Connect with us

Ειδήσεις

H Oυκρανία ξανά σε πρώτο πλάνο ενόψει των αμερικανικών εκλογών – Οι επιδιώξεις του Τραμπ

Published

on

Η Ουκρανία έχει αναδειχθεί σε ένα σημαντικό αλλά και διχαστικό ζήτημα για τις προεδρικές εκλογές του 2024 στις ΗΠΑ, ιδίως υπό το φως των πρόσφατων κατηγοριών του Ντόναλντ Τραμπ κατά του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ο Τραμπ έχει ισχυριστεί ότι ο Zελένσκι «θέλει τόσο πολύ να κερδίσει τις εκλογές η Χάρις», αναφερόμενος στις πρόσφατες επισκέψεις του Ουκρανού προέδρου στις ΗΠΑ, ιδίως στην Πενσıλβάνια, μια κρίσιμη πολιτεία που θα επηρεάσει σημαντικά το αποτέλεσμα των εκλογών.

Οι κατηγορίες αυτές εντάσσονται στο πλαίσιο της ευρύτερης στρατηγικής του Τραμπ να αποστασιοποιηθεί από την εμπλοκή των ΗΠΑ στη σύγκρουση Ουκρανίας-Ρωσίας και να παρουσιαστεί ως ο υποψήφιος που μπορεί να διαπραγματευτεί την ειρήνη μεταξύ των δύο εθνών.

Η στάση του Τραμπ για την Ουκρανία συνάδει με την ευρύτερη θέση του στην εξωτερική πολιτική για μείωση της εμπλοκής των ΗΠΑ σε διεθνείς συγκρούσεις. Καθ’ όλη τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας, ο Τραμπ επικρίνει την εκτεταμένη οικονομική και στρατιωτική υποστήριξη των ΗΠΑ προς την Ουκρανία, υποδηλώνοντας ότι υπό την ηγεσία του, θα υπάρξει μια γρήγορη διαπραγμάτευση για τον τερματισμό της σύγκρουσης.

Οι τρεις επίμονες -και κρίσιμες- πολιτείες της κούρσας των αμερικανικών εκλογών

Ο πρώην Αμερικανός πρόεδρος δεν έχει δώσει συγκεκριμένες λεπτομέρειες, αλλά το μήνυμά του βρίσκει απήχηση σε ισχυρά τμήματα της βάσης του που είναι κουρασμένα από τις παρατεταμένες δεσμεύσεις των ΗΠΑ προς την Ουκρανία.

Αυτή η προσέγγιση είναι επίσης πιθανό να απευθύνεται σε ψηφοφόρους που δίνουν προτεραιότητα σε εσωτερικά ζητήματα έναντι της εξωτερικής βοήθειας και βλέπουν τη σύγκρουση ως αφαίμαξη των αμερικανικών πόρων.

Από την άλλη πλευρά, η κυβέρνηση Μπάιντεν – Χάρις και οι υποστηρικτές τους θεωρούν ότι η αμερικανική βοήθεια προς την Ουκρανία είναι απαραίτητη για την υπεράσπιση των δημοκρατικών αξιών και την αντίσταση στη ρωσική επιθετικότητα. Η Χάρις έχει δηλώσει ένθερμη υποστηρίκτρια της Ουκρανίας, χρησιμοποιώντας τις επισκέψεις του Zελένσκι και τον ρόλο των ΗΠΑ στη σύγκρουση για να απευθυνθεί σε συγκεκριμένες κατηγορίες ψηφοφόρων όπως η πολωνοαμερικανική κοινότητα σε κρίσιμες πολιτείες όπως η Πενσιλβάνια.

Η στάση της θα μπορούσε να ενεργοποιήσει τους ψηφοφόρους που βλέπουν την υποστήριξη των ΗΠΑ προς την Ουκρανία ως ζωτικής σημασίας όχι μόνο για την επιβίωση της Ουκρανίας αλλά και για την ευρύτερη παγκόσμια σταθερότητα.

Η Κάμαλα Χάρις υπερτερεί στις δημοσκοπήσεις, αλλά έχει δουλειά να κάνει για να κερδίσει

Στην ώρα της κάλπης, οι αντίθετες απόψεις των δύο υποψηφίων για την Ουκρανία -εάν θα πρέπει να στηρίξουν το Κίεβο ή να διαπραγματευτούν μια άμεση διευθέτηση με τη Μόσχα- θα μπορούσαν να είναι καθοριστικές για τους αναποφάσιστους ψηφοφόρους, ιδίως σε πολιτείες-κλειδιά.

Η επαναφορά της Ουκρανίας στη δημόσια συζήτηση από τον Τραμπ έχει βαθύτερο σκοπό. Ο Τραμπ αποσκοπεί να αναδείξει τα προβλήματα της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής, ζητήματα εθνικής ασφάλειας, αλλά και του παγκόσμιου ρόλου της Αμερικής.

Οι κατηγορίες του Τραμπ ότι ο Ζελένσκι στηρίζει τους Δημοκρατικούς θα μπορούσαν να ενισχύσουν την πεποίθηση ορισμένων ψηφοφόρων ότι οι ΗΠΑ χειραγωγούνται από ξένα συμφέροντα.

Κορυφαίοι Αμερικανοί αναλυτές αναφέρουν ότι συμπεριφορά του Τραμπ καθοδηγείται από θεωρίες συνωμοσίας και πως η άρνησή του να υποστηρίξει την Ουκρανία πηγάζει από την πεποίθησή του στην ιδέα ότι η Ουκρανία, και όχι η Ρωσία, παρενέβη στις εκλογές των ΗΠΑ του 2016.

Οι υποστηρικτές του Τραμπ ισχυρίζονται ότι η απρόβλεπτη συμπεριφορά του συγκρατεί τους παγκόσμιους ηγέτες, ενώ οι φιλοδημοκρατικοί υποστηρίζουν ότι η αστάθεια της συμπεριφοράς του Τραμπ τον καθιστά ευάλωτο σε χειραγώγηση.

Κρίσιμο ρόλο σε πιθανή νίκη Τραμπ θα παίξουν οι συνεργάτες του. Αν δίπλα στον Τραμπ σταθούν άβουλοι «Yes man» συνεργάτες που δεν θα τον συγκρατούν από τις χειρότερες παρορμήσεις του, η ασταθής συμπεριφορά του θα μπορούσε να επιφέρει περαιτέρω ζημιά στην εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ και την παγκόσμια ασφάλεια.

 

 

Πηγή: cnn.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ