίσχυσης, εφόσον η μείωση των ακαθάριστων εσόδων του 2020 της επιχείρησης ξεπερνά το 30% σε σχέση με τα έσοδα του 2019 και η επιχείρηση παρουσιάζει ζημίες προ φόρων ή
  • 33,3% της ενίσχυσης, για όλες τις λοιπές επιχειρήσεις.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ