Connect with us

Ειδήσεις

ΚΕΔΕ: Ο απόηχος της συνεδρίασης – Καλλικράτης, εκλογές, θητεία!

Published

on

Ειδικό θεματικό συνέδριο για τη μεταρρύθμιση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση Α΄ βαθμού αποφάσισε να διοργανώσει η ΚΕΔΕ τον Οκτώβριο στο Βόλο.

Mάλιστα, χθες συνεδρίασε το Διοικητικό της Συμβούλιο της ΚΕΔΕ, το οποίο ενημερώθηκε για την πορεία των εργασιών των υποεπιτροπών που λειτουργούν στο πλαίσιο της Επιτροπής του υπουργείου Εσωτερικών για την αναθεώρηση του «Καλλικράτη».

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρός της κ. Πατούλης, «για την Αυτοδιοίκηση ο Σεπτέμβριος είναι μήνας μελέτης των κειμένων και των προθέσεων του υπουργείου για τις αλλαγές, ο Οκτώβριος μήνας αποφάσεων και ο Νοέμβριος – οπότε και θα γίνει το τακτικό συνέδριο της ΚΕΔΕ και αναμένεται να κατατεθεί η τελική εισήγηση της Επιτροπής στην ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών – μήνας δράσης ή αντίδρασης, αναλόγως του αποτελέσματος της διαβούλευσης που γίνεται».

Όσον αφορά τις αλλαγές στο χωροταξικό η ΚΕΔΕ μέσω του προέδρου της εμφανίζεται αντίθετη: «Η μεταρρύθμιση που επιδιώκουμε, δεν είναι δυνατόν να σημαίνει αλλαγές στο χωροταξικό. Θα το δούμε όπου χρειάζεται αλλά δεν είναι αυτό το κύριο», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πατούλης. Να σημειωθεί ότι τόσο ο υφυπουργός Εσωτερικών Γ. Μπαλάφας όσο και ο γγ του ΥΠΕΣΔΑ Κ. Πουλάκης έχουν μιλήσει για “οριακές” αλλαγές στο χωροταξικό του Καλλικράτη.

Εκλογικό σύστημα, θητεία

Παράλληλα ο κ. Πατούλης εμφανίστηκε από επιφυλακτικός έως αντίθετος στο θέμα της αλλαγής εκλογικού συστήματος για τους δήμους αλλά και στο «πλαφόν» στη θητεία των δημάρχων για το οποίο υπήρξε και “θερμό” επεισόδιο στη διάρκεια της συνεδρίασης: «Δεν είναι δυνατόν να εξαντλείται η μεταρρύθμιση στο πώς θα εκλέγεται ο δήμαρχος ή το δημοτικό συμβούλιο, ή ο αριθμός των θητειών των αιρετών. Θεωρώ ότι πρέπει να σοβαρευτούμε γιατί έχουμε ευθύνη για να προχωρήσει μια ουσιαστική μεταρρύθμιση. Άλλες ευρωπαϊκές χώρες προχωράνε και εμείς επί χρόνια με ευθύνη πολλών κυβερνήσεων έχουμε καθυστερήσει, κουβεντιάζοντας χωρίς να βλέπουμε τι γίνεται στην Ευρώπη» πρόσθεσε.

Παράλληλα ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ έθεσε το χρονοδιάγραμμα για την τελική τοποθέτηση της ΚΕΔΕ επί των αλλαγών λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «για την Αυτοδιοίκηση ο Σεπτέμβριος είναι μήνας μελέτης των κειμένων και των προθέσεων του υπουργείου για τις αλλαγές, ο Οκτώβριος μήνας αποφάσεων και ο Νοέμβριος – οπότε και θα γίνει το τακτικό συνέδριο της ΚΕΔΕ και αναμένεται να κατατεθεί η τελική εισήγηση της Επιτροπής στην ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών – μήνας δράσης ή αντίδρασης, αναλόγως του αποτελέσματος της διαβούλευσης που γίνεται. Το σίγουρο, συμπλήρωσε ο κ. Πατούλης, είναι ότι μέχρι τέλος του χρόνου η Αυτοδιοίκηση θα έχει πάρει τις αποφάσεις της για την αναθεώρηση του Καλλικράτη, θα έχει οριοθετήσει τις κόκκινες γραμμές και αναλόγως θα συνδράμει ή θα αντιδράσει εφόσον συναντήσει ώτα μη ακουόντων».

Καλλικράτης

Κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης το ΔΣ της ΚΕΔΕ ενημερώθηκε από τους εκπροσώπους της στις τέσσερις υποεπιτροπές που λειτουργούν στο πλαίσιο της Επιτροπής του υπουργείου Εσωτερικών για την αναθεώρηση του Καλλικράτη και συγκεκριμένα από τον Π. Ζυγούρη, νομικό σύμβουλο της ΚΕΔΕ, για ζητήματα αρμοδιοτήτων και εποπτείας ΟΤΑ, τον Ευ. Πάνου, γενικό διευθυντή της ΚΕΔΕ, για ζητήματα συγκρότησης και λειτουργίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τον Γ. Ζερβό, σύμβουλο της ΚΕΔΕ, για ζητήματα ανάπτυξης, και τον Γ. Γαλανό οικονομολόγο, σύμβουλο της ΚΕΔΕ, για ζητήματα που αφορούν στα οικονομικά της Αυτοδιοίκησης.

Σε ότι αφορά στις αρμοδιότητες και την εποπτεία των δήμων, σύμφωνα με τον κ. Ζυγούρη, το υπουργείο μεταξύ των άλλων προωθεί την κατανομή των αρμοδιοτήτων, ώστε αυτές να ασκούνται όσο γίνεται πιο κοντά στον πολίτη, με τη μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα, την εισαγωγή της διαδημοτικής, διαπεριφερειακής συνεργασίας, την αποσύνδεση των αποκεντρωμένων διοικήσεων από την εποπτεία των ΟΤΑ, την εισαγωγή της Μητροπολιτικής Διακυβέρνησης, αλλά και την κατάργηση του δημαρχοκεντρικού συστήματος, την ενίσχυση του ρόλου της μειοψηφίας στο δημοτικό συμβούλιο, την ενίσχυση του κοινωνικού ελέγχου της δημοτικής αρχής, την ενοποίηση των ελεγκτικών φορέων των δήμων σε έναν, όχι μονοπρόσωπο φορέα κ.λπ.

Σε ό,τι αφορά στη συγκρότηση και λειτουργία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, σύμφωνα με τον κ. Πάνου συζητούνται οκτώ θέματα, με κεντρικότερο αυτό του εκλογικού συστήματος ανάδειξης των δημοτικών αρχών προς την κατεύθυνση ενός αναλογικότερου συστήματος ή της απλής αναλογικής, ο διαχωρισμός της εκλογής του δημάρχου από την εκλογή του δημοτικού συμβουλίου. Θέμα που έχει τεθεί προς συζήτηση στην υποεπιτροπή είναι και ο περιορισμός- μέχρι δύο- της θητείας των δημάρχων, καθώς και της θέσπισης ασυμβίβαστου.

Η τρίτη υποεπιτροπή, όπως ενημέρωσε ο κ. Ζερβός εξετάζει ζητήματα αναπτυξιακής πολιτικής των δήμων εξεύρεσης πόρων και φορολογικής αποκέντρωσης αλλά δεν έχει προχωρήσει ακόμη ικανοποιητικά.

Σε ό,τι αφορά στην υποεπιτροπή οικονομικών, σύμφωνα με τον κ. Γαλανό, η μέχρι τώρα πορεία των εργασιών έχει επικεντρωθεί στην παρουσίαση δύο υπηρεσιακών κειμένων που αφορούν στο Παρατηρητήριο και την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας.

Τα επόμενα βήματα

Το θέμα θα απασχολήσει και την επόμενη συνεδρίαση του ΔΣ της ΚΕΔΕ, αφού προηγηθεί η κωδικοποίηση των αλλαγών που προωθεί η κυβέρνηση σε ειδική σύσκεψη που θα γίνει υπό τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ, τους εκπροσώπους των παρατάξεων που συμμετέχουν στην Επιτροπή του υπουργείου Εσωτερικών και των εκπροσώπων της ΚΕΔΕ στις τέσσερις υποεπιτροπές του υπουργείου.

Η διατύπωση των θέσεων της ΚΕΔΕ θα γίνει στο ειδικό θεματικό συνέδριο της ΚΕΔΕ που αναμένεται να συγκληθεί στα μέσα Οκτωβρίου στο Βόλο, ενώ οι τελικές αποφάσεις θα παρθούν στο τακτικό συνέδριο της ΚΕΔΕ που θα πραγματοποιηθεί 24-27 Νοεμβρίου στη Θεσσαλονίκη.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ